Vijesti
19. 1. 2023.

U zahtjevnoj 2022. izdašnim smo mjerama zaštitili građane & ostvarili rast od 6%, dajući doprinos zajedničkom europskom suočavanju s globalnim izazovima!

U 6. brzini i 2. dana na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (WEF)! Uz niz bilaterala s liderima EU-a, svjetskih financijskih organizacija, zemalja zapadnog Balkana i multinacionalnih korporacija, Andrej Plenković u Davosu je raspravljao na panelu o novom gospodarskom rastu u EU-u. Poručio je da Hrvatska ima fiskalni kapacitet da i 2023. snažno pomogne najranjivijima u društvu. Ostali sudionici: predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde, nizozemski premijer Mark Rutte, izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis i generalni direktor Deutsche Banka Christian Sewing.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a na kraju svog boravka u Davosu napomenuo je da je Hrvatska prvi put sudjelovala na WEF-u kao članica Schengena i europodručja:

- Svi su akteri to pozdravili, čestitali te doživjeli kao veliki i pozitivni transformativni korak za našu zemlju, njeno gospodarstvo i građane. Hrvatska je ostvarenjem strateških ciljeva dublje europske integracije osigurala manju izloženost, a bolju zaštitu od kriza.

Povijesni dan! Od 1. siječnja za Hrvatsku ništa više nije isto!

Prevaranti & profiteri pod krinkom uvođenja eura

Govoreći o uvođenju eura, Andrej Plenković je istaknuo je da su pripreme za ulazak u eurozonu trajale šest godina, tijekom kojih su provedene mnogobrojne reforme u dijalogu s Europskom komisijom, Europskom središnjom bankom i Eurogrupom.

Europodručje i Schengen nisu pali s neba, to je rezultat HDZ-ove politike!

Podsjetio je da su sve tehničke pripreme, poput osiguravanja dovoljnog broja euronovčanica i kovanica, prošle bez problema, ali i dodao da su neki gospodarski akteri iskoristili ovu situaciju kako bi neopravdano podigli cijene:

- Hrvatska je Vlada paketom mjera vrijednim 3.6 milijardi eura ublažila efekte vanjske krize. Stoga je zadaća i odgovornost svih tržišnih aktera da se ponašaju u skladu sa situacijom. No, imamo način i mjere kako da se to smiri. 

U ovom vremenu kriza od svih aktera očekujemo solidarnost i odgovornost, a ne kratkovidno profiterstvo

Očuvanje socijalne kohezije

Osvrnuo se i na nezaobilaznu ulogu države u potpori gospodarstvu i građanima, o kojoj je govorio na svim panel raspravama i okruglim stolovima na kojima je nastupio:

- U protekle tri godine u raznim krizama bilo je vidljivo da smo zahvaljujući upravo državnim intervencijama uspjeli očuvati socijalnu koheziju. Nijedan drugi akter nije u tome mogao zamijeniti državu.

Hrvatska aktivno sudjeluje u kreiranju europskih politika u svrhu odgovora na energetsku i prehrambenu krizu!

Poručio je da hrvatska država, zahvaljujući dobro obavljenom poslu i pripremi, ima dovoljno fiskalnih kapaciteta da održi ciljanu potporu najranjivijim skupinama i u 2023. godini:

- Sjajan posao obavili smo i u pogledu reguliranja cijena struje, plina i naftnih derivata. Iako će u 2023. Hrvatska imati niži rast BDP-a nego u prethodnoj godini, ipak će se moći nositi sa svim izazovima. Dodajmo da je RH prošle godine uspjela zadržati inflaciju na 10.8%, što je niže od onih zemalja srednje i istočne Europe koje se ne žele još pridružiti eurozoni.

Pritom je ponovno pozvao na veću fleksibilnost europskih pravila vezanih za pomoć građanima i gospodarstvu u vremenu krize uzrokovane ruskom agresijom na Ukrajinu:

- Moramo nastaviti pružati pomoć i subvencije tvrtkama kako bi preživjele ovaj period za koji one nisu krive.

NIZ BILATERALA: Krišto, Metsola, Vučić, OECD, Aliyev…

Drugog dana u Davosu premijer Andrej Plenković održao je još niz bilateralnih sastanaka s liderima EU-a, svjetskih gospodarskih i financijskih organizacija, zemalja zapadnog Balkana te multinacionalnih korporacija.

Hrvatska aktivno sudjeluje u kreiranju europskih politika u svrhu odgovora na energetsku i prehrambenu krizu!

Pomoć europskom i reformskom putu BiH

U srdačnom razgovoru s prvom premijerkom u povijesti Bosne i Hercegovine Borjanom Krištom - i to iz redova hrvatskog naroda! - izdvojio je važnost daljnjeg jačanja prijateljskih odnosa dviju zemalja:

- Želimo pomoći BiH na njenom i reformskom i europskom putu, a gđi Krišto sam uputio i formalni poziv za službeni posjet Hrvatskoj.

Naglasio je da je BiH dobila kandidatski status za EU zahvaljujući lobiranju i doprinosu Hrvatske.

BiH će slijediti primjer Hrvatske & postati punopravni dio europske zajednice!

Dodatni napori radi rješavanja otvorenih pitanja

Uoči sastanka na temu „Diplomatski dijalog o zapadnom Balkanu“, susreo se sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i europskom putu zemalja u hrvatskom susjedstvu:

- Poručio sam mu da se Hrvatska zauzima za politiku dijaloga i normalizaciju odnosa, ali i da Srbija mora uložiti dodatne napore u rješavanje otvorenih pitanja - počevši od pronalaska nestalih. Imamo veliko iskustvo, možemo pomoći našim susjedima na europskom putu, ali oni moraju ispuniti sve zadane kriterije.

Normalizacija? Da, ali samo uz rješavanje otvorenih pitanja: istina o velikosrpskoj agresiji, pronalazak nestalih, kazna za ratne zločine & prava Hrvata u Srbiji

Podsjetivši da se dan prije sastao s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i predsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem, susrete s čelnicima zemalja jugoistočne Europe ocijenio je korisnima za poboljšanje odnosa i komunikacije.

Jedinstveni u potpori Ukrajini & osudi Rusije

Premijer Plenković je s predsjednicom Europskog parlamenta Robertom Metsolom razgovarao o nastavku pomoći Ukrajini i sankcijskog režima protiv Rusije te zelenoj i digitalnoj tranziciji, ali i (ponovno) o europskom putu zemalja zapadnog Balkana:

- Zahvalni smo EP-u na potpori članstvu Hrvatske u Schengenu i europodručju!

Europski parlament golemom većinom glasova odlučio - Hrvatska ulazi u Schengenski prostor!

Krug najrazvijenijih zemalja svijeta

Glavna tema sastanka s glavnim tajnikom OECD-a Mathiasom Cormannom bila je pak pristupanje Hrvatske toj globalnoj organizaciji:

- Ulazak u OECD bit će završni strateški korak integracije u krug najrazvijenijih zemalja svijeta. Nastavljamo ispunjavati zadane kriterije. Također, razmijenili smo i mišljenja o ekonomskoj situaciji u Europi te zajedničkim naporima za prevladavanje energetskih i inflatornih pritisaka.

Započeli pregovori o pristupanju Hrvatske OECD-u - Ispunjavamo još jedan vanjskopolitički cilj koji će dugoročno osnažiti naše gospodarstvo!

EIB, Google, Visa Europe, Global Citizen

S predsjednikom Europske investicijske banke Wernerom Hoyerom razgovarao je o projektnoj suradnji i globalnim financijskim izazovima. Podsjetio je da je EIB dosad kroz povoljne zajmove u javni i privatni sektor Hrvatske usmjerio 7 milijardi eura.

Sastao se i s Googleovim predsjednikom za globalne poslove Kentom Walkerom i čelnicom Charlotte Hogg („o potencijalnoj suradnji i ulaganjima“).

Predstavnicima platforme Global Citizen poručio je da Hrvatska nastavlja snažno podupirati njihove aktivnosti.

Puna podrška ukrajinskim braniteljima i narodu koji pružaju iznimni otpor ruskom agresoru!

Predsjednik Azerbajdžana

Naposljetku, prije povratka u Hrvatsku, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sastao se s državnim poglavarom Azerbajdžana Ilhamom Aliyevim:

- Razgovarali smo o daljnjem jačanju odnosa s naglaskom na energetsku i gospodarsku suradnju.

9 bilaterala & 2 panela: Tim Cook, Ilham Aliyev, Hashim Thaçi, Marjan Šarec, WHO, ERC, ETUC, Philips…

A A A