Vijesti
7. 1. 2023.

Nastavljamo zajedno raditi na boljem položaju Hrvata u Srbiji & projektima ZA očuvanje njihovoga nacionalnog identiteta!

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, koji je i ministar za ljudska i manjinska prava u novoj srbijanskoj vladi, te predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić zahvalili su Vladi RH na snažnoj podršci: „Izražavamo zadovoljstvo s nastavkom naše bogate, redovite i uspješne suradnje“. PVRH Andrej Plenković: Ministarska pozicija otvara mogućnost da hrvatska manjina još bolje artikulira svoje interese. Nakon što je u Petrovaradinu rodna kuća bana Jelačića predana na korištenje hrvatskoj zajednici, važno je da dovršimo 'Hrvatsku kuću' u Subotici“.

Uoči tradicionalnog domjenka Srpskog narodnog vijeća (SNV) u povodu pravoslavnog Božića, predsjednik Vlade RH i HDZ-a sastao se s prvim čovjekom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislavom Žigmanovim, koji je odnedavno i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u srbijanskoj vladi.

Normalizacija? Da, ali samo uz rješavanje otvorenih pitanja: istina o velikosrpskoj agresiji, pronalazak nestalih, kazna za ratne zločine & prava Hrvata u Srbiji

„Nastavljamo zajedno raditi na boljem položaju Hrvata u Srbiji, kao i realizaciji projekata za očuvanje hrvatskog nacionalnog, kulturnog i jezičnog identiteta!“ - poručio je Andrej Plenković.

Srdačnost, empatija i djelatna zauzetost

Oglasio se, naravno, i predsjednik DSHV-a Žigmanov, koji je zahvalio premijeru Plenkoviću i šefu hrvatske diplomacije Gordanu Grliću Radmanu za dosadašnju podršku Vlade RH:

- Izražavamo zadovoljstvo s nastavkom naše bogate, redovite i uspješne suradnje. I ovog su puta plijenile srdačnost, empatija i djelatna zauzetost naših domaćina za boljitak Hrvata u Srbiji. Imali smo još jedan iznimno sadržajan susret.

Naša Vlada povećava ulaganja u projekte važne za položaj i zaštitu identiteta Hrvata u Srbiji!

Bila je to prilika i da Žigmanov čestita Plenkoviću i cijeloj Vladi RH na ulasku u Schengenski prostor i europodručje:

- Hrvati iz Srbije, na čelu sa Demokratskim savezom Hrvata u Vojvodini, raduju se najnovijim uspjesima Republike Hrvatske!

Zaštita nacionalnih, kulturnih i identitetskih interesa

Prije SNV-ova prijema premijer Plenković sastao se i s predsjednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji (HNV) Jasnom Vojnić:

- Zahvaljujem joj na svemu što čini za boljitak hrvatske manjine u Srbiji! Vlada RH podupirat će sve napore ključnih institucija Hrvata u Srbiji te štititi njihove nacionalne, kulturne i identitetske interese.

Novi život u smislu institucionalne zastupljenosti

I u govoru na domjenku SNV-a premijer Andrej Plenković osobno se obratio ministru Tomislavu Žigmanovu …

- Drago nam je, g. Žigmanov, da su kroz Vašu ministarsku poziciju Hrvati u Srbiji dobili novi život u smislu institucionalne zastupljenosti. To otvara mogućnost da hrvatski narod u Srbiji još bolje artikulira svoje interese. Ta je zadaća i važna i zahtjevna, želim Vam puno uspjeha u godinama koje slijede.

Žigmanov će kao ministar osnažiti položaj Hrvata u Srbiji

… ali i predsjednici HNV-a Jasni Vojnić:

- Upravo sam s Vama, gospođo Vojnić, jutros razgovarao koliko je važno da dovršimo „Hrvatsku kuću“ u Subotici, koja će postati simbol i mjesto okupljanja Hrvata. Ponosni smo da i konkretnim projektima zajedno unaprjeđujemo položaj naših sunarodnjaka u Srbiji!

PORUKA OHRABRENJA: Rodna kuća bana Josipa Jelačića predana na uporabu hrvatskoj zajednici

GRLIĆ RADMAN: Srbija se treba suočiti s prošlošću & povijesnom istinom o agresiji

Nakon SNV-ova domjenka, naš ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman popio je kavu sa srbijanskim MVP-om Ivicom Dačićem:

- Razgovarati se mora. Ne bih ovo nazvao „odleđivanjem“ jer je Hrvatska otprije otvorena za dijalog, ali i dalje čekamo odgovore na krucijalna pitanja koja opterećuju odnose dviju država: pronalazak nestalih u velikosrpskoj agresiji, odšteta logorašima srpskih koncentracijskih logora, procesuiranje ratnih zločinaca, tzv. suđenje hrvatskim pilotima i neprihvatljiva „univerzalna jurisdikcija“...

Obiteljima nestalih osoba u Domovinskom ratu dugujemo istinu o sudbinama njihovih najmilijih, no Srbija odbija bilo kakvu suradnju!

Ako želi iskoristiti šansu koja joj se nudi, Srbija se treba suočiti s prošlošću - dodao je šef hrvatske diplomacije:

- Na testu je njena odgovornost. Dačić točno zna o čemu se radi, on je svjedok povijesti. Srbija mnoge stvari mora promijeniti.

Zajamčeni mandati za hrvatsku nacionalnu manjinu

Očekujemo i da Srbija - zaključio je Grlić Radman - napokon implementira stavku iz međudržavnog sporazuma o zajamčenim mandatima za pripadnike hrvatske nacionalne manjine u nacionalnom parlamentu, vojvođanskoj pokrajinskoj skupštini i lokalnim predstavničkim vijećima:

- Tražimo da se ispoštuje dogovor o reciprocitetu po pitanju političke zastupljenosti. Hrvati u Srbiji trebaju dobiti ono što Srbi imaju u Hrvatskoj.

A A A