Vijesti
15. 12. 2022.

Bosna i Hercegovina dobila kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji!

Nakon odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta kojima je osigurano da legitimni predstavnici hrvatskog naroda sudjeluju u izvršnoj vlasti u BiH, Vlada RH postigla je još jedan veliki diplomatski uspjeh! Andrej Plenković iz Bruxellesa: Ponosni smo i sretni, za to se Hrvatska snažno zauzimala! Nama susjedna i prijateljska BiH zaslužila je podršku EU-a, što je ujedno poticaj za daljnje reforme i dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva. Čestitam od srca! Dragan Čović: Izražavam iskrenu zahvalnost našim europskim partnerima koji su prepoznali važnost ovog iskoraka, a posebice hrvatskom premijeru!

Šefovi država i/ili premijer 27 članica Europske unije potvrdili su na svom samitu u Bruxellesu, bez rasprave, preporuku koju su prije dva dana usuglasili ministri europskih poslova (Vijeće EU-a) da se Bosni i Hercegovini odobri status zemlje kandidatkinje!

Uoči sastanka Europskog vijeća - za koji se već ističe da je povijesni za BiH - predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis uputili su zajedničko pismo predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen u kojem su zatražili da BiH dobije kandidacijski status.

Plenković & Mitsotakis u pismu europskim liderima: BiH zaslužuje dobiti status kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji!

PLENKOVIĆ: Europski put BiH - u kojoj će Hrvati biti stvarno ravnopravni

Ponosni smo i sretni, za to se Hrvatska snažno zauzimala i činila sve što je bilo u njezinoj moći! - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković, koji je i sam sudjelovao na sastanku Europskog vijeća:

- Nama susjedna i prijateljska BiH zaslužila je podršku EU-a, što je ujedno poticaj za daljnje reforme i dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva. Hrvatska je od početka, snažno i kontinuirano, podržavala europski put BiH - u kojoj će Hrvati kao konstitutivni narod biti stvarno ravnopravni.

Iz Tirane: Hrvatska se zauzima da BiH što prije dobije status EU kandidatkinje, po mogućnosti već u prosincu

ČOVIĆ: Snažna poruka za sve konstitutivne narode i građane BiH

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH (i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH) Dragan Čović odmah je, u objavi na mrežama, izrazio „iskrenu zahvalnost našim europskim partnerima, koji su prepoznali važnost ovog iskoraka, a posebno hrvatskom premijeru Plenkoviću“:

- Kandidacijski status izuzetna je vijest i snažna poruka za sve konstitutivne narode i građane BiH da je europska budućnost nadohvat ruke. Trebamo je bez zadrške prigrliti te vjerodostojno uzvratiti na ukazano povjerenje i pruženu ruku prijateljstva.

SPORAZUM O NOVOJ VLASTI U BiH

Dodajmo da je opredjeljenje za punopravno članstvo u EU-u sastavni dio sporazuma o uspostavi nove vlasti u BiH, koji su ranije tijekom dana potpisali Dragan Čović, Nermin Nikšić i Milorad Dodik - čelnici HDZ-a BiH, SDP-a BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Svojim su potpisima potvrdili da im je zajednički cilj članstvo BiH u EU-u te da preuzimaju obveze provedbe reformi u cilju ispunjavanja uvjeta za ostvarenje tog cilja poštujući pri tom ustavnu strukturu i ovlasti BiH, entiteta te konstitutivnost naroda i ustavne mehanizme odlučivanja i njihove zaštite.

A A A