Vijesti
1. 1. 2023.

Hrvatska u Schengenu i eurozoni! U ponoć podignute prve euronovčanice s bankomata & rampe na granici sa Slovenijom i Mađarskom!

(VIDEO & PHOTO) PVRH Plenković: Ulaskom u najveći prostor slobodnog kretanja na svijetu Hrvati postaju ravnopravni s 420 milijuna Europljana koji su već mogli prelaziti granice bez provjera, a uvođenjem euro bit ćemo zaštićeniji od kriza! PPVRH Božinović: Nema više granica koje su neprirodno stajale između nas i Europe - kojoj Hrvati oduvijek pripadaju! Ovo je puno više od ukidanja kontrola, ovo je konačna afirmacija našeg europskog identiteta! MVEP Grlić Radman: RH je 27. članica Schengena! Ostvarili smo sve vanjskopolitičke strateške ciljeve, preostaje nam još samo OECD. A i tu smo na dobrom putu! Ministar financija Primorac: Euro će učvrstiti stabilnost i sigurnost zemlje, učiniti je konkurentnijom i još privlačnijom za ulaganja.

Hrvatska je pristupila krugu od samo 15 država koje su istodobno članice Europske unije, NATO-a, europodručja i Schengenskog prostora! - poručio je preko društvenih mreža predsjednik naše Vlade i naše stranke u 00:01 1. siječnja nove 2023. godine:

- Ulaskom u najveći prostor slobodnog kretanja na svijetu hrvatski građani postaju u potpunosti ravnopravni s 420 milijuna Europljana koji su već imali mogućnost prelaziti granice bez rampi i provjera, a uvođenjem euro bit ćemo ekonomski zaštićeniji od budućih kriza! Svima još jednom sretna nova godina!

BOŽINOVIĆ: Slavimo novu godinu & novu Europu s RH u Schengenu!

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović točno u ponoć sa Stare u Novu godinu simbolično je podigao rampu na (sada već bivšem) graničnom prijelazu na Bregani skupa sa slovenskom kolegicom Sanjom Ajanović Hovnik:

- Nema više granica koje su predugo i neprirodno stajale između nas i Europe, Europe kojoj Hrvati oduvijek pripadaju! Noćas slavimo novi dan, novu godinu, novu Europu s Hrvatskom u Schengenu. Ovaj je čin puno više od ukidanja graničnih kontrola, ovo je konačna afirmacija našeg europskog identiteta - za koji su se generacije Hrvata borile i izborile!

Božinović je s nacijom podijelio taj povijesni trenutak:

GRLIĆ RADMAN: Kontrole su postale prošlost!

Osim na Bregani, na granici sa Slovenijom, povijesni trenuci odbrojavanja do ulaska Hrvatske u Schengen, podizanja rampe i paljenja zelenog svjetla za slobodni prolazak zabilježeni su točno u ponoć i na (bivšem) graničnom prijelazu Goričan/Letenye.

Na granici između Hrvatske i Mađarske bio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman:

- Kontrole su postale prošlost! Hrvatska je 27. članica Schengena! To će donijeti velike koristi stanovnicima graničnog područja i svim našim građanima, hrvatskom turizmu i cijeloj nacionalnoj ekonomiji.

Ostvarili smo gotovo sve vanjskopolitičke strateške ciljeve, preostaje nam još samo članstvo u OECD-u. A i tu smo na dobrom putu! - zaključio je Grlić Radman.

Predani angažman Vlade i premijera Plenkovića

Sa šefom hrvatske diplomacije u Goričanu je bila i naša eurozastupnica iz Međimurja Sunčana Glavak:

- Ovo povijesno postignuće za našu domovinu ne bi bilo moguće bez predanog angažmana i godina napora Vlade RH pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića!

PRIMORAC: Veći rast BDP-a i brži razvoj nego što bismo ih inače imali

Vrijedi zabilježiti još jednu gestu snažne simbolike. Ministar financija Marko Primorac i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić odmah su nakon ponoći, čim je Hrvatska postala 20. članica eurozone, podigli prve eure s bankomata u Zagrebu.

Sveučilišnom profesoru Primorcu isplaćeno je 50 eura u dvije novčanice od po 20 i u jednoj od 10:

- Euro će dodatno zaštititi građane u krizi, učiniti Hrvatsku još privlačnijom za ulaganja i povećati konkurentnost našeg gospodarstva. Učvrstit će financijsku stabilnost i sigurnost zemlje te omogućiti veći rast BDP-a i brži razvoj nego što bismo ih inače imali.

Na pročelju zgrade HNB-a aktivirana je 3D projekcija hrvatskih eurokovanica.

A A A