Vijesti
21. 1. 2023.

Hrvatska je pokazala da ima snagu osloboditi svoj teritorij, a Hrvati, predvođeni dr. Tuđmanom, da se nikada neće pomiriti s okupacijom!

(PHOTO) VRO Maslenica. 30. obljetnica prekretničke operacije. PVRH Andrej Plenković: Hrabrost i žrtva naših branitelja trajno će se pamtiti u cijelome hrvatskom narodu. Stoga s neprolaznom zahvalnosti obilježavamo svaki važni datum iz Domovinskog rata, stoga od svih poslijeratnih Vlada i izdvajamo najviše sredstava za modernizaciju pobjedničkog HV-a! A jačanje obrambenih sposobnosti dobilo je i dodatno na važnosti danas, kad u Europi opet bijesni rat, u kojem je opet jedna zemlja žrtva agresije, kao što je to nekoć bila Hrvatska. Ta nas činjenica nije mogla ostaviti ravnodušnima, pa smo zato odmah jasno osudili rusku vojnu invaziju, a podržali Ukrajinu.

U jednoj od najvažnijih operacija HV-a i hrvatske policije, izvedenoj pod kodnim imenom „Gusar“ i zapovjedništvom generala Janka Bobetka, ponovno su spojeni sjever i jug Lijepe Naše, a velikosrpski agresor doživio je teški poraz. Prvi veliki poraz.

Pod kontrolu hrvatskih snaga vraćeno je Novsko ždrilo, a na istom mjestu na kojem je u studenom 1991. srušen Maslenički most sagrađen je pontonski, koji je omogućio uspostavu prometa između Dalmacije i kontinentalne Hrvatske.

Početak kraja tzv. krajine i snova o „velikoj Srbiji“

Hrvatski narod, predvođen dr. Franjom Tuđmanom, pokazao je da se nikada neće pomiriti s okupacijom, a naše oružane snage da su spremne i na najsloženija borbena djelovanja - koja su u kolovozu 1995. okrunjena veličanstvenom „Olujom“.

VRO „Maslenica“ označila je početak kraja tzv. krajine i snova o „velikoj Srbiji“. Iako je uspješno završila u 72 sata, žestoke su borbe na tom prostoru trajale do kraja ožujka. U njima je poginulo 127 hrvatskih branitelja. Zauvijek će nam ostati u mislima i molitvama.

PLENKOVIĆ: Hrvati su poručili da nikada neće odustati od slobode!

Premijer Andrej Plenković u obraćanju na svečanoj akademiji u Zadru naglasio je da je operacijom „Maslenica“ Hrvatska pokazala da ima i snagu i odlučnost osloboditi svaki pedalj svog državnog teritorija, a Hrvati da se nikad neće pomiriti s okupacijom, da nikad neće odustati od slobode!

- Hrabrost i žrtva naših branitelja trajno će se pamtiti u cijelome hrvatskom narodu. I mi smo danas tu zahvaljujući njima - onima koji su dali najviše! Onima koji su temelj suvremene Hrvatske! Bile su to neponovljive, jedinstvene, nezaboravne godine... pobjeda nad velikosrpskim agresorom bio je istinski podvig!

Vukovar je temelj hrvatske slobode, demokracije i samostalnosti

Stoga dostojanstveno, s dužnim poštovanjem i trajnom zahvalnosti - nastavio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a - obilježavamo svaki važni datum iz Domovinskog rata:

- Stoga vodimo i vodit ćemo dužnu brigu o našim braniteljima i njihovim obiteljima, stoga od svih poslijeratnih Vlada i izdvajamo najviše sredstava za obranu i modernizaciju pobjedničke Hrvatske vojske!

Kako bi to bilo da ne iskazujemo solidarnost s Ukrajinom?

Jačanje obrambenih sposobnosti - napomenuo je Plenković - dobilo je i dodatno na važnosti danas, u vremenu u kojem „u Europi ponovno bijesni rat, u kojem je ponovno jedna zemlja žrtva brutalne agresije, kao što je to nekoć bila i Lijepa Naša“:

- Ta nas činjenica nije mogla ostaviti ravnodušnima, pa smo zato, kao narod i kao Vlada, odmah jasno osudili rusku vojnu invaziju, a podržali Ukrajinu. A ona je, ne zaboravimo, bila i prva članica UN-a koja je priznala RH.

IZ RUSIJE S LJUBAVLJU: Karijes s Pantovčaka - kremljanski glasnogovornik

Pozivam vas, na kraju, da promislimo kako bi to bilo da ne iskazujemo solidarnost s Ukrajinom, da se prisjetimo što smo mi mislili o svima onima koji nisu htjeli pomoći Hrvatskoj kada nam je to najviše trebalo - zaključio je predsjednik Andrej Plenković.

PREMIJER & ŠESTORICA MINISTARA

Na obilježavanju 30. obljetnice VRO „Maslenica“, uz premijera Plenkovića, u izaslanstvu Vlade RH bila su čak šestorica ministara - Tomo Medved, Davor Božinović, Mario Banožić, Gordan Grlić Radman, Ivan Malenica i Šime Erlić.

MEDVED: Priprema za Bljesak i Oluju

Hrvatski narod poslao je snažnu poruku neprijatelju - da je samo pitanje trenutka kad ćemo osloboditi Domovinu! Pamti Zadar, pamti hrvatski narod „Maslenicu“ i hrabrost naših branitelja!

BOŽINOVIĆ: „Maslenica“ urezana u kolektivnu svijest hrvatskog naroda

Sve sastavnice HV-a i MUP-a ovdje su dale najbolje od sebe i postavile temelje za oslobodilačke operacije Bljesak i Oluju. Pokazalo se da Hrvatska ima snagu, vještinu i ljude da pobijedi velikosrpskog agresora!

A A A