Vijesti
19. 2. 2023.

Za Europu je ključ zadržati jedinstvo i odlučnost u potpori Ukrajini te u osudi nedemokratskog kremljanskog režima!

PVRH Andrej Plenković na Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Münchenu: „Hrvati čvrsto stoje uz ukrajinski narod koji ne brani samo svoju slobodu, nego i vrijednosti Europe i demokracije. Koliko god to možemo, nastavit ćemo i vojno pomagati. Snažna podrška RH i cijeloga civiliziranog Zapada Kijevu te dragocjeno iskustvo EU integracija koje RH dijeli i dijelit će s BiH te s drugim državama jugoistoka Europe - dvije su to najvažnije poruke koje smo uputili. Ulaskom u eurozonu i Schengen dokazali smo da reforme dovode do rezultata“. Sandu, Đukanović, Schmidt, Gahr Støre, Kaniber, Porošenko… hrvatski je premijer održao13 bilaterala, ne računajući neslužbene kontakte. U 6. brzini!

Hotel Bayerischer Hof ovih je dana bio političko središte svijeta. Na Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji (Munich Security Conference/ MSC) sudjelovalo je 45 šefova država i vlada iz cijelog svijeta, 70-ak ministara vanjskih poslova i obrane te oko 500 čelnika iz biznisa, znanstvene zajednice i međunarodnih organizacija.

U Münchenu su, među ostalima, bili francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, potpredsjednica SAD-a Kamala Harris i američki državni tajnik Anthony Blinken, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, a skupu se videovezom obratio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Nastavit ćemo i vojno pomagati ukrajinskim partnerima

Glavna su tema bili ruska agresija, nekoliko dana uoči obljetnice vojne invazije 24. veljače, i nastavak pružanja svake moguće pomoći Ukrajini.

Zelenski na Europskom vijeću. EU jedinstvena u čvrstoj podršci Ukrajini - Hrvatska će pomoći i u procesu razminiranja!

„Koliko god to Hrvatska može, nastavit ćemo i vojno pomagati ukrajinskim partnerima kako bi izdržali agresiju i ostvarili slobodu“ - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- RH može i želi participirati u planu Europske komisije o pojačanoj proizvodnji streljiva, i zbog Ukrajine i zbog jačanja obrane EU-a. Razvoj obrambene industrije u uvjetima kada cijeli NATO i EU dostavljaju vojnu pomoć Ukrajini podrazumijeva i ubrzanje proizvodnje.

Od prijetnji „novim svjetskim ratom“ ako se Ukrajinci nastave braniti & vrijeđanja Njemačke zbog slanja tenkova do „aneksije Kosova“

BILATERALE - KOJI TEMPO!

Na MSC-u je Andrej Plenković, međutim, razgovarao i o punoj ravnopravnosti Hrvata u BiH, borbi protiv ilegalnih migracija, EU putu i stabilnosti Zapadnog Balkana, učvršćenju odnosa s Njemačkom, povećanju kapaciteta terminala na Krku, digitalizaciji i zelenoj tranziciji, humanitarnoj pomoći Turskoj…

U subotu je održao, ne računajući neslužbene kontakte, 13 bilateralnih sastanaka. U 6. brzini! Krenimo redom.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović

„Razgovarali smo o odnosima Hrvatske i Crne Gore, savezništvu u NATO i procesu EU integracija u susjedstvu - koji RH snažno podupire. EU perspektiva ključna je za stabilnost i sigurnost jugoistoka Europe“.

Predsjednik Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu Manfred Weber

„O zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija i rješenjima za daljnje suočavanje s krizom koju je prouzročila agresija na Ukrajinu. Članstvo u Schengenu i eurozoni pozicionira Hrvatsku u najuži krug europskih integracija te dodatno štiti naše građane i gospodarstvo“.

Armenski premijer Nikola Pashinyan

„O razvoju odnosa EU-a sa zemljama Istočnog partnerstva, sigurnosnim izazovima i energetskoj suradnji“.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt

 „Hrvatska nastavlja pružati podršku europskom putu BiH. Izvijestio sam da ćemo u lipnju, s ciljem jačanja prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa, održati zajedničku sjednicu Vlade RH i Vijeća ministara BiH. Očekujemo što skorije formiranje vlasti i u Federaciji te ostvarenje pune ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda - što su preduvjeti funkcionalnosti i stabilnost BiH“.

Hrvatska snažno podupire europski i reformski put BIH, u kojoj su svi konstitutivni narodi potpuno - ravnopravni!

Predsjednik Kluba zastupnika CSU-a u Bundestagu Alexander Dobrindt

„Nastavljamo jačati bliske odnose Bavarske i Hrvatske. Razgovarali smo o sigurnosnim pitanjima, stanju na Zapadnom Balkanu i, dakako, proširenju LNG terminala na Krku - s kojim će RH prerasti u europsko energetsko čvorište“.

Predsjednica Međunarodnog Crvenog križa Mirjana Špoljarić Egger

„Dodatno ćemo financijski podržati aktivnosti Crvenog križa kako bi se pružila pomoć stanovništvu u Turskoj i Siriji nakon potresa te ukrajinskom narodu - žrtvi svirepe agresije“.

Ministrica poljoprivrede u Vladi Bavarske Michaela Kaniber (CSU) & predstavnici hrvatske zajednice

 

„Drago mi je što nam se na razgovoru s ministricom koja je podrijetlom Hrvatica i potom na druženju s našim sunarodnjacima u Slobodnoj Državi Bavarskoj pridružila gospođa Kolinda Grabar-Kitarović. Hrvatska i najveća savezna zemlja u Njemačkoj njeguju odlične odnose. Povezuje nas prijateljstvo, dijelimo zajedničke vrijednosti, unaprjeđujemo gospodarsku suradnju. Ovdje živi više od 100.000 Hrvata, a najveći broj njemačkih turista dolazi u Hrvatsku upravo iz Bavarske“.

Bivši ukrajinski predsjednik i zastupnik u Vrhovnoj radi Petro Porošenko

„Zadovoljstvo mi je ponovno sresti svog dugogodišnjeg prijatelja. Hrvati snažno stoje uz ukrajinski narod koji ne brani samo svoju slobodu, nego i vrijednosti Europe i demokracije“.

Predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski

„Otvoren i prijateljski razgovor. Hrvatska dosljedno i kontinuirano podupire europski put Sjeverne Makedonije. Kao NATO saveznice privržene smo suradnji i zajedničkim vrijednostima“.

Predsjednica Moldavije Maia Sandu & norveški premijer Jonas Gahr Støre

„Razgovarali smo o bilateralnoj suradnji, ekonomskim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu - koju jasno osuđujemo, uz punu podršku sankcijama protiv kremljanskog režima - i sigurnosnim izazovima pred Europom“.

Jared Cohen, predsj. Globalnih poslova i suvoditelj Primijenjenih inovacija u Goldman Sachsu

„Nastavljamo dijalog o globalnim izazovima. U uvjetima geopolitičkih neizvjesnosti posebni fokus u našim politikama stavljamo na digitalizaciju te energetsku i zelenu tranziciju“.

PANEL O EU PERSPEKTIVI ZAPADNOG BALKANA

Predsjednik Plenković sudjelovao je, zajedno s još niz premijera i visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH, i na 14. panelu o europskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana.

„Ponovio sam potporu Hrvatske daljnjem procesu europskih integracija - ako, naravno, te zemlje budu ispunjavale zadane uvjete - te iznova iskazao spremnost da sa susjedstvom nastavimo dijeliti svoja iskustva. Hrvatski model političke stabilnosti omogućio nam je ostvarenje ciljeva poput ulaska u europodručje i Schengenski prostor“.

S GRADONAČELNIKOM KIJEVA

Tijekom MSC-a ministar obrane Mario Banožić i predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH Zvonimir Frka-Petešić susreli su se s gradonačelnikom Kijev Vitalijem Kličkom.

Kratka, a jasna poruka: Hrvatska će na sve moguće načine nastaviti pomagati Ukrajini i prijateljskom ukrajinskom narodu! Privrženi smo demokratskim vrijednostima!

U Münchenu su bili i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman …

… te potpredsjednica Europske komisije iz RH Dubravka Šuica.

A A A