Vijesti
5. 4. 2023.

Sjeverna Makedonija zaslužuje biti dio europske obitelji - Na tom joj je putu Hrvatska iskreni saveznik!

(VIDEO & PHOTO) PVRH Andrej Plenković iz Skopja: Radujemo se daljnjem jačanju odličnih i prijateljskih odnosa te zajedničkoj budućnosti unutar EU-a. Nerijetko se europski put Sjeverne Makedonije neopravdano usporavao, no ona je upravo tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora. Smatram da će za nekoliko godina postati članicom Europske unije, u čemu joj Hrvatska pomaže od početka, bez ikakvih kondicija. Današnji službeni posjet reflektira našu uspješnu suradnju koju njegujemo i na pitanjima potpore Ukrajini te zajedničke borbe protiv ilegalnih migracija.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a započeo je službeni posjet Sjevernoj Makedoniji sastankom s premijerom Vlade Dimitrom Kovačevskim.

U izjavi za medije nakon sastanka, Andrej Plenković istaknuo je izvrsne odnose između dviju država, prijateljstvo dvaju naroda i savezništvo u okviru NATO-a.

- Smatram da će Sjeverna Makedonija za nekoliko godina postati članicom Europske unije, u čemu joj Hrvatska pomaže već godinama, bez ikakvih kondicija. Sjeverna Makedonija, koja je još na samitu u Zagrebu prije 23 godine parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, provela je puno reformi, ali je nerijetko bila neopravdano usporavana na europskom putu.

Pomoć na ubrzanju europskog puta

Podsjetio je i da je za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. donesena nova metodologija pregovora, a tada je odlučeno i da se otvore pregovori o pristupanju Sjeverne Makedonije i Albanije u Europsku uniju:

- U kontekstu davanja statusa kandidata Ukrajini, Moldovi i Bosni i Hercegovini te činjenice da je Kosovo podnijelo zahtjev za članstvo u EU-u, Sjeverna Makedonija treba ubrzati svoj proces. U tome će joj konkretno pomagati glavni pregovarač RH za članstvo u EU-u Vladimir Drobnjak prijenosom hrvatskih znanja. Sva hrvatska postignuća, koja su zaokružena punopravnim članstvom u eurozoni i Schengenu, mogu pomoći kao korisno iskustvo na putu europske integracije.

Zeleno svjetlo Sjevernoj Makedoniji i Albaniji & Zagrebački samit - ostavština hrvatskog predsjedanja EU-om!

300 milijuna eura trgovinske razmjene

Kada je riječ o bilateralnoj suradnji, premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo podatkom da je trgovinska razmjena dviju država dosegnula gotovo 300 milijuna eura, a i da su prošle godine makedonski turisti ostvarili čak 290.000 noćenja u Lijepoj Našoj:

- Današnji posjet reflektira naše izvrsne odnose i uspješnu suradnju koju njegujemo i na pitanjima potpore Ukrajini te zajedničke borbe protiv ilegalnih migracija. Gotovo 900 hrvatskih policajaca bilo je raspoređeno u Sjevernoj Makedoniji radi sprječavanja nezakonitih migracija.

Naglasio je, na kraju, i podudarna stajališta u nedvosmislenoj potpori Ukrajini kao žrtvi i osudi Rusije kao agresora. 

GOVOR U SOBRANJU: Radujemo se zajedničkoj budućnosti unutar EU-a!

U povodu službenog posjeta predsjednik Vlade RH Sjevernoj Makedoniji održana je svečana sjednica Sobranja (makedonskog parlamenta), na kojoj se Andrej Plenković obratio zastupnicima:

- Radujemo se daljnjem jačanju prijateljskih odnosa i zajedničkoj budućnosti unutar EU-a. Zaslužujete biti dio europske obitelji, na tom vam je putu Hrvatska iskreni saveznik!

Prije svečane sjednice, sastao se s predsjednikom Sobranja Talatom Xhaferijem.

S MAKEDONSKIM PREDSJEDNIKOM: Produbljujemo partnerske odnose!

Tijekom boravka u Skopju hrvatski premijer Andrej Plenković susreo se i s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim:

- Produbljujemo partnerske odnose i jačamo gospodarsku suradnju. Zajednički cilj nam je da Sjeverna Makedonija ide naprijed prema članstvu u Europskoj uniji.

BROJNI SASTANCI: Predsjednik VMRO-DPMNE, poglavar MPC-a …

Predsjednik Plenković posjet je nastavio sastankom s čelnikom stranke VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim:

- Razgovarali smo o političkoj situaciji i nastavku europskog puta Sjeverne Makedonije, koji je važan za razvoj i stabilnost ove prijateljske nam zemlje. Nastavljamo kvalitetnu i partnersku suradnju u Europskoj pučkoj stranci (EPP).

S predsjednikom VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim

Potom se sastao i s arhiepiskopom ohridskim i makedonskim Stefanom. Poručio je da Vlada RH vodi politiku uključivosti i dijaloga prema svim nacionalnim manjinama:

- Vodimo brigu o makedonskoj nacionalnoj manjini, čemu svjedoči i podrška u izgradnji Makedonske pravoslavne crkve u RH.

… skopski biskup & hrvatska zajednica

Susreo se i s pastirom katoličkih vjernika u toj državi - skopskim biskupom i skopsko-strumičkim eparhom dr. Kirom Stojanovim:

- Zahvalio sam mu na kontinuiranoj brizi za malu, ali živu i vjernu zajednicu iz koje je potekla i sveta Majka Terezija. Nastavit ćemo pružati pomoć svojim sunarodnjacima i Katoličkoj Crkvi u Sjevernoj Makedoniji, posebice putem Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković službeni je posjet okončao susretom s predstavnicima hrvatske zajednice i hrvatskih tvrtki u Sjevernoj Makedoniji:

- Ovdašnji Hrvati snažna su poveznica dviju zemalja. Zauzimamo se da se uvrste u Ustav Sjeverne Makedonije kako bi se dodatno zaštitila njihova prava.

A A A