Vijesti
16. 3. 2023.

Čvrsto stojimo iza građana & gospodarstva: Od COVID-a do danas donijeli smo zaštitne mjere u vrijednosti 6.8 milijardi eura! Ili više od 51 milijarde kuna!

(VIDEO) Andrej Plenković na 201. sjednici Vlade: Očuvanje socijalne kohezije, a sprječavanje frakture; solidarnost; pravedna redistribucija državnih sredstava u korist onih kojima je pomoć najpotrebnija - poruke su to našeg 4. paketa za zaštitu standarda i nacionalne ekonomije! Stali smo i uz nezaposlene i umirovljenike, i uz korisnike dječjeg doplatka i njihove obitelji, i uz branitelje i studente, i uz ribare, poljoprivrednike, pogođene u potresu... Sveobuhvatne mjere dobile su podršku socijalnih partnera, i sindikata i poslodavaca. Zadržavamo istu cijenu struje za kućanstva, poduzetnike te javni i neprofitni sektor, a nastavljamo subvencionirati i plin i naftne derivate. Izravne novčane potpore ugroženim sugrađanima, teške 347 milijuna eura, bit će isplaćene početkom travnja.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a otvorio je sjednicu s njenom današnjom ključno temom, kojoj je posvećeno više od 20 točaka - 4. paketom mjera za zaštitu građana i gospodarstva od rasta cijena uslijed energetske, prehrambene i inflatorne krize uzrokovane ruskom agresijom na Ukrajinu.

Zajedno prebroditi krizu & ostati na nogama

Andrej Plenković je naglasio da „kao odgovorna Vlada vodimo računa i o društvenoj solidarnosti i o kvalitetnoj redistribuciji sredstava koja se prikupe od naših poreznih obveznika“:

- Djelujemo kako bi se u hrvatskom društvu održala socijalna kohezija, a izbjegla socijalna fraktura, kako bi kroz ovu krizu naši građani, poslovni subjekti i institucije prošli sa što manje rizika te kako bi svi ostali na nogama, a država ispunila svoju ključnu ulogu - da je uz radnike i uz gospodarstvo na maksimalno mogući način. i ovaj paket mjera, vrijedan 1.7 milijardi eura, sveobuhvatan je i dobro kalibriran.

U cijelosti predstavljen 4. paket mjera za zaštitu kućanstava & nacionalne ekonomije. Limitirane su cijene 8 životnih namirnica!

Ublažavanje rasta cijena, zaštita od inflacije & posebne potpore

Dodao je da je paket, koji ima tri temelja cilja, naišao na široku potporu svih aktera kojima je predstavljen, od parlamentarne većine, sindikata i poslodavaca do udruga umirovljenika, raznih komora te lokalne i područne samouprave:

- Prvi cilj je ublažavanje rasta cijena energenata, za što će država osigurati milijardu i 181 milijun eura. Zatim zaštita od inflacije, za što se izdvaja gotovo 170 milijuna eura. Treći dio su posebne potpore i poticaji ciljnim skupinama, ukupno vrijedne 347 milijuna eura.

Jednoglasna potpora 4. paketu zaštitnih mjera Vlade RH!

Odgovorno upravljanje u krizama

Predsjednik Plenković podsjetio je da je ovo već treća godina politike državnog intervencionizma, koja je započela mjerama u vrijeme COVID-a, a sada se nastavlja zbog nove globalne krize:

- U koroni je paket pomoći iznosio 1.6 milijardi eura, a njime je spašeno je 800.000 radnih mjesta u privatnom sektoru i 130.000 poslodavaca. U ovoj pak krizi donijeli smo tri paketa u vrijednosti 3.6 milijardi eura, i to u travnju, rujnu i prosincu prošle godine. Kada tome pribrojimo i ovaj četvrti paket, donijeli smo zaštitne mjere u vrijednosti 6.8 milijardi eura!

Ili više od 51 milijarde kuna!

Za kućanstva ista cijena struje…

Istaknuo je da će biti zadržana ista cijena električne energije za kućanstva (0.059 eura po kilovat satu), a za javni i neprofitni sektor od 62 eura po MWh:

- Na taj se način osigurava priuštiva cijena energije za vrtiće, škole, bolnice, fakultete, muzeje, zdravstvene ustanove, vjerske zajednice, općine, gradove, županije... Što se tiče cijene električne energije za poduzetnike, ona je fiksirana na 180 eura za potrošnju do 250 kWh, a nakon toga na 230 eura za najveće potrošače. Pritom smo posebno vodili računa o 80.000 malih gospodarstvenika, kojima je tarifi 0.062 eura po kWh.

Da nije bilo mjera Vlade RH, struja bi za kućanstva poskupjela 96%, a plin 70%. I to je najbolji odgovor kritikantskoj oporbi

… & plina

Poručio je i da cijena plina ostaje ista za građane te da se nastavljaju aktivnosti za grijanje iz toplinskih stanica i isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječki:

- Najvažnije je da se Vladinim mjerama sprječava da od 1. travnja cijena struje za kućanstva skoči za 100, a cijena plina za 70 posto. Mjere izravno koriste građanima i gospodarstvu. A nastavljamo i s politikom reguliranja cijena naftnih derivata.

Pomoć svima - od studenata do umirovljenika

Predsjednik Plenković izdvojio je i posebni, sada već peti paket potpora za umirovljenike, kojim je obuhvaćeno 700.000 građana:

- Tu je i jednokratna novčana naknada za nezaposlene, za ugrožene kupce energenata, osobe s invaliditetom, hrvatske branitelje, zatim naknade za troškove stanovanja, grijanje, vodne usluge, nabavu ogrjevnog drva i komunalne naknade.

Novim mjerama, vrijednim 1.7 milijardi €, nastavljamo štititi standard hrvatskih građana & nacionalnu ekonomiju!

Napomenuo je da je spriječeno poskupljenje hrane za studente i osigurana posebna novčana naknada za obitelji koje primaju doplatak za djecu, čime je obuhvaćeno 230.000 djece:

- Usvojene su i manje izmjene u košarici proizvoda s fiksiranom cijenom, pružaju se potpore javnom prijevozu putnika, zatim potpore za 55.000 poljoprivrednih proizvođača, potpore za korištenje obnovljivih izvora energije i tako dalje.

„Poruka ovog paketa vrlo je jasna: da svi zajedno prođemo kroz krizu uz očuvanje socijalne kohezije“ - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

NASTAVLJAMO RADITI POSAO ZA KOJI SMO DOBILI POVJERENJE SUGRAĐANA!

U izjavi za medije nakon sjednice, premijer Plenković je istaknuo da je Vlada danas donijela sve potrebne odluke kako bi već 4. po redu zaštitni paket u ovoj globalnoj krizi stupio na snagu 1. travnja:

- Hrvatska se s kriznim izazovima sada može nositi bolje nego ikad prije. Ekonomski je daleko snažnija i otpornija nego prije našeg mandata, sa sređenim javnim financijama, rastom BDP-a, najvišim kreditnim rejtingom u povijesti, rekordnom zaposlenošću, nezapamćenim EU sredstvima za razvoj i najdubljim mogućim stupnjem europske integracije kroz Schengen i europodručje. Naš je novi paket uistinu pogođen i dobro kalibriran!

A sutra?

- Već sutra će Hrvatski sabor donijeti zakone o pravednom reguliranju rada nedjeljom, zadržavanju najniže stope PDV-a na plin i ogrjevno drvo, zdravstvenoj reformi, oslobađanju umirovljenika od doprinosa… Oko 32.000 umirovljenika imati će veće mirovine. Nastavljamo raditi posao za koji smo dobili povjerenje sugrađana!

A A A