Vijesti
9. 3. 2023.

Neradna nedjelja, najniža stopa za plin i ogrjevno drvo & još jedna dobra vijest za hrvatske umirovljenike!

(VIDEO) Andrej Plenković na 199. sjednici Vlade RH: Ukidamo dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje koji oko 32.000 umirovljenika plaća iz svojih mirovina. Novac koji su u tu svrhu morali uplaćivati ubuduće će moći imati za sebe. Radi se, ukupno gledano, o 16.2 milijuna eura godišnje. * Zahvaljujući izmjenama Zakona o PDV-u, i nakon 31. ožujka zadržat će se stopa od 5% na isporuke prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica te ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke. Svima omogućavamo da se na vrijeme opskrbe tim energentima po najnižoj poreznoj stopi. * Reguliranjem rada nedjeljom uspostavljamo ravnotežu između poslovnog i privatnog života. Nedjelja je dan za obitelj.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme.

Jednakost & ravnopravnost

Na početku uvodnog govora Andrej Plenković se u povodu 8. ožujka osvrnuo na ulogu žena u društvu:  

- Međunarodni dan žena nas podsjeća na trajnu borbu žena za ravnopravnost i za jednakost te na njihovu nezaobilaznu ulogu u društvu. Vladinim mjerama i politikama želimo osigurati jednakost, ravnopravnost i bolji položaj žena.

O neradnoj nedjelji

Potom je govorio i o aktualnoj raspravi o Zakonu o trgovini u Hrvatskom saboru:

- Pravednim reguliranjem rada nedjeljom uspostavljamo zdravu ravnotežu između poslovnog i privatnog života. Nedjelja je dan za obitelj. Poslodavci će imati sasvim dovoljno vremena za prilagodbu.

Nastavljamo štititi standard hrvatskih građana!

Od točaka s današnje sjednice Vlade RH Plenković je izdvojio izmjene Zakona o PDV-u:

- Kao što smo već najavili, i nakon 31. ožujka zadržat će se stopa od 5% na isporuke prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica te na isporuke ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke. Omogućavamo svima da se na vrijeme opskrbe tim energentima po najnižoj poreznoj stopi koja je moguća. Nastavljamo štititi standard hrvatskih građana!

Bolji položaj hrvatskih umirovljenika 

Druga točka sjednice na koju se Plenković osvrnuo odnosila se na izmjene Zakona o doprinosima:

- Ukidamo dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje koji oko 32.000 umirovljenika plaća iz svojih mirovina. Novac koji su u tu svrhu morali uplaćivati odsad će moći imati za sebe. Radi se, ukupno gledano, o 16.2 milijuna eura godišnje.

Hrvatska - prometno i energetsko čvorište 

Od ostalih tema izdvojio je radni posjet danske premijerke Mette Frederiksen Rijeci i Zagrebu:

- Zagrebački dio posjeta imao je političku dimenziju - posjet Centru za nadzor granice, dok se drugi dio, onaj u Rijeci, odnosio na gospodarsku suradnju dviju država.

Nakon LNG terminala, s kojim je stavljena na energetsku kartu Europe, Hrvatska će s projektom Rijeka Gateway dospjeti i na prometnu i gospodarsku mapu svijeta!

Renesansa hrvatske obale

Uoči sjednice Vlade, hrvatski je premijer boravio u Omišu, gdje je spojen most preko rijeke Cetine:

- Riječ je o dijelu projekta brze ceste koja će spojiti Solin, Split, Stobreč, Dugi Rat i Omiš te rasteretiti najgušći dio jadranske magistrale tijekom ljetnih mjeseci. Ta će cesta u potpunosti promijeniti vizuru Splitsko-dalmatinske županije.

Spojen Most Cetina - Sjajan dan za Omiš, Dalmaciju i cijelu Hrvatsku!

Ujedno, obišao je i radove na projektu luke u Omišu, vrijednom gotovo 13 milijuna eura, a koji će omogućiti komunalne i nautičke vezove te brodski promet između Omiša i Postire na Braču:

- Još jedna sjajna investicija koja se u potpunosti uklapa u renesansu hrvatske obale te u naša šira ulaganja u prometne i ribarske luke na cijelom Jadranu.

Narodne obveznice - povjerenje u državu

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković na kraju je izdvojio i posjet Zagrebačkoj burzi, gdje je dovršen proces prvog izdanja državnih obveznica:

- Riječ je o vrlo uspješnom projektu. Ukupno milijarda i 850 milijuna eura upisanih obveznica!

Odaziv za upis narodnih obveznica bio je - sjajan! A neki „zaboravljaju“ da smo prije 7 godina bili u tzv. kreditnom smeću!

A A A