Vijesti
8. 3. 2023.

Odaziv za upis narodnih obveznica bio je - sjajan! A neki „zaboravljaju“ da smo prije 7 godina bili u tzv. kreditnom smeću!

Premijer Andrej Plenković na potpisivanju ugovora o uvrštenju Obveznica Republike Hrvatske na Zagrebačku burzu: Ljudi su iskoristili sigurnu priliku da oplemene svoju štednju, bila je to win-win situacija i za državu i za naše građane. Zahvalni smo im na povjerenju koje su iskazali u javne financije i Vladu RH! Prisjetimo se, prije 7 godina imali smo kreditni rejting čak 2 stupnja ispod investicijskog te bili u proceduri prekomjernog proračunskog manjka. Sve to danas djeluje kao neka daleka, sumorna prošlost. Odgovorno smo pristupili upravljanju državnim novcem i učinili goleme iskorake za financijsku reputaciju i stabilnost Hrvatske.

U obraćanju prigodom potpisivanja ugovora, Andrej Plenković je istaknuo da je Vlada RH u proteklih sedam godina učinila goleme iskorake u smislu konsolidiranja međunarodne ekonomske i financijske reputacije Hrvatske:

- Podsjećam da je Hrvatska bila u proceduri prekomjernog proračunskog manjka i prekomjernih makroekonomskih neravnoteža. Kreditni rejting bio joj je dva stupnja ispod investicijskog, a država tada još nije bila napravila nijedan institucionalni korak da se pridruži europodručju.

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u 3. kvartalu 2022. - za 4,0%! Podaci za cijelu 2022. još su bolji: BDP nam je skočio za 6,3%!

Odgovornim upravljanjem do najvišeg kreditnog rejtinga u povijesti

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a napomenuo je i da je prije sedam godina javni dug bio jako visok, i to uz proračunski deficit:

- Sve to danas djeluje kao neka daleka, sumorna prošlost. Od samo početka mandata odgovorno smo pristupili upravljanju javnim financijama. To je značilo i smanjenje deficita, a neposredno prije COVID krizu bilježio se i proračunski višak. Izišli smo iz procedura prekomjernog proračunskog manjka i prekomjernih ekonomskih neravnoteža te podigli, kako su ocijenile sve tri svjetske agencije, kreditni rejting na najvišu razinu u povijesti.

Ostvarili smo strateške ciljeve: Schengen, Pelješki most, euro, LNG terminal, Rafale. Misli li itko kako bi to uspjeli Milanović & njegovi destruktivni mališani?!

Strukturiran & transparentan proces integriranja u EU

Sidrište cijeloga tog procesa konsolidacije javnih financija bio je jasan smjer Hrvatske: dvije dublje europske integracije, odnosno članstvo u Schengenskom prostoru i eurozoni - dodao je hrvatski premijer:

- Nikada nijedan proces integriranja u Europsku uniju nije bio tako jasan, strukturiran, transparentan i poštovan u smislu izvršavanja svih preuzetih obaveza i kriterija kao što je to bilo uvođenje eura u Hrvatsku. Zbog toga smo i uspjeli - kao jedina zemlja koja je isti dan ušla i u Schengen i u eurozonu!

Hrvatska je 3. u EU-u po brzini provedbi reformi & povlačenja sredstava iz NPOO-a. Od 5,5 milijardi eura koja su nam na raspolaganju već smo dobili 40%!

Odaziv nadmašio sva očekivanja

S obzirom da je tehnička tranzicija s kune na euro prošla bez ikakvog zastoja, Vlada je ubrzo nakon tog uspjeha odlučila krenuti u izdanje državnih obveznica:

- U početku smo računali na maksimalno milijardu eura, međutim, odmah je bio očit visoki stupanj povjerenja građana u vrijednosni papir koji izdaje država. Vidjeli su da im je daleko isplativije svoju štednju uložiti u obveznicu nego je držati u bankama. Odaziv je bio uistinu sjajan: milijarda i 335 milijuna eura samo od građana, plus nešto više od 500 milijuna eura za institucionalne investitore, a koji su u biti imali ambiciju uložiti i više.

Pojasnio je da se ipak morala podvući crta jer je u ovom trenutku za refinanciranje zaduženja koja dospijevaju ovaj iznos bio i više nego dovoljan.

Win-win situacija

Predsjednik Plenković kazao je i da je ova operacija, u smislu financijskog volumena, bila veća nego ona u vremenu kada se trgovalo dionicama Ine i HT-a:

- Bila je to win-win situacija i za državu i za sve one koji ulaganjem svojih sredstava u državne obveznice, i to uz minimalni rizik, mogu računati na puno veće prinose nego da su novac držali na računima u nekim drugim aranžmanima.

Narod je Troskotu dao otkaz, hrvatski građani s indignacijom su odbacili njegov pokušaj da opstruira projekt narodnih obveznica!

Podcrtao je da je uspjeh operacije bio snažna poruka povjerenja u hrvatsku državu, javne financije i Vladu RH, na čemu je zahvalio sugrađanima.

PRIMORAC: Najveća investicija fizičkih osoba u jedan vrijednosni papir!

Ugovor o uvrštenju Obveznica Republike Hrvatske na Zagrebačku burzu potpisao je ministar financija Marko Primorac, koji je izdvojio da je oko 45.000 građana uplatilo obveznice:

- Po svom volumenu ovo izdanje predstavlja najveću investiciju fizičkih osoba u jedan vrijednosni papir u povijesti hrvatskog tržišta kapitala. To je poruka povjerenja u Vladu i sve ono što činimo.

A A A