Vijesti
17. 4. 2023.

Varaždin: pobjeda SDP-a, HDZ na istom, pad Čačića & Čehoka, potop MOST-a & ljevičarskih aktivista

Nedostajala su samo dva glasa da na izvanrednim izborima za varaždinsko Gradsko vijeće HDZ dobije i 4. mandat. Ovako smo ostali na tri vijećnika, s istim postotkom (14%) kao i na redovitim lokalnim izborima. Damir Habijan: Očekujem da će se SDP, koji sad ima apsolutnu većinu, napokon primiti posla. Više se ne mogu vaditi na „sabotaže“ u GV-u. Pa da vidimo što znaju! Za razliku od ostalih opcija koje bilježe pad, HDZ je ostao na istoj poziciji na kojoj je i bio u prošlom sazivu. Ostajemo konstruktivna oporba!

Osim SDP-a HDZ-a, sve su druge političke opcije na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Grada Varaždina ove nedjelje doživjele pad ili čak debakl.

Sunovrat možemoista

Možemoistički aktivisti (Budimo grad) propali su s 4 na 1 mandat (-3 u odnosu na izbore 2021.).

Lista Ivana Čehoka - koja je dosad bila najjača grupacija u Gradskom vijeću - pala je sa 6 na 4 vijećnika (-2), a Reformisti Radimira Čačića s 2 na 1 (-1).

Deklasirani MOST

Inače toliko glasni MOST doživio je potop - 2.41%. Grmojinu i Raspudićevu družinu deklasirali su čak i Hrvatski suverenisti - s 3.89%.

Grmoji je 4 više od 18

Od preostalih stranaka koje na nacionalnoj razini, barem prema anketama, prelaze prag, Domovinski pokret na ovim izborima nije uspio ili se nije usudio sastaviti listu.

CROBAROMETAR: HDZ premoćno prvi - skočili smo na 30.4%! Jači smo nego SDP, MOST & NE Možemo skupa!

HABIJAN: Odsad je isključivo na njima odgovornost za upravljanje gradom

Predsjednika Gradske organizacije HDZ-a Varaždina Damir Habijan, čestitajući SDP-u i gradonačelniku Nevenu Bosilju na pobjedi, istaknuo je da očekuje da će se sada, kada u Gradskom vijeću imaju apsolutnu većinu, napokon primiti posla:

- Više se ne mogu opravdavati tvrdeći da ih se „opstruira“, više se ne mogu vaditi na „sabotaže“ u GV-u. Neka naprave ono što su obećali, jer puno toga su obećali. Odsad je isključivo na njima odgovornost za upravljanje gradom, pa da vidimo što znaju!

Ostajemo konstruktivna oporba! - zaključio je Habijan:

- Za razliku od ostalih opcija koje bilježe pad, HDZ je, u koaliciji s Hrvatskom strankom umirovljenika, ostao na istoj poziciji na kojoj je i bio u prošlom sazivu.

ČABAR, KUKLJICA, KALI

Što se tiče izvanrednih izbora koji su se jučer održali za predstavnička tijela u još tri lokalne sredine (Grad Čabar te općine Kali i Kukljica), HDZ je svugdje, osim u Kukljici (pad s 2 na 1 vijećnika te 22% glasova), zadržao isti postotak i isti broj mandata kao i prije dvije godine.

U Čabru smo dobili 26.7% i zadržali 3 vijećnička mjesta, a u Kalima osvojili 29% (za također 3 mandata).

Pad SDP-a

SDP je u Čabru i Kalima postigao gori rezultat i dobio po mandat manje nego na redovitim lokalnim izborima, a u Kukljici se nije niti natjecao.

HDZ ni u jednoj od navedenih sredina (Varaždin, Čabar, Kukljica, Kali) u kojima su u nedjelju održani izbori nije bio na vlasti niti ima (grado)načelnika.

A A A