Vijesti
14. 4. 2023.

Ne računajući one već realizirane, u ovom se trenutku u Požeško-slavonskoj županiji provode projekti u vrijednosti 250 milijuna eura!

(VIDEO) Dan PSŽ-a. Andrej Plenković na svečanoj sjednici Županijske skupštine: Naša Vlada kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem od početka osigurava veliki novac za razvoj ovog kraja. Nedavno smo isplatili otpremnine za više od 200 radnica Orljave, a sad je na redu kapitalni projekt povezivanja Požege s autocestom A3. Zahvaljujući snažnim zaštitnim mjerama uspjeli smo se usred globalne krize, u kratkom roku, vratiti na putanju gospodarskog rasta. Vodeći se kršćanskim načelom solidarnosti, pomogli smo svima kojima je to bilo potrebno i očuvali socijalnu koheziju, a istodobno ostvarili strateške ciljeve. Nakon ulaska u Schengen i eurozonu, koji će ubrzati rast i dodatno poboljšati ionako odlične turističke rezultate, uvjeren sam da ćemo do kraja desetljeća uhvatiti korak s razvijenim članicama EU-a!

U povodu Dana Požeško-slavonske županije, predsjednik Vlade RH i HDZ-a sudjelovao je na svečanoj sjednici Županijske skupštine. Prije toga sastao se sa županicom Antonijom Jozić i gradonačelnicima u PSŽ-u i položio vijenac kod spomen-obilježja hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade.

Hrvatska ima samo dvije županice, a obje su iz naše stranke. Čestitamo Dan Požeško-slavonske županije!

U govoru na svečanoj sjednici, Andrej Plenković najprije je zahvalio hrvatskim braniteljima na doprinosu u izgradnji hrvatske slobode i samostalnosti.

Donosimo ključne poruke iz njegovog govora:

Kapitalni projekt spajanja Požege s A3

Naša Vlada RH kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem od početka mandata osigurava velika sredstva za razvoj ovog kraja Lijepe Naše. Ne računajući one već realizirane, u ovom se trenutku u Požeško-slavonskoj županiji provode projekti u vrijednosti 250 milijuna eura.

Nakon što smo nedavno donijeli odluku o isplati svih nepodmirenih otpremnina za više od 200 radnica Orljave u iznosu od gotovo pola milijuna eura, sad je na redu kapitalni projekt povezivanja Požege s autocestom A3, tj. brze cesta od Požege do Starog Petrovog sela.

Ali, ni tu nećemo stati. I dalje ćemo na dobrobit građana podupirati sve razvojno-socijalne projekte u PSŽ-u i ulagati u Slavoniju i nacionalna i europska sredstva!

Golema ulaganja u obrazovnu infrastrukturu

Godine koje su pred nama proteći će u najvećim ulaganjima ikad u infrastrukturu obrazovnog sustava u cijeloj Lijepom Našom, od dječjih vrtića, osnovnih škola, srednjih škola, sportskih dvorana te, u konačnici, do investicija u visokoškolsko obrazovanje. Projekti su vrijedni najmanje 1.5 milijardi eura.

Tim velikim ulaganjima učinit ćemo da učenici imaju veću pažnju svojih profesora i učitelja te će u konačnici priskrbiti sebi dovoljno znanja kako bi bili konkurentni na domaćim, europskim i globalnim tržištima rada. Bez ulaganja u mlade, znanje i obrazovanje teško je biti konkurentan na globalno povezanom tržištu koje nastoji biti u korak s četvrtom industrijskom revolucijom.

Iz ESF+ na raspolaganju 2.27 milijardi eura za povećanje zaposlenosti, smanjenje rizika od siromaštva, cjeloživotno obrazovanje & dječje vrtiće!

Uspjeli smo unatoč zluradoj oporbi

Hrvatska u zadnjih nekoliko godina prolazi kroz niz isprepletenih kriza, počevši od one zdravstvene uzrokovane pandemijom koronavirusa. Kombinacijom pravodobnih, sveobuhvatnih zaštitnih mjera i snage hrvatskih radnika uspjeli smo se usred globalne krize, i to u kratkom roku, vratiti na putanju gospodarskog rasta. Vodeći se kršćanskim načelom solidarnosti, pomogli smo svima kojima je to potrebno i očuvali socijalnu koheziju.

Kad imate snažnu državu, onda u pandemiji možete očuvati 800.000 radnih mjesta & u ovoj globalnoj krizi donijeti već 4 paketa za zaštitu standarda!

Bilo je političkih stranaka koje su na početku pandemije tvrdile da će „400.000 Hrvata izgubiti posao“, no država je isplatom plaća očuvala 800.000 radnih mjesta u privatnom sektoru i spasila oko 130.000 poduzeća. I ovdje u Požeško-slavonskoj županiji stali smo čvrsto uz radnike i gospodarstvo!.

Gospodarski rast & izvrsna turistička godina

Nakon razumljivog pada BDP-a u 2020. imali smo rast od 13.1% u 2021. te u prošloj godini od 6.3%. Vlada je u krizi uzrokovanoj ruskom agresijom na Ukrajinu ponovno očuvala socijalnu koheziju te spriječila rast inflacije, a uz sve to Hrvatska je ostvarila i strateške ciljeve ulaska u Schengen i europodručje.

Ostvarenje ta dva strateška cilja dublje europske integracije ubrzat će naš ekonomski napredak i dodatno poboljšati ionako odlične turističke rezultate. To nam već pokazuju podaci u prva tri mjeseca 2023. - nadolazeća turistička sezona bit će još bolja nego u pretpandemijskoj, povijesnoj 2019. godini.

Najviši stupanj razvijenosti Hrvatske, uvećane procjene gospodarskog rasta, turistički rekordi & vraćanje smanjenih mirovina na staro!

Uz pomoć rekordnih europskih sredstava za koja smo se izborili, uvjeren sam da ćemo do kraja desetljeća uhvatiti korak s razvijenim članicama Europske unije!

A A A