Vijesti
18. 4. 2023.

Iz Zadra: Nadolazeća turistička sezona, pogotovo nakon ulaska u Schengen i eurozonu, bit će još bolja nego rekordne 2019. godine!

Čestitamo 30. obljetnicu osnutka Zadarske županije! PVRH Andrej Plenković sa svečane sjednice Županijske skupštine: Svaka vam čast! U 6 godina povećali ste broj zaposlenih za 60.000, a prepolovili nezaposlenost. Bilježite golemi rast izvoza, uspješno koristite svoje potencijale i u iskrenoj suradnji s Vladom RH realizirate brojne projekte! Ova županija, koja je podnijela veliku žrtvu u Domovinskom ratu, danas je prva u sektoru ribarstva i jedna od vodećih turističkih destinacija! Nastavljamo nacionalnim i europskim sredstvima snažno podupirati razvoj ovog kraja na dobrobit svih građana koji u njemu žive! Još jednom čestitke za postignute uspjehe i za Dan Zadarske županije!

„Posebno me veseli balansirani razvoj zaleđa, priobalja i otoka. Svjedočimo važnim ulaganjima, od Gaženice i Zračne luke do ribarskih luka na otocima i poljoprivrede, povukli ste 570 milijuna eura EU sredstava, a slijedi i kapitalni projekt vodovodizacije, vrijedan 239 milijuna eura!“ - poručio je još predsjednik Vlade RH i HDZ-a u svom obraćanju u prepunoj dvorani Fortis kluba Punta Skala.

Veliki doprinos gospodarskom razvoju RH

Govoreći o uspjesima Zadarske županije, Andrej Plenković je istaknuo da se radi o najboljim rezultatima do sada:

- Kvalitetni projekti pripremaju se još i u ovom financijskom razdoblju te Instrumentu EU iduće generacije, a to se posebno odnosi na vodovodizaciju priobalja, otoka i zaleđa. Mogu reći da je Zadarska županija u ova prva tri desetljeća suvremenog postojanja napravila sjajne iskorake i daje veliki doprinos gospodarskom razvoju Hrvatske.

Nakon Schengena i eura, ove godine očekujemo viši gospodarski rast & veće turističke prihode nego što se predviđalo!

Pritom je najavio da će nadolazeća turistička sezona, pogotovo nakon ulaska u Schengen i europodručje, biti još bolja nego rekordne 2019. godine:

- U to bih se mogao okladiti!

Zaštitne mjere vrijedne 6.8 milijarde eura

Potom se osvrnuo i na Vladine mjere pomoći građanima i gospodarstvu u krizi uzrokovanoj ruskom agresijom na Ukrajinu:

- Ostale su nam praktički nepromijenjene cijene plina, struje i naftnih derivata. Smanjili smo PDV na osnovne prehrambene proizvode, pomogli hrvatskim braniteljima, umirovljenicima, nezaposlenima, korisnicima dječjeg doplatka, nastradalima u potresima… Mjere vrijedne 6.8 milijarde eura u protekle tri godine omogućile su da zajedno prebrodimo krizu.

Hrvatski građani mogu biti mirni. Cijene i struje i plina ostaju - iste! Donosit ćemo zaštitne mjere dokle god to bude potrebno!

Ozbiljna i strateški jaka država

Govorio je i o ostvarenju dugoročnih strateških ciljeva koji su Hrvatsku na karti Europe i svijeta pozicionirali kao ozbiljnu, gospodarski i strateški jaku državu:

- To je okvir u koji se uklopila i Zadarska županija.

Kreditni rejting, sjajne turističke brojke, snažni rast BDP-a, proširenje LNG terminala, zahuktala obnova… Imamo razloga za zadovoljstvo!

A A A