Vijesti
13. 1. 2023.

Poruka iz Boke kotorske, iz Zaljeva hrvatskih svetaca: S ponosom podižemo trobojnicu! Prošla su stoljeća, no ostali smo ono što i jesmo - Hrvati!

(PHOTO) Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori obilježava se u spomen na 13. siječnja 809. kada su u Kotor iz Carigrada prenesene moći svetog Tripuna. MVEP Gordan Grlić Radman: „Došli smo kako bismo još jednom podržali Hrvate kao ravnopravne građane i autohtoni narod u Crnoj Gori“. Središnja proslava nacionalnog praznika Hrvata održana je u Tivtu, uz koncert Tomislava Bralića i klape Intrade. Na oduševljenje okupljenih, ondje su bili - u znak poštovanja prema našim sunarodnjacima u Crnoj Gori - i izbornik Vatrenih Zlatko Dalić te predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić. Svaka čast!

Prema Zakonu o isticanju i upotrebi nacionalnih simbola, 13. siječnja hrvatska zastava podignuta je na zgradama općina Tivat i Kotor, u kojima Hrvati sačinjavaju više od 5% stanovništva, a tijekom cijele godine vijori se na Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi, gdje se nalazi sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Sveta misa za domovinu i hrvatski narod

Program obilježavanja nacionalnog praznika Hrvata u Crnoj Gori započeo je u kotorskoj katedrali svetom misom za domovinu i hrvatski narod u toj susjednoj nam državi.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman poručio je da je izaslanstvo Vlade RH „ovdje kako bi podržalo Hrvate kao ravnopravne građane i autohtoni narod u Crnoj Gori“:

- Cijenimo multikulturalni karakter Crne Gore. Želimo aktivnim djelovanjem, dijalogom i financijskom potporom pridonijeti još boljem položaju hrvatske nacionalne manjine u zemlji čiji europski put također podržavamo. Hrvatska treba stabilnog susjeda.

Skrbimo o pravima & očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta hrvatske zajednice u Crnoj Gori. To je naša trajna obveza!

Uz šefa hrvatske diplomacije bili su i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te naša eurozastupnica Sunčana Glavak. Milas:

- S velikom motivacijom i ponosom podupiremo projekte u svim područjima društvenog života Hrvata u Boki kotorskoj i jačamo njihovu povezanost s Hrvatskom. Siguran sam da ćemo zajedničkim snagama i ustrajnim radom uspjeti očuvati sve ono što stoljećima čini prepoznatljivima Hrvate koji žive na ovome prostoru.

Držimo se, još nas uvijek ima!

Dan hrvatskog naroda prilika je da se prisjetimo svih dostignuća u unaprjeđivanju položaja Hrvata u Crnoj Gori i postojanosti kao autohtonog naroda na ovim prostorima - poručio je pak predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković:

- Ponosni smo i na nemjerljivi doprinos koji su Hrvati dali u izgradnji samostalne i građanske Crne Gore te očuvanju vrijednosti multikulturalizma našeg društva.

Lideri Hrvata iz BiH, Srbije i Crne Gore na XIX. Općem saboru HDZ-a: Hvala predsjedniku Plenkoviću & Vladi RH na svemu što čine za nas!

Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative, naglasio je da je upravo HGI aktivno sudjelovala u donošenju emancipatorskog zakona „koji omogućava da slavimo Dan Hrvata u Crnoj Gori“:

- Današnji dan važan je za Hrvate, ali je važan i za Crnu Goru, jer njegujući vlastiti identitet mi na najbolji način predstavljamo Crnu Goru. I nismo slučajno odabrali ovaj dan, ne samo zato što je on najdublja povijesna pozicija u autohtonom višestoljetnom trajanju Hrvata u Boki, već i zbog uzornog primjera sv. Tripuna, koji je potvrdio da se nekada identitetske vrijednosti moraju braniti i žrtvom. 

DALIĆ & KUSTIĆ S BOKELJSKIM HRVATIMA

Središnja proslava Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori održana je navečer u Sportskoj dvorani “Župa” u Tivtu, uz svečanu akademiju te koncert Tomislava Bralića i klape Intrade.

Veličanstveno obilježen Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori

Na oduševljenje svih okupljenih, na skupu u Tivtu, u znak poštovanja prema hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori, došli su i izbornik Vatrenih Zlatko Dalić te predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić.

Svaka čast!

Photo: Radio DUX

A A A