Vijesti
3. 4. 2023.

Nastavljamo provoditi u djelo Izborni program „Sigurna Hrvatska“, raditi posao za koji smo dobili povjerenje hrvatskih građana!

Šire predsjedništvo HDZ-a izrazilo je zadovoljstvo najnovijim pozitivnim ekonomskim pokazateljima - rekordnim turističkim prihodima, rastom poljoprivredne proizvodnje, usporavanjem inflacije i rapidnim smanjenjem udjela javnog duga u BDP-u. Nacionalno vodstvo naše stranke pozdravilo je i novi, već 4. zaštitni paket Vlade RH u globalnoj energetskoj krizi, koji je stupio na snagu ovog vikenda. PHDZ/PVRH Andrej Plenković: Zahvaljujući tim izdašnim mjerama i državnim subvencijama, cijene struje i plina za hrvatske obitelji ostale su među najnižima u Europi.

Sigurnost i stabilnost - dvije su to ključne riječi, dvije najsnažnije poruke iz HDZ-ova mandata u Banskim dvorima! Nastavljamo raditi posao za koji smo dobili povjerenje hrvatskih građana, nastavljamo provoditi u djelo Izborni program „Sigurna Hrvatska“! - poručio je predsjednik naše stranke i naše Vlade Andrej Plenković nakon redovite sjednice Šireg predsjedništva HDZ-a.

Izvanrednih izbora neće biti! Nastavljamo raditi ono za što smo i dobili povjerenje - ostvarivati strateške ciljeve, štititi građane i gospodarstvo & razvijati zemlju!

I uistinu: 4 vijesti o 4 pozitivna ekonomska pokazatelja obilježile su protekli vikend.

RUŠE SE TURISTIČKI REKORDI!

Ministrica turizma i sporta dr. sc. Nikolina Brnjac objavila je da je Hrvatska u 2002. ostvarila 13.1 milijardi eura prihoda od stranih turista, što je skok od 44% u odnosu na 2021. godinu:

- Još važnije je to što u prihodima bilježimo porast i u odnosu na rekordnu, pretpandemijsku 2019. godinu. Za 24%!

Pred nama još jedna povijesna sezona

Čestitajući cijelom sektoru na sjajnim rezultatima, ministrica Brnjac je istaknula da je posebno veseli činjenica da je Lijepa Naša - osim na razini čitave 2022. - veliki porast prihoda od stranih turista ostvarila i izvan ljetne sezone:

- Zabilježen je skok od 19% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine! A ulaskom u Schengen i europodručje Hrvatska je postala još privlačnija destinacija! Brži prelazak granice pozitivno će utjecati na turizam, stvoreni su temelji za još veći rast BDP-a i još jednu povijesnu sezonu!

MUNJEVITO SMANJENJE JAVNOG DUGA

Uz turističke rekorde, još jedan sjajan gospodarski pokazatelj - Hrvatska bilježi najveće godišnje smanjenje udjela javnog duga u BDP-u u novijoj povijesti!

Godine 2021. udio je iznosio 78.4%, a 2022. pao je za nevjerojatnih 10 postotnih bodova - na 68.4%.

Kako je istaknuo ministar financija izv. prof. dr. sc. Marko Primorac, „snižavanje javnog duga rezultat je politike odgovornog upravljanja javnim financijama Vlade RH i snažnog oporavka nacionalne ekonomije“.

USPORAVANJE INFLACIJE 4. MJESEC ZAREDOM

Inflacija je u studenom 2022. (na godišnjoj razini) iznosila 13.5%; u prosincu 13.1%; u siječnju ove godine 12.7%, a u veljači - 11.9%.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, dakle, inflacija je na godišnjoj razini oslabila četvrti mjesec zaredom.

Gospodarstvo raste, a inflacija - pada!

"Ova stopa inflacije najniža je od travnja prošle godine. To nas prilično ohrabruje, no naravno da ne ignoriramo činjenicu da su inflatorni pritisci i dalje prisutni“ - poručio je tim povodom Marko Primorac:  

- U tom kontekstu iznimno je važan novi paket mjera Vlade RH za pomoć građanima i poduzetnicima, vrijedan 1.7 milijardi eura, a koji je stupio na snagu ovog vikenda.

Nastavak ograničavanja cijena struje, plina i goriva znatno će pridonijeti daljnjem usporavanju inflacije - zaključio je ministar financija.

Znatno jeftiniji dizel & ukapljeni plin! A i niža cijena benzina!

RAST POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE

Već sada, početkom travnja, ostvaren je cilj koji smo si u Programu rada Vlade RH zadali do početka 2024. - o povećanju poljoprivredne proizvodnje za 30%!

Kako to zna reći predsjednik Andrej Plenković: Obećamo manje, ispunimo više i brže!

Unatoč izazovnoj 2022. godini, obilježenoj sušom, elementarnim nepogodama i krizama, premašili smo cilj. Poljoprivredni sektor dokazao je svoju otpornost u teškim vremenima, a mjere Vlade pomogle su mu ne samo da se održi, nego i dalje razvija - naglasila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Nastavljamo ulaganja u ruralna područja!

A A A