Vijesti
15. 4. 2023.

Čestitka novom zagrebačkom nadbiskupu mons. Draženu Kutleši & zahvala kardinalu Josipu Bozaniću

PVRH Andrej Plenković: Preuzvišeni oče nadbiskupe, radujem se Vašoj novoj službi koju Vam je povjerio Sveti Otac papa Franjo - želim Vam obilje snage i uspjeha! Vaš životni i svećenički put jamstvo su da ćete nastaviti odgovorno svjedočiti svoju vjeru i pastirsko poslanje. Vjerujem da ćemo nastaviti kvalitetnu suradnju i dijalog između Vlade RH i Katoličke Crkve na dobrobit hrvatskih građana. Zahvaljujem kardinalu Josipu Bozaniću na iznimnom doprinosu koji je dao u više od 25 godina obavljanja službe u Zagrebačkoj nadbiskupiji te na ostvarenoj suradnji i povjerenju između hrvatske države i Crkve u Hrvata.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković uputio je čestitku novom zagrebačkom nadbiskupu mons. Draženu Kutleši - koji će naslijediti dosadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

Čestitku prenosimo u cijelosti:

Časna i odgovorna služba

Preuzvišeni oče nadbiskupe,

s iskrenom radošću čestitam Vam na časnoj i odgovornoj službi koju Vam je povjerio Sveti Otac papa Franjo kao nasljedniku dosadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

Vaš životni i svećenički put, kao i iskazana briga za pastoral koju ste uvijek iskreno pokazivali, jamstvo su da ćete i kao zagrebački nadbiskup nastaviti odgovorno svjedočiti svoju vjeru i pastirsko poslanje u Crkvi u Hrvata.

Privrženost iskrenoj suradnji

Radujem se Vašoj novoj službi i želim Vam obilje snage i uspjeha na mjestu zagrebačkog nadbiskupa. Vjerujem da ćemo nastaviti kvalitetnu suradnju i dijalog između Vlade i Katoličke Crkve na dobrobit hrvatskih građana.

Molim Vas, primite iskrene čestitke u ime Vlade Republike Hrvatske i u moje osobno ime.

Vlada RH & HBK: Predanost dijalogu Katoličke Crkve i države, daljnja pomoć Ukrajini kao žrtvi agresije & Hrvati u BiH!

POVJERENJE IZMEĐU DRŽAVE & CRKVE U HRVATA

Hrvatski premijer Andrej Plenković - navodi se u dodatku čestitke - zahvaljuje kardinalu Josipu Bozaniću na iznimnom doprinosu koji je dao u više od 25 godina obavljanju nadbiskupske službe u Zagrebačkoj nadbiskupiji te, kao i na ostvarenoj suradnji i povjerenju između hrvatske države i Crkve u Hrvata.

SVETI OTAC PRIHVATIO ODREKNUĆE NADBISKUPA BOZANIĆA

Papa Franjo prihvatio je zahtjev za umirovljenjem zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, kojeg od danas na mjestu zagrebačkog nadbiskupa nasljeđuje monsinjor Dražen Kutleša, dosadašnji nadbiskup koadjutor Zagrebačke nadbiskupije - priopćila je Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj:

- Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj ima čast obavijestiti da je Sveti Otac prihvatio odreknuće nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića od pastoralnoga upravljanja Zagrebačkom nadbiskupijom.

Kardinal Bozanić napunit će 75 godina

Kardinal Bozanić u ožujku 2024. napunit će 75 godina, što je po uobičajenoj praksi vrijeme kad se papi šalje zahtjev za odreknućem od službe. Što papa može, ali i ne mora prihvatiti. Bozanić je to učinio godinu ranije.

Papa Franjo još je u veljači imenovao dotadašnjeg splitsko-makarskog nadbiskupa i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Dražena Kutlešu nadbiskupom koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije.

S papom Franjom: Odnosi između Svete Stolice i Hrvatske su dobri, kvalitetni, nemamo nikakvih otvorenih pitanja

Pastoralno upravljao nadbiskupijom od 1997.

Bozanića je papa Ivan Pavao II. imenovao zagrebačkim nadbiskupom 5. srpnja 1997. godine, a dužnost zagrebačkog nadbiskupa preuzeo je 4. listopada od dotadašnjeg nadbiskupa - kardinala Franje Kuharića.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je kardinalom 2003. godine.

Naša Vlada RH započinje izgradnju novog stadiona na Maksimiru & obnavlja Zagrebačku katedralu!

A A A