Vijesti
4. 3. 2023.

Hrvatska nastavlja pomagati BiH u realizaciji projekata prometne povezanosti!

Potpredsjednik Vlade te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Mostaru se sastao s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem. Razgovarali su o nizu velikih infrastrukturnih projekata koji su ostvareni ili se realiziraju na području RH i BiH u dva mandata naše Vlade - poput mostova Svilaj i Gradiška. Butković je potom u Općini Ravno potpisao ugovor o dodjeli financijske pomoći od 7.3 milijuna eura za cestu Ravno-Slano, prometni projekt od ključne važnosti za revitalizaciju tog dijela BiH. Čović: U mandatima premijera Plenkovića odnosi RH i BiH te Hrvata iz dviju država doživjeli su renesansu!

Oleg Butković, koji je i nacionalni potpredsjednik HDZ-a, izrazio je zadovoljstvo potpisanim ugovorom, istaknuvši da se izgradnjom regionalne ceste R420 u BiH te njenim povezivanjem sa županijskom cestom ŽC 6232 na području Hrvatske ostvaruje izravna cestovna veza s Jadranskom magistralom:

- Vlada je prije otprilike mjesec dana donijela odluku da će financijski pomoći u realizaciji tog vrlo važnog projekta, a nakon potpisivanja ugovora Općina Ravno otvorit će natječaj za izvoditelja te će se kroz ove dvije godine operativno realizirati ovaj projekt koji definitivno otvara nove mogućnosti za Ravno i ljude koji ovdje žive. Kako u turističkom i gospodarskom, tako i u demografskom smislu. Prometnica bi trebali biti otvorena sredinom 2025. godine.

Naša Vlada želi na maksimalno konkretan način pomoći u realizaciji infrastrukturnih projekata na područjima BiH na kojima žive Hrvati - dodao je Butković.

Napravit ćemo plinovod kako bi LNG terminal mogao opskrbljivati i BiH. Položaj Hrvata u njoj vanjskopolitički je prioritet Vlade RH

Od Ravnog do Slanog za svega 10 minuta

Načelnik Općine Ravno Andrija Šimunović rekao je da će ovaj projekt donijeti revitalizaciju prostora Orahovog dola, Ravnog, Špilje Vjetrenice i Popova polja, kao i da je iznimno važan i za oporavak demografske slike jer će se od Ravnog do Slanog putovati svega 10 minuta:

- Ovaj prometnica najvrjedniji je projekt koji će se realizirati u našoj općini od njenog osnutka prije 30 godina!

Hvala Vladi RH!

Predsjednik HNS-a Dragan Čović rekao je pak da su u dva mandata premijera Andreja Plenkovića odnosi BiH i Hrvatske te Hrvata iz dviju država doživjeli renesansu:

- Ova će prometnica Općini Ravno otvoriti potpuno novu dimenziju prema Jadranskom moru, prema Hrvatskoj. Ona je postala prevažna s obzirom na turističke, poljoprivredne i gospodarske ambicije u ovom dijelu BiH.

Dragan Čović pisao Andreju Plenkoviću: Upravo je Vlada RH, pod Vašim vodstvom, najzaslužnija za povijesni iskorak na europskom putu BiH!

Nakon potpisivanja ugovora u Ravnom - inače najjužnijoj općini u BiH - Butković je održao sastanak s političkim predstavnicima hrvatskog naroda u državnim institucijama BiH.

A A A