Vijesti
16. 2. 2023.

Ubrzani rast BDP-a & pad inflacije. A i narodne obveznice - dobra prilika za građane!

(VIDEO) Andrej Plenković na 195. sjednici Vlade: Europska komisija povisila je prognozu rasta BDP-a RH u 2022. na 6.3%, po čemu smo među 4 najbrže rastuća gospodarstva u cijelom EU-u! To je ujedno dvostruko veći rast od prosjeka eurozone! Dobre su projekcije i za 2023. - imat ćemo rast od 1.2%, a inflacija će pasti s 10.7 na 6.5%. U 2025. iznosit će samo 1.6%, to su ohrabrujuće vijesti! * Pokrećemo emisiju narodnih obveznica po uzoru na Irsku i Italiju. Želimo omogućiti građanima da oplode svoju štednju, dinamizirati domaće tržište kapitala i poslati poruku povjerenja u javne financije. * RH štiti interese svojih državljana u Zambiji. Osuđujemo opasnu retoriku, stigmatizaciju i prokazivanje bez dokaza. Dobrobit djece važnija je od manipulacije i govora mržnje pod krinkom zaštite njihovih prava.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme.

Ćiro - veliki sportaš i čovjek

Izrazivši još jednom sućut obitelji i prijateljima Miroslava Blaževića, Andrej Plenković naglasio je da je Ćiro bio veliki čovjek koji je obilježio naše živote i donio sjajne uspjehe hrvatskom sportu:

- Upravo smo zbog toga jučerašnji dan proglasili Danom nacionalne sućuti, kako bismo i na taj način pokazali poštovanje prema njemu i velikom djelu koje je ostavio iza sebe.

Čestitke nasljedniku zagrebačkog nadbiskupa

Čestitao je predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije Draženu Kutleši, kojeg je papa Franjo imenovao nasljednikom zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića:

- Želimo mu uspjeh na odgovornoj dužnosti i veselimo se nastavku suradnje koja traje već niz godina.

Predsjednik Vlade Plenković čestitao novom zagrebačkom nadbiskupu koadjutoru Draženu Kutleši

Nastavak potpore Ukrajini & zaštite standarda

Govoreći o prošlotjednom sastanku Europskog vijeća, na kojem je sudjelovao i Volodimir Zelenski, premijer Plenković je istaknuo da će EU nastaviti snažno i dosljedno podupirati Ukrajinu:

- Razgovaralo se i o ilegalnim migracijama te gospodarskoj situaciji u Europi i naporima da, u uvjetima krize, zajednički funkcioniramo i zadržimo ključne aspekte jedinstvenog tržišta. Hrvatska će zaštitnim mjerama nastaviti podupirati svoje građane i gospodarstvo.

Zelenski na Europskom vijeću. EU jedinstvena u čvrstoj podršci Ukrajini - Hrvatska će pomoći i u procesu razminiranja!

Dvostruko brži rast od prosjeka EU-a

Osvrnuo se i na zimske prognoze Europske komisije, prema kojima će Hrvatska u 2022. doseći gospodarski rast od 6.3%:

- Po rastu smo na četvrtom mjestu u cijelom EU-u, iza Irske, Portugala i Malte. To je ujedno dvostruko veći rast od prosjeka eurozone! Dobre su projekcije i za 2023. - imat ćemo rast od 1.2%, a inflacija će pasti s 10.7 na 6.5%. U 2025. inflacija će iznositi samo 1.6%, to su itekako ohrabrujuće vijesti!

U zahtjevnoj 2022. izdašnim smo mjerama zaštitili građane & ostvarili rast od 6%, dajući doprinos zajedničkom europskom suočavanju s globalnim izazovima!

Građanima omogućeno ulaganje u državne obveznice

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a najavio je pokretanje emisije državnih obveznica po uzoru na Irsku, Italiju ili Portugal:

- Želimo omogućiti građanima da oplode svoju štednju, dinamizirati domaće tržište kapitala i poslati poruku povjerenja u javne financije.

Bavimo se stvarnim temama: nastavak pomoći građanima i gospodarstvu, energetska neovisnost, rast plaća, ilegalne migracije, ubrzanje obnove, digitalizacija…

Štitimo prava i interese svojih državljana

Govoreći o slučaju hrvatskih državljana pritvorenih u Zambiji, poručio je da će RH nastaviti štititi njihova prava i interese:

- To radimo od trenutka kada smo saznali za slučaj, a to ćemo činiti i dalje putem diplomatskih i konzularnih predstavnika te drugih kontakata, polazeći od ustavne obveze koju imamo kao država i bez presumiranja ičije krivnje.

Najoštrije je osudio retoriku i poteze onih koji bez dokaza stigmatiziraju i prokazuju. „To je neodgovorno i opasno ponašanje, motivirano netrpeljivošću i mržnjom“:

- Pod krinkom zaštite prava djece iz afričkih zemalja, a koja su već prošla proces posvojenja i imaju naše državljanstvo, ova se tema politizira i služi za osobnu promociju i stjecanje vidljivosti određenih stranaka. Govori se kao o dobrobiti i sigurnosti djece, a s druge se strane olako i bez dokaza insinuira da su njihovi roditelji trgovci ljudima. Zbog takve retorike djeca na ulici i u školi doživljavaju uvredljive komentare, naziva ih se „kupljenima“, „otetima“.

Riješiti nedostatke u postupcima posvojenja

Kazao je i da ta djeca dolaze iz siromašnih zemalja, često i iz nasilnog okruženja, te da je njihova integracija u naše društvo već ionako zahtjevna. Pozvao je hrvatske građane da ne dozvole da manipulacije, dezinformacije i govor mržnje budu glasniji i važniji od dobrobiti djece:

- Ako je u postupcima posvojenja bilo nepravilnosti, o tome će odlučivati nadležna tijela, a nedostatke, za koje smo svjesni da postoje, adresirat ćemo kroz izmjene zakonodavstva. Ta su djeca hrvatski državljani, ravnopravni članovi našeg društva. Imaju pravo na obitelj i sigurnost te će Vlada, u skladu sa zakonima, štititi njihove interese. Jednako tako štitit ćemo pravo svakog našeg državljanina na pravično suđenje i humano postupanje i u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Briga o zdravlju hrvatskih branitelja

Na kraju uvodnog obraćanja, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković izdvojio je kao jednu od važnijih tema na sjednici Program preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata:

- Od 2016. do 2022. na ovakve preglede odazvalo se gotovo 90.000 hrvatskih branitelja. Pregledi su itekako korisni za sustavno praćenje njihova zdravstvenog stanja, osobito hrvatskih ratnih vojnih invalida.

Ukidamo zakon prema kojem su za 62.000 hrvatskih branitelja i njihove obitelji smanjene mirovine po posebnim propisima!

NARODNE OBVEZNICE - KAMATA VEĆA OD 3%

Ministar financija Marko Primorac: Narodna obveznica bit će kuponska; rok dospijeća dvije godine, minimalni ulog 500 eura, s kamatom većom od 3%. Prodaja kreće od iduće srijede.

Primorac: Cilj je u što većoj mjeri uključiti građane te oživjeti tržište kapitala. Upis obveznica za građane besplatan

A A A