Vijesti
2. 2. 2023.

Povećanje cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, ispravljanje SDP-ove nepravde spram hrvatskih branitelja, novi Zakon o obnovi & pad inflacije!

(VIDEO) Andrej Plenković na 189. sjednici Vlade RH: U siječnju se inflacija snizila 2. mjesec zaredom. Očekujemo nastavak pozitivnog trenda - na koji je zasigurno utjecao i naš Zaključak o vraćanju cijena na stanje iz prošle godine. * Izmjene Zakona o obnovi prošle su javno savjetovanje. Usvojit ćemo ih idućeg tjedna i u hitnom postupku poslati u Hrvatski sabor. Objedinit će se nadležna tijela, znatno smanjiti papirologija i pojednostaviti procedura. * Ukidamo zakon kojim je za oko 62.000 hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji oduzeto 10% od mirovina po posebnim propisima. * Prihvatili smo prijedlog zastupnika HSU-a Silvana Hrelje o povećanju prihodovnog cenzusa temeljem kojeg se ostvaruje pravo na plaćanje premije dopunskog osiguranja iz proračuna.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme.

Društvena solidarnost

Andrej Plenković je otkrio da je Vlada dala pozitivno mišljenje na prijedlog saborskog zastupnika HSU-a Silvana Hrelje o povećanju prihodovnog cenzusa temeljem kojeg osiguranici ostvaruju pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna:

- Izmjenama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, koje u hitnom postupku šaljemo u Hrvatski sabor, cenzus se podiže s 265,45 na 331.81 eura mjesečno, a za osiguranika samca s 331,81 na 415,42 eura. U skladu s načelom društvene solidarnosti, u našem je mandatu cenzus je već dvaput povećan.

Vraćamo braniteljima ukinutih 10% mirovine

Od ostalih tema izdvojio je Veteranski centar u Sinju, koji je s potpredsjednikom Vlade Tomom Medvedom otvorio prošlog petka.

Ukidamo zakon prema kojem su za 62.000 hrvatskih branitelja i njihove obitelji smanjene mirovine po posebnim propisima!

U kontekstu skrbi i potpore hrvatskim braniteljima istaknuo je plan Vlade o ukidanju zakona koji se odnosi na mirovine po posebnim propisima:

- Time će se za oko 62.000 branitelja i članova njihovih obitelji vratiti ukinutih deset posto mirovine. I to prvih pet posto već od 1. srpnja ove godine, a u potpunosti od 1. siječnja 2024. godine. To je naša dužnost prema onima koji su dali najviše za slobodu i demokraciju u kojoj živimo.

Novi Zakon o obnovi …

Premijer Plenković izvijestio je da je završeno javno savjetovanje o novom Zakonu o obnovi te da će biti pripremljen za sjednicu Vlade idućeg tjedna:

- Uz objedinjavanje institucija, cilj su pojednostavljenje procedura i znatno smanjenje zahtijevane dokumentacije. Idućeg tjedna PPVRH za obnovu Branko Bačić predstavit će i cjeloviti Plan stambenog zbrinjavanja svih građana koji borave u mobilnim jedinicama i kontejnerskim naseljima.

Novi zakon o obnovi najkasnije do 15. veljače u Hrvatskom saboru! Cilj je do kraja tog mjeseca otvoriti 70-ak gradilišta!

… i dodatna pomoć stanovnicima SMŽ-a

Dodao je i da se dopunjuje Odluka o financiranju najamnina za građane pogođene potresom, čime će se proširiti pravo na financiranje najamnine na stanovnike Sisačko-moslavačke županije čiji su domovi označeni žutim naljepnicama, a u privremenom su smještaju:

- Također, iz Državnog proračuna preraspodijelit ćemo 7 milijuna eura za sanaciju šteta na javnim objektima poput gradske vijećnice ili kolodvora u Glini i Sisku budući da ti gradovi nisu u mogućnosti sami financirati radove, a spomenuti se troškovi ne mogu pokriti iz Fonda solidarnosti EU.

Pozitivni trend usporavanja inflacije

Plenković je napomenuo da je inflacija - nakon što je tri mjeseca bila viša od 13 posto - u siječnju iznosila 12,7 posto:

- Riječ je o usporavanju stope inflacije i to je za nas dobra vijest. Već drugi mjesec bilježimo obrnuti trend, od rasta prema smanjenju. Očekujemo nastavak pozitivnog trenda - na koji je zasigurno utjecao i naš Zaključak o vraćanju cijena na stanje iz prošle godine. Četiri države europodručja imaju višu stopu inflacije od Hrvatske - Slovačka, Estonija, Latvija i Litva.

Vlada nastavlja štititi standard hrvatskih građana & pomagati gospodarstvu!

Podsjetio je na procjene Europske komisije za 2023. da će usporavanje inflacije na godišnjoj razini biti oko 6.5 posto, dok su prognoze Ministarstva financija nešto ispod 6 posto:

- U svakom slučaju, očekujemo da se situacija stabilizira i da inflacija krene prema dolje.

Posjet Mostaru & sastanak s Krišto

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković na kraju je najavio da će u subotu posjetiti Mostar u prigodi zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora. Tom će prigodom razgovarati s predstavnicima hrvatskih stranaka u BiH, a sastat će se i s novoizabranom predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, čiji se službeni posjet Hrvatskoj očekuje sredinom veljače.

Kao jedan od preduvjeta europskog puta BiH, nužno je nastaviti izbornu reformu kako bi se osigurala puna ravnopravnost Hrvata & funkcionalnost države!

A A A