Vijesti
8. 2. 2023.

Sukladno odluci Ustavnog suda izmijenit ćemo Zakon o izbornim jedinicama & osigurati jednakost biračkog prava

PVRH Andrej Plenković: Odluka Ustavnog suda na tragu je svega onog što smo već najavljivali o usklađivanju izbornih jedinica s obzirom na veliki nerazmjer u brojevima birača koji žive u njima. Ministar Ivan Malenica: Zakonske izmjene bit će pravodobno izrađene te do 1. listopada usvojene u Hrvatskom saboru. Intenzivirat ćemo raspravu o modelima - od razmjernog broja zastupnika po sadašnjim izbornim jedinicama do kreiranja novih jedinica. Povećanje broja zastupnika nije realno, a nije se razgovaralo ni o zabrani predizbornih koalicija, kao ni o podizanju izbornog praga. 

Nakon što je Ustavni sud jučer donio odluku o ukidanju postojećeg Zakona o izbornim jedinicama od 1. listopada ove godine, provest ćemo potrebne zakonske izmjene kako bi se osigurala jednakost biračkog prava - poručio je premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade RH:

- Odluka Ustavnog suda na tragu je svega onog što smo već najavljivali o usklađivanju izbornih jedinica s obzirom na veliki nerazmjer, prema zadnjem popisu stanovništva, u brojevima birača koji žive u njima. Odskaču i više od pet posto.

Bavimo se stvarnim temama: nastavak pomoći građanima i gospodarstvu, energetska neovisnost, rast plaća, ilegalne migracije, ubrzanje obnove, digitalizacija…

Poštujemo stav i mišljenje Ustavnog suda

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je pak da će izmjene Zakona o izbornim jedinicama biti pravodobno izrađene te do 1. listopada usvojene u Hrvatskom saboru:

- Poštujemo stav i mišljenje Ustavnog suda. Intenzivirat ćemo raspravu o modelima, od razmjernog broja zastupnika po sadašnjim izbornim jedinicama do kreiranja novih jedinica.

Napomenuo je kako bi bilo najlakše utvrditi koliko svaka jedinica ima birača i sukladno tome doći do broja zastupnika, bez prekrajanja izbornih jedinica:

- Mijenjanje granica je uvijek složen i kompleksan potez, tu se traži da jedinice imaju jednaki broj birača, njih oko 360.000.

Prijedlog da svaka županija bude izborna jedinica

Dodao je da ima prijedloga da svaka županija bude izborna jedinica za sebe, što je također na tragu stava Ustavnog suda da se prati teritorijalni ustroj.

Povećanje broja saborskih zastupnika (sa 151 na 159) nije realno - naglasio je Malenica:

- To rješenje nije na stolu, a nije se razgovaralo ni o mogućnosti zabrane predizbornih koalicija, kao ni o povećanju izbornog praga.  

S oporbom, takvom kakva jest, konsenzus je iluzoran

Ministar Malenica je zaključio da pri izmjeni zakona ne očekuje konsenzus:

- Jednostavno, oporba će protivljenjem Vladinu prijedlogu, kakav god on bio, pokušati prikupljati političke poene.

Oporba opet demonstrira nemoć i bijedu! Kako bi prikrila svoje posrnuće, lažima pokušava proizvesti ozračje nestabilnosti & vrši pritisak na pravosudna tijela!

A A A