Vijesti
14. 4. 2023.

Udvostručujemo kapaciteta LNG terminala. Hrvatska prerasta u europsko energetsko čvorište!

Ministar gospodarstva Davor Filipović: S norveškom tvrtkom potpisan je ugovor o isporuci novog modula za uplinjavanje, vrijednog 23 milijuna eura i kapaciteta 250.000 kubnih metara na sat. Naš plan je jasan - osigurati energetsku neovisnost Hrvatske, ali i stabilnu opskrbu plinom za zemlje srednje i istočne Europe. Ne proširujemo samo naš terminal na Krku - koji su neke oporbene stranke na sve načine pokušale zaustaviti - nego i jačamo cijelu plinovodnu mrežu. Hrvatska uistinu postaje energetski hub! Veliki dio tog megaprojekta financirat će se bespovratnim sredstvima EU-a, za što smo već podnijeli prijavu.

Ugovor su u Omišlju na Krku potpisali predstavnici kompanija LNG Hrvatska i Wärtsilä Gas Solutions. Proizvodnja modula za uplinjavanje trajat će 22 mjeseca, a ugradnja na brod LNG Croatia provest će se tijekom ljeta 2025. godine.

Novi modul, vrijedan 23 milijuna eura, predstavlja glavni i najvažniji tehnološki segment proširenja našeg LNG terminala s obzirom na to da će - u zajedničkom radu s već postojećim modulom - omogućiti isporuku maksimalno moguće količine prirodnog plina.

Jačanje plinovodne mreže

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović naglasio je da je ova investicija u skladu s odlukom Vlade RH iz kolovoza prošle godine o povećanju sigurnosti opskrbe plinom kroz izgradnju plinovoda Zlobin - Bosiljevo i udvostručenja kapaciteta terminala za ukapljeni prirodni plin - sa sadašnjih 2.9 na 6.1 milijardi kubičnih metara plina godišnje.

Ukupna vrijednost ulaganja iznosi 180 milijuna eura, od čega će 25 milijuna biti uloženo u povećanje kapaciteta terminala, a 155 milijuna u proširenje plinovodne mreže.

Povećat ćemo kapacitete LNG terminala s 2.9 na 6.1 milijardi kubnih metara plina - Hrvatska postaje energetsko čvorište za srednju Europu

Najviši standardi LNG industrije

Wärtsilä Gas Solutions proizvođač je i postojećeg sustava za uplinjavanje na FSRU brodu LNG Croatia, a novi modul bit će projektiran i proizveden sukladno najvišim sigurnosnim i tehnološkim standardima.

Dodatni modul također će u potpunosti ispunjavati sve ekološke zahtjeve (Rješenje o prihvatljivosti utjecaja zahvata na okoliš). Predviđena tehnologija ista je kao sadašnja, pa nova studija utjecaja na okoliš nije potrebna.

Potvrdilo se koliko je naša odluka o izgradnji LNG terminala bila dalekovidna! RH preuzima ključnu ulogu na energetskoj karti Europe!

Nakon ugradnje modula na FSRU brod LNG Croatia te izgradnje plinovoda Zlobin - Bosiljevo dodatni kapaciteti bit će dostupni i ponuđeni tržištu od 1. listopada 2025. godine, tj. od početka plinske godine 2025./26.

Bespovratna europska sredstva

Plinacro već radi na projektu plinovoda Zlobin-Bosiljevo kako bi plinovodna mreža mogla pratiti udvostručene kapacitete terminala - zaključio je ministar Filipović:

- Za plinovod prema Sloveniji već je ishođena građevinska dozvola. Dio projekta financirat će se bespovratnim sredstvima Europske unije, za što smo već podnijeli prijavu, a ono što ne uđe u taj paket bit će financirano iz državnog proračuna i zajmova.

300 milijardi € vrijedan plan „RePower EU“ uključuje ulaganja u proširenje LNG terminala & plinovoda i naftovoda u Hrvatskoj!

Ovisni o ruskom plinu

Uz LNG terminal u Omišlju do sada je pristalo 59 brodova za prijevoz ukapljenog prirodnog plina, uskoro se očekuje i 60. brod, a kapaciteti terminala su rezervirani do 2027. godine.

SDP-ova komesarka mogla bi opet skakati pred bagere

A prisjetimo se - udruženi SDP i MOST tvrdili su da je projekt terminala na Krku ne samo štetan, nego i neisplativ. Da za njega neće biti interesa!

Koliko god se zbog interesa Kremlja Milanović tome protivio, Hrvatska neće propustiti priliku da postane energetsko čvorište!

A A A