Vijesti
24. 2. 2023.

Zajedno s Ukrajinom do njezine - pobjede! Želimo da Ukrajinci što prije ostvare svoju slobodu!

Na prvu godišnjicu ruske invazije predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković posjetio je Veleposlanstvo Ukrajine u RH i s veleposlanikom Vasiljem Kiriličem zapalio svijeće za žrtve brutalne agresije. „Kremlj je mislio da će u nekoliko dana srušiti demokratsku vlast i okupirati cijelu zemlju, ali se to nije dogodilo zahvaljujući hrabrosti i nepokolebljivosti ukrajinskog naroda u borbi za slobodu protiv bešćutnog agresora, za demokraciju i zajedničke europske i civilizacijske vrijednosti. Hrvatska je i sama dijelila tu sudbinu, i sama bila žrtva, i sama se u krvi obranila i oslobodila okupirana područja“.

„Okupili smo se kako bismo, još jednom, podržali ukrajinski narod, žrtvu brutalne agresije, i prijateljsku zemlju Ukrajinu“ - istaknuo je hrvatski premijer prilikom susreta s ukrajinskim veleposlanikom, kojem je zahvalio na predanom radu, osobito onome vezanom uz pomoć pri prihvatu izbjeglica iz Ukrajine:

- Uvjereni smo da će borba ukrajinskog naroda za slobodu uspjeti. Prekršivši međunarodno pravo i temelje međunarodnoga poretka, Rusija je mislila da će invazijom srušiti demokratsku vlast u Ukrajini i okupirati cijelu zemlju, ali se to nije dogodilo zahvaljujući hrabrosti i nepokolebljivosti ukrajinskog naroda.

Jedinstveno bez presedana

Andrej Plenković je naglasio je da je ključno da međunarodna zajednica ostane ustrajna u potpori Ukrajini - političkoj, ekonomskoj, humanitarnoj i vojnoj:

- Na djelu je jedinstvo bez presedana u podršci ukrajinskoj vladi, narodu i braniteljima koji već godinu dana hrabro odolijevaju napadima i postupno oslobađaju privremeno okupirane teritorije. Hrvatska će i dalje biti čvrsto uz Ukrajinu, kao što je to bila i do sada. Želimo da Ukrajinci što brže ostvare svoju slobodu i da u Ukrajini zavlada mir.

Zelenski na Europskom vijeću. EU jedinstvena u čvrstoj podršci Ukrajini - Hrvatska će pomoći i u procesu razminiranja!

KIRILIČ: Hrvatska pobjeda - ohrabrenje za Ukrajinu!

Veleposlanik Vasilj Kirilič naglasio je da je propao ruski plan osvajanja Ukrajine u roku od 96 sati:

- Zahvaljujući svjetskoj solidarnosti, Ukrajina je svakim danom sve jača. Hvala Hrvatskoj na snažnoj podršci, pomogli ste nam više nego neke druge zemlje.

Ukrajincima i Hrvatima jednako bolno zvone zvona Vukovara i Mariupolja, Buče i Škabrnje!

Izdvojio je, na kraju, sličnu povijest Hrvatske u obrani svoje zemlje:

- Zato je hrvatska pobjeda u Domovinskom ratu veliko ohrabrenje za Ukrajinu.

Posjet Kijevu - državnički potez! Hrvatska najbolje razumije kroz što Ukrajina prolazi kao žrtva svirepe agresije

VIJORE SE UKRAJINSKE ZASTAVE

Slava Ukrajini!

Noć uoči godišnjice početka svirepe ruske agresije, Banski su dvori u znak solidarnosti bili osvijetljeni u bojama Ukrajine. Uz nedvosmislenu poruku iz Vlade RH:

„Ukrajinski narod pokazuje iznimnu hrabrost i odlučnost u borbi za slobodu protiv bešćutnog agresora, za demokraciju i zajedničke europske i civilizacijske vrijednosti. Hrvatska je i sama dijelila tu sudbinu, i sama bila žrtva, i sama se u krvi obranila i oslobodila okupirana područja. Od 1. dana čvrsto stojimo uz svoje prijatelje i saveznike!“

Na samu godišnjicu ruske invazije, na zgradama Hrvatskog sabora, Vlade RH i ministarstava vijore se ukrajinske zastave. Koliko god to smetalo Grbinu i Grmoji, Penavi i Peović, Pavličeku i Benčić.

Od prijetnji „novim svjetskim ratom“ ako se Ukrajinci nastave braniti & vrijeđanja Njemačke zbog slanja tenkova do „aneksije Kosova“

A A A