Vijesti
22. 2. 2023.

Modernizacijom poljoprivredne infrastrukture do veće proizvodnje i kvalitetnije hrane!

Dok se u oporbi prepucavaju tko će biti „kandidat(kinja) za premijera“, mi radimo posao za koji smo dobili povjerenje hrvatskih građana! PVRH Andrej Plenković otvorio Regionalni distribucijski centar (RDC) Osječko-baranjske županije za voće i povrće - prvi takav centar u Hrvatskoj! „Ova 15 milijuna eura vrijedna investicija, realizirana kroz NPOO, omogućit će našim poljoprivrednicima da dugotrajno čuvaju svoje proizvode, pa ih više neće morati odmah prodavati, nego u trenutku koji je za njih najpovoljniji. Uz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, Vlada će i dalje nacionalnim i EU sredstvima ulagati u razvoj poljoprivrede i istoka Lijepe Naše!“

U svom obraćanju na svečanom otvorenju Regionalnoga distribucijskog centra u Nemetinu (Grad Osijek), premijer Andrej Plenković istaknuo je da je Vlada RH svjesna izazova s kojima se suočavaju hrvatski poljoprivrednici:

- Odlučni smo kroz niz mjera ulagati u unaprjeđenje poljoprivredne infrastrukture, povećanje kvalitete hrane i jačanje konkurentnosti hrvatskih proizvođača.

Gospodarska & demografska revitalizacija Slavonije

Predsjednik Vlade i HDZ-a pohvalio je RDC kao „izvanredni projekt koji će omogućiti poljoprivrednicima da dugotrajno čuvaju svoje proizvode“:

- Pa ih više neće morati odmah prodavati, nego u trenutku koji je za njih najpovoljniji.

Naša će Vlada i dalje svim svojim snagama i voljom podržavati Slavoniju & ulagati u njezin gospodarski i kulturni razvoj!

Podsjetivši na brojne druge projekte koji su u proteklih sedam godina realizirani u Slavoniji te navevši dio onih koji će se tek ostvariti, istaknuo je da naša Vlada već drugi mandat stavlja veliki naglasak na razvoj istoka Hrvatske:

- Vjerujem da će svi ovi projekti omogućiti bolju gospodarsku i socijalnu situaciju, ublažiti negatini prirodni priraštaj i smanjiti iseljavanje iz Hrvatske.

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem: U 6 godina otkad je pokrenut ugovoreno 20.5 milijardi kuna za 34.000 razvojno-socijalna projekta!

Hrvatska među 15 najrazvijenijih zemalja

Odgovarajući na pitanja novinara o drugim temama, Plenković je pojasnio svoju izjavu da je Hrvatska među 15 najrazvijenijih zemalja:

- Već dva mjeseca naglašavam da je RH ušla u krug samo 15 zemalja koji su istodobno članice NATO-a, EU-a, Schengena i eurozone. To znači da smo provedbom strukturnih reformi, odgovornim upravljanjem javnim financijama i smanjivanjem javnog duga, podizanjem kreditnog rejtinga na investicijsku razinu, osiguravanjem rekordnih europskih sredstava stvorili pretpostavke da četvrto desetljeće hrvatske samostalnosti bude desetljeće u kojem ćemo dostići prosjek razvijenosti zemalja Europske unije. Siguran sam da ćemo to i ostvariti.

Europodručje i Schengen nisu pali s neba, to je rezultat HDZ-ove politike!

Nema razloga za poskupljenja!

Kazao je i da su članovi Vlade na sjednici Užeg kabineta analizirali najave o poskupljenjima početkom ožujka:

- U krizi bez presedana Vlada je isplaćivala plaće privatnom sektoru, rasteretila ga brojnih davanja, regulirala cijene energenata... Zahvaljujući našim odlukama, svatko od vas plaća jeftiniju struju, jeftiniji plin, benzin ili dizel. To se odnosi i na poslovne subjekte: mnogi koji sada najavljuju povećanje cijena plaćaju milijunski manje iznose za struju i plin.

U zahtjevnoj 2022. izdašnim smo mjerama zaštitili građane & ostvarili rast od 6%, dajući doprinos zajedničkom europskom suočavanju s globalnim izazovima!

Dodao je da se u ovom trenutku cijene inputa ne čine takvima da bi trebalo doći do nekog znatnijeg porasta cijena, istaknuvši da Vladin gospodarski tim radi na pripremi paketa zaštitnih mjera nakon 1. travnja:

- Razgovarat ćemo i s gospodarskim subjektima koji najavljuju poskupljenja. Cijelo vrijeme činimo sve da teret ove velike, globalne krize za građane i nacionalnu ekonomiju bude što manji. To je dio naše politike, tako će biti i u budućnosti.

Splasnuo trend iseljavanja iz RH

Što se tiče iseljavanja iz istočnog dijela zemlje, kazao je da se radi o izazovu koji su prošle sve zemlje srednje i istočne Europe koje su ušle u Europsku uniju te prvih nekoliko godina članstva imale snažni trend korištenja slobode kretanja:

- Ništa to nije neobično. Dogodilo se Poljskoj, Estoniji, Litvi, Latviji, Bugarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Češkoj, dogodilo se i nama. Već sada, međutim, imamo podatke da je trend odlazaka splasnuo. Naša je zadaća preokrenuti dva smjera migracija. Prvi je iz RH u druge članice EU-a - tako što će se kod nas živjeti bolje. A drugi je iz ruralnih dijelova zemlje u ona urbana - tako što će se projektima poput RDC-a omogućiti ljudima da se bave poljoprivredom i ulaganjima na svojoj djedovini.

Prebrodili smo krizu - po rastu i plaćama jači smo nego ikad. Demografska revitalizacija bit će prioritet u idućoj godini

NASTAVLJAMO POTICATI RAZVOJ SLAVONIJE, BARANJE & SRIJEMA

Nakon što je otvorio Regionalni distribucijski centar, predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković susreo se sa stranačkim kolegicama i kolegama iz Osječko-baranjske županije.

„Naš izborni program Sigurna Hrvatska provodimo u djelo unatoč mnogobrojnim krizama s kojima se suočavamo. Uz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem te ostala ulaganja, u sinergiji Vlade s lokalnom razinom, nastavljamo poticati razvoj istoka Lijepe Naše!“ - poručio je.

Ispravili smo SDP-ovu nepravdu prema Slavoniji!

A A A