Vijesti
10. 1. 2023.

Poskupljenja nisu posljedica uvođenja eura, nego - pohlepe. I nekorektnosti spram sugrađana

(VIDEO) PHDZ/PVRH Andrej Plenković o Širem predsjedništvu HDZ-a: Dio poslovnih subjekata, nažalost, ponio se prevarantski. Imaju još malo vremena da to isprave! Vlada je donijela obvezujući zaključak o vraćanju cijena na stanje od 31. prosinca, a na raspolaganju imamo niz mehanizama protiv lovaca u mutnom. Nećemo dopustiti da dio aktera svojim neodgovornim ponašanjem ugrožava strateško postignuće dublje europske integracije - koje je u interesu i hrvatskih ljudi i gospodarstva!

Nakon redovitog sastanka nacionalnog vodstva HDZ-a, prvog u novoj godini, predsjednik naše stranke i naše Vlade stao je pred novinare.

Donosimo ključne naglaske iz izjave Andreja Plenkovića i njegovih odgovora na pitanja okupljenih novinara:

Pohlepa & nekorektnost

Razgovarali smo, prije svega, o članstvu Hrvatske u Schengenu i europodručju te poskupljenjima koja nisu posljedica uvođenja eura, nego - pohlepe. I nekorektnosti spram sugrađana.

Zadovoljni smo i ponosni jer su u najboljem redu prošli i opskrba euronovčanicama i kovanicama, i funkcioniranje bankomata i platnog prometa, i otvaranje granica prema Sloveniji i Mađarskoj, ali je dio poslovnih subjekata, nažalost, bez ikakvog opravdanja znatno podigao cijene pod krinkom „zaokruživanja“. A nijedan im input nije poskupio! Naglašavam riječ „dio“, ne generaliziram.

Neka lovci u mutnom zauzdaju svoje „apetite“ - Dokazano je da za niže cijene ima prostora!

U dobroj vjeri & u skladu s propisima

Mi smo kao Vlada RH pristupili ovome u dobroj vjeri, odgovorno, pošteno i u skladu s propisima - stoga smo očekivali da će se i drugi tako ponašati. Ne možeš unaprijed stigmatizirati poduzetnike da će se dio njih prevarantski ponijeti, posebno što smo u pandemiji isplatama plaća očuvali 800.000 radnih mjesta u privatnom sektoru i omogućili da 130.000 tvrtki ostane na nogama.

A i u globalnoj energetskoj krizi - s 27 milijardi kuna ili 3.6 milijardi eura potpora - itekako smo pomogli ne samo našim građanima, nego i gospodarstvu.

Obvezujući Zaključak Vlade RH

Na sjednici Vlade RH donijeli smo obvezujući zaključak o vraćanju cijena na stanje od 31. prosinca. Lovci u mutnom imaju vremena do petka da to učine.

Sankcije & ukidanje mjera pomoći za profitere! Inspekcije provode pojačani nadzor - cijene se moraju vratiti na stanje od 31. prosinca!

Neki profiteri, međutim, misle da nemamo instrumenata i alata da im stanemo na kraj. OK, sami će se uvjeriti u suprotno. Nećemo oklijevati, već u petak, iskoristiti sve raspoložive mehanizme - od novog zamrzavanja cijena, preko ukidanja državnih subvencija, do povećanja poreza. Mogu odjednom i sve ove tri stvari.

Nećemo dopustiti da dio aktera svojim neodgovornim i prevarantskim ponašanjem ugrožava strateško postignuće dublje europske integracije - koje je u interesu i hrvatskih građana i gospodarstva!

Preporučujemo svima da vrate cijene na stanje od 31. prosinca. Vlada RH ima puno arsenala u svojim rukama!

Besplatni obrok za 311.000 učenika

Izrazili smo pak zadovoljstvo uvođenjem, od novog polugodišta, besplatnog obroka za sve osnovnoškolce - za što je u proračunu za 2023. izdvojeno 544 milijuna kuna. Još jedan je to važan iskaz solidarnosti nakon što smo još prije bili osigurali besplatne udžbenike i besplatan školski prijevoz. U hrvatskim školama nijedno dijete ne smije biti gladno!

Ubrzanje obnove - prioritet

Obnova? Njeno je ubrzanje prioritet u ovoj godini. Dobio sam bjanko potporu nacionalnog vodstva HDZ-a za skorašnje kadrovske promjene.

Nakon dodatnih konzultacija o tome ćemo obavijestiti javnost i upoznati Hrvatski sabor.

Hrvatica - prva premijerka u povijesti BiH

Na sjednici smo razgovarali i o niz konkretnih Vladinih aktivnosti zadnjih tjedana: od Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Pitomači, preko sastanka u Čakovcu s petoricom župana uključenih u Projekt „Sjever“, do poziva novoj premijerki BiH Borjani Krišto da joj prvi vanjskopolitički posjet bude upravo u Hrvatskoj.

BiH će slijediti primjer Hrvatske & postati punopravni dio europske zajednice!

A A A