Vijesti
24. 1. 2023.

Novi zakon o obnovi najkasnije do 15. veljače u Hrvatskom saboru! Cilj je do kraja tog mjeseca otvoriti 70-ak gradilišta!

(PHOTO) PPVRH za obnovu Branko Bačić na Banovini: Od danas je u javnom savjetovanju zakonski prijedlog kojim se sva operativna tijela zadužena za obnovu objedinjavaju pod kapu Ministarstva graditeljstva. Kad dođe na sjednicu Vlade RH, detaljno ću predstaviti i plan od 7 vidova stambenog zbrinjavanja građana koji su sada u kontejnerima. Svima ćemo do 1. studenog osigurati prikladni smještaj! Osim objedinjavanja, smanjit ćemo broj sudionika odlučivanja u procesu i papirologiju - za 40%!

Obnavljat ćemo brže i jednostavnije te iskoristiti 1.3 milijardi eura bespovratnih sredstava koje je Hrvatska  u tu svrhu dobila iz Fonda solidarnosti Europske unije! - također je poručio potpredsjednik Vlade RH te ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić nakon posjeta Banovini.

Hrvatski sabor potvrdio Branka Bačića i Šimu Erlića za nove ministre!

Obišao je završenu zamjensku kuću u Brestu Pokupskom, susreo se s građanima u kontejnerskom naselju u Petrinji i sudjelovao na sjednici Stožera civilne zaštite za uklanjanje posljedica od potresa:

- Novi bi zakon, koji je danas pušten u javno savjetovanje, u Hrvatskom saboru trebao biti raspravljen, po hitnoj proceduri, najkasnije 15. veljače. Nakon toga krećemo u ozbiljne radove, siguran sam da će na terenu promjene ubrzo biti vidljive!

Plan stambenog zbrinjavanja

Kada nakon savjetovanja novi zakon dođe na sjednicu Vlade RH - najavio je Bačić - detaljno će se predstaviti i plan od 7 vidova stambenog zbrinjavanja građana koji su sada u kontejnerima:

- Svima ćemo do 1. studenog osigurati prikladni smještaj! Plan će sadržavati nositelje, rokove, adrese svih mobilnih stambenih jedinica i status budućeg stambenog zbrinjavanja. Obnova je u 2023. prioritet ove Vlade.

Novi model samoobnove

 „Preda mnom je velik izazov, svjestan sam težine posla, tereta odgovornosti, očekivanja naših sugrađana na Banovini i na zagrebačkom području. Potpuno sam posvećen poslu koji je preda mnom“ - nastavio je Bačić:

- Idemo i s novim modelom samoobnove. Onog trenutka kada dobije dozvolu i bude imao projekt, država će na račun svakog zainteresiranog građanina u poslovnoj banci proslijediti čitavi iznos potrebnog novca. Vjerujem da će to potaknuti brojne sugrađane da krenu u samoobnovu.

Posljednja zima u kontejnerima

Puno ću puta doći među sugrađane u kontejnerskim naseljima i mobilnim jedinicama, s njima sjesti, razgovarati, napraviti presjek njihovih očekivanja - zaključio je potpredsjednik Vlade RH za obnovu:

- Dolazit ću im otvorenog srca. Sve ću učiniti u svojoj moći da im ovo bude posljednja zima na takvom mjestu!

A A A