Vijesti
17. 2. 2023.

Naša će Vlada i dalje svim svojim snagama i voljom podržavati Slavoniju & ulagati u njezin gospodarski i kulturni razvoj!

(PHOTO) PVRH Andrej Plenković otvorio je u Virovitici 26. Viroexpo: „Krasna tradicija! Drago mi je da ovaj međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede okuplja toliki broj izlagača. Ove ih je godine više od 500 iz svih krajeva Hrvatske, iz BiH kao zemlje partnera i niza drugih država poput Italije, Slovenije, Mađarske, Slovačke i Austrije“. Nakon toga, predsjednik Vlade RH i HDZ-a otvorio je u Pleternici i Interpretacijski centar Muzeja bećarca: „Ovaj važni identitetski projekt, vrijedan 8.7 milijuna eura, realiziran je kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Bećarac je prije 12 godina uvršten na listu nematerijalne baštine UNESCO-a i predstavlja sve ono što krasi Slavonce: druželjubivost, duhovitost, kreativnost“.

Otvarajući 26. Viroexpo, hrvatski premijer poručio je da taj međunarodni sajam dobro pozicionira Grad Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju u gospodarskom i poduzetničkom duhu:

- Dolazak međunarodnih izlagača na ovaj sajam, a veleposlanika njihovih država na otvorenje, govori o privlačnosti Hrvatske i njenom poboljšanom položaju. Nikada nismo imali više financijskih pologa i potpora međunarodnih financijskih institucija.

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem: U 6 godina otkad je pokrenut ugovoreno 20.5 milijardi kuna za 34.000 razvojno-socijalna projekta!

Dodatno osnažen međunarodni položaj Hrvatske

Andrej Plenković je istaknuo da se Viroexpo održava prvi put otkako Hrvatska ima dodatno osnažen međunarodni položaj članstvom u Schengenu i europodručju:

- Schengenski prostor stanovnicima uz mađarsku granicu daje golemu novu vrijednost, kao i mađarskim prijateljima koji dolaze u Hrvatsku.

Uz odvažno & odgovorno vodstvo, Hrvatska ostvaruje svoje strateške i razvojne ciljeve. Ovo je godina isporuke!

Energetska neovisnost, digitalizacija & demografska revitalizacija

Podsjetio je i na mjere kojima je država odgovorila na pandemiju koronavirusa i energetsku krizu uzrokovanu ruskom agresijom na Ukrajinu. Najavio je tri strateške teme kojima će se u idućem razdoblju posvetiti Vlada RH:

- To su klimatske promjene i energetska sigurnost, koje će biti spojene u zajedničku politiku. Zatim digitalna transformacija te demografska revitalizacija.

SLAVONIJO, RODNO MOJE POLJE, TKO TE POZNA OD BEĆARCA BOLJE!

Otvarajući Interpretacijski centar Muzeja bećarca u Pleternici, predsjednik Vlade i HDZ-a kazao je da bećarac prije 12 godina uvršten na listu nematerijalne baštine UNESCO-a i da predstavlja sve ono što krasi Slavonce: druželjubivost, duhovitost, kreativnost.

Poručio je da je Muzej bećarca identitetski projekt koji je dio aktivnosti unutar Projekta Slavonija, Baranja i Srijem - kroz koji svi Vladini resori od 2016. stavljaju fokus na pet slavonskih županija: za njihov razvoj, ulaganja i kreiranja novih radnih mjesta, kako bi mladi ljudi ostajali u svojoj zemlji i zasnivali obitelj.

Više od 20 milijardi kuna za razvojne projekte u 5 slavonskih županija!

Kulturni i tradicijski karakter hrvatske baštine

Najavio je da će Vlada nastaviti ulagati u Slavoniju:

- I to ne samo u infrastrukturne projekte, zaštitu okoliša, energetiku, poduzetništvo i poljoprivredu, nego upravo i u ovakve niše kulturnog i tradicijskog karaktera hrvatske baštine.

Predsjednik Plenković čestitao je Pleterničanima, istaknuvši da ovakvim i brojnim drugim projektima, investicijama i stvaranjem radnih mjesta pokazuju da su znali iskoristiti dodane vrijednosti manjeg grada.

Ispravili smo SDP-ovu nepravdu prema Slavoniji!

Uz obećanje da će Vlada i dalje svim svojim snagama, trudom i aktivnostima podržavati i ulagati u našu Slavoniju, obraćanje je završio stihovima bećarca:

„Slavonijo, rodno moje polje, tko te pozna od bećara bolje!“

A A A