Vijesti
17. 2. 2023.

Hrvatski sabor golemom većinom usvojio novi Zakon o obnovi. Znatno će se ubrzati proces, smanjiti papirologija & pojednostaviti procedura!

ZA je bilo 99 zastupnika, 15 protiv, a 16 suzdržanih. Protiv su glasovali, naravno, MOST-ovi mališani. Kako je u raspravi na Markovu trgu istaknuo PPVRH za obnovu Branko Bačić, sva tijela koja su dosad bila zadužena za obnovu (Fond za obnovu i Središnji državni ured) objedinjavaju se pod kapu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Vlada RH je prihvatila, djelomično ili u cijelosti, tri oporbena amandmana: Fokusa, SDP-a i Zeleno-lijevog bloka. Prihvaćena su i tri HDZ-ova amandmana.

"Siguran sam da će zakonske izmjene ubrzati obnovu" - istaknuo je potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva Branko Bačić tijekom saborske rasprave o novom Zakonu o obnovi:

- Sve podnesene zahtjeve riješit ćemo u najkraćem mogućem roku, nakon čega slijedi izlazak na teren, obilazak kuća, nalaz, projektiranje te radovi na obnovi. Puno, puno prije i puno, puno brže nego dosad. To je najvažnija poruka koju želimo uputiti.

Obnova - prioritet Vlade RH

„Obnova i adekvatno stambeno zbrinjavanje, do kraja godine, svih sugrađana koji borave u kontejnerima glavni su prioritet Vlade RH“ - dodao je Bačić:

- S tim da moram napomenuti da nije cijela obnova bila loša ili spora. Stvari stoje dobro kada su u pitanju javna infrastruktura i javne zgrade, a kritike na dosadašnju neučinkovitost odnose se na obnovu obiteljskih kuća i višestambenih zgrada.

Izvijestio je zastupnike i da je u okviru Programa „Država - prijatelj donatora“ održao sastanak s Hrvatskim Caritasom, koji će osigurati sredstva za izgradnju 7 obiteljskih kuća i konstrukcijsku obnovu njih 20.

NOVI PRISTUP SAMOOBNOVI

Izdvajamo i ostale novume koje donose zakonske izmjene:

Novim pristupom samoobnovi građanima će se cijeli iznos potreban za konstrukcijsku obnovu ili izgradnju zamjenske kuće uplatiti u startu - prije početka radova.

Vlada po hitnoj proceduri u Hrvatski sabor uputila novi Zakon o obnovi - kojim će se znatno smanjiti papirologija & pojednostaviti i ubrzati proces!

Bez elaborata, posebnih uvjeta, dozvola…

Ukidaju se izrada elaborata postojećeg stanja kod obnove kuća, obveza izrade projekta uklanjanja za obiteljske kuće, tehničko-financijska kontrola projekta te potreba ishođenja posebnih konzervatorskih uvjeta za konstrukcijsku obnovu zgrada unutar kulturno-povijesne cjeline.

Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama daje se ovlast za gradnju višestambenih zgrada i stjecanje nekretnina za privremeni smještaj.

Građanima će se davati novčana pomoć za uklanjanje uništenih zgrada, uključujući one pomoćne i gospodarske, te pomoć za troškove izrade projekta.

Uvodi se model zamjene prava vlasništva umjesto obnove i izgradnje zamjenskih kuća te proširuje krug osoba s pravom na obnovu na srodnike te bračnog i izvanbračnog druga.

Prikladnija javna nabava

Predviđa se stambeno zbrinjavanje pogođenih osoba davanjem u vlasništvo kuće ili stana umjesto obnove ili izgradnje zamjenske obiteljske kuće.

Uvodi se učinkovitija i prikladnija javna nabava, a najviše cijene usluga i radova utvrđivat će tijela koja će odlukom odrediti Vlada.

Transparentnost i vidljivost procesa obnove ojačat će se izradom cjelovite interaktivne mrežne GIS - aplikacije.

A A A