Vijesti
18. 3. 2023.

U Puli otvoren Park Anne Frank: Zaštita povijesnih činjenica & poučavanje mladih najbolji je način da očuvamo sjećanje na Holokaust

„I ovaj važan događaj, i ovo odavanje počasti Anni Frank, jednoj od milijun i pol dječjih žrtava nacizma i antisemitizma, dio je predviđenih aktivnosti Hrvatske kao predsjedateljice IHRA-e, Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust. Njegujemo kulturu sjećanja i obrazujemo nove generacije o zločinima koji se nikada ne smiju ponoviti. Sličnu je sudbinu doživjela i Lea Deutsch, poznata dječja glumica iz Zagreba, koja je također deportirana u nacistički logor Auschwitz-Birkenau“ - poručio je PVRH Andrej Plenković. Kesten iz Kuće Frank, koji se već nalazio u Puli, presađen je u park na Punti.

Na otvorenju su sudjelovali i izraelski veleposlanik Gary Koren i obitelj pokojne Anice Kovačič iz Slovenije, koja je s Annom Frank provela posljednje dane života u koncentracijskom logoru Belgen-Bersenu.

Premijer Andrej Plenković u svom je obraćanju poručio da je ova inicijativa pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića - hvalevrijedna:

- Na lokalnoj razini ispravan potez, a s velikim globalnim dometom.

Jedna od milijun i pol dječjih žrtava

To što se Park otvara upravo na samom početku hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA) predsjednik Vlade RH i HDZ-a ocijenio je komplementarnom aktivnošću:

- Anne Frank, djevojka čija se obitelj iz Njemačke sklonila u Amsterdam, imala je 15 godina kada je deportirana u Auschwitz-Birkenau. Preživjela ga je, ali je nakon marša smrti umrla od tifusa u ništa manje zloglasnom logoru Bergen-Belsen. Ona je samo jedna od milijun i pol dječjih žrtava Šoe ili Holokausta - progona i stravičnog genocida nad Židovima u Drugom svjetskom ratu.

Povijest nam mora pomoći u izgradnji tolerantniijeg i humanijeg svijeta

Tragična sudbina hrvatske Shirley Temple

Podsjetio je da je sličnu sudbinu doživjela i Lea Deutsch, poznata dječja glumica iz Zagreba, koja je 1943. također deportirana u Auschwitz-Birkenau:

- Zvali su je hrvatska Shirley Temple. U znak sjećanja prije nekoliko godina postavljen je „kamen spoticanja“ ispred njene rodne kuće u Zagrebu, a od danas će u ovom parku u Puli rasti drvo kestena kakvo je raslo i ispred kuće Anne Frank u Amsterdamu.

Izložba o Holokaustu: „Zaborava nema i ne smije biti, jer je zaborav zločina negiranje čovjeka i njegove ljudskosti“

Poručio je da su takve simboličke geste jako važne za podizanje svijesti mladih generacija:

- Sudbine tih dviju djevojki podsjetnik su na našu dužnost i obavezu da svim nevinim žrtvama Holokausta odamo počast i izrazimo poštovanje te da očuvamo sjećanja na njihove tragične sudbine.

Obrazovanjem spriječiti ponavljanje genocida

Predsjednik Plenković napomenuo je i da većina ljudi prvi put sazna za strahote Holokausta iz školske lektire, poput „Dnevnika Anne Frank“:

- Premda je riječ o djelu mlade djevojke, njegova je upečatljivost takva da se gotovo uvijek na listama svjetskih knjiga nalazi među prvih 100. Kada se čita u mladoj dobi, taj se dnevnik možda dovoljno i ne razumije, stoga je dobro i u zrelijoj dobi ponovno otvoriti stranice te vrijedne knjige.

Istaknuo je, međutim, da u obrazovnom sustavu informacije i znanja o Holokaustu ne smiju stati na „Dnevniku Anne Frank“:

- Upravo zato Hrvatska kroz predsjedanje IHRA-om želi potaknuti cjeloživotno učenje o antisemitizmu i Holokaustu kako bi se spriječilo ponavljanje genocida i sličnih masovnih zločina. Stoga je budućnost sjećanja glavna tema hrvatskog predsjedanja, posebno jer se približavamo trenutku u kojem među nama više neće biti preživjelih svjedoka Holokausta.

Promicanje & primjena humanih vrijednosti

Dodao je i da je danas izuzetno važno imati svijest o antisemitskim incidentima, raširenom ekstremizmu u nizu zemalja te sve prisutnijem govoru mržnje, koji uključuje i internetski prostor:

- Obaveza je svih nas da se odlučno suprotstavimo takvim neprihvatljivim pojavama jer one vrijeđaju našu ljudskost i naše dostojanstvo.

Naša je obveza ustrajati u borbi protiv govora mržnje, antisemitizma i iskrivljavanja istine & osnaživati obrazovanje i istraživanja o Holokaustu

Doprinos očuvanju sjećanja

Posebno je istaknuo Sveučilište u Splitu koje je, nakon što je Vlada RH usvojila IHRA-inu definiciju antisemitizma, bilo prva znanstvena institucija koja je učinila isto:

- To su jako pozitivni signali koje treba pozdraviti. U vremenu opasnog podrivanja demokratskih vrijednosti moramo zaštiti povijesne činjenice, zaštititi budućnost sjećanja na Holokaust, a time i budućnost novih generacija.

Žrtve Holokausta trajni su podsjetnik i upozorenje na dimenzije zla koje mogu proizići iz mržnje i totalitarnih ideologija

Najavio je, na kraju govora, da će se tijekom hrvatskog predsjedanja IHRA-om organizirati važni događaji u Zagrebu, Osijeku i Dubrovniku:

- Hrvatska će dati svoj doprinos vrijednostima kulture sjećanja i obrazovanja kako se takvi strašni zločini više nikada ne bi ponovili. Siguran sam da će današnje otvaranje Parka i ovaj kesten u spomen na Annu Frank biti poticaj da se i u ostalim sredinama pokrenu slične inicijative.

DRUGA CIJEV TUNELA UČKA DOBRO NAPREDUJE

Nakon svečanog otvaranja Parka Anne Frank, premijer Plenković nastavio je posjet Istri sastavši se s gradonačelnikom Pule Filipom Zoričićem i županom Istarske županije Borisom Miletićem.

Na odvojenim sastancima razgovaralo se o nastavku dobre suradnje te realizaciji niza projekata u prometu, zdravstvu, poljoprivredi, kao i provedbi europskih projekata. Složili su se da izgradnja druge cijevi tunela Učka dobro napreduje.

Plenković s istarskim županom i gradonačelnikom Pule: Izgradnja druge cijevi tunela Učka dobro napreduje

9. MEĐUNARODNI SAJAM „S KLOBASICOM U EUROPU“

Posjet Istri predsjednik Vlade RH i HDZ-a završio je u Svetom Petru u Šumi, gdje je - u sklopu manifestacije „Dani hrvatskih kobasica i salama“ - otvorio 9. međunarodni sajam „S Klobasicom u Europu“.

 „Proizvodnja kobasica ima 500 godina tradicije u Istri, a njihova kvaliteta dio je identiteta ovog kraja Lijepe Naše te gastronomske i turističke ponude“ - poručio je Andrej Plenković.

Na sajmu su dodijeljene nagrade najboljim proizvođačima istarskih i slavonskih kobasica.

A A A