Vijesti
19. 4. 2023.

Dovršen je megaprojekt „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“ - najveći infrastrukturni pothvat u Hrvatskoj nakon mreže autocesta!

(VIDEO) SPAJAMO HRVATSKU! Stonska obilaznica puštena je u promet. PVRH Plenković: Izgradnjom Pelješkog mosta i pristupnih cesta, i to EU novcem, ostvarili smo strateški cilj o teritorijalnom i prometnom spajanju Lijepe Naše! Ima li suverenističkijeg poteza? Nakon Schengena i eura sjajni turistički rezultati bit će još bolji, a rast BDP-a viši i od najoptimističnijih očekivanja. PPVRH Butković: Jako je puno infrastrukturnih projekata realizirano u našem mandatu, no tu ne kanimo stati. Slijedi novi pothvat - izgradnja autoceste prema Dubrovniku u okviru Jadransko-jonskog koridora! I za to ćemo iskoristiti EU sredstva.

„Danas smo otvorili pristupne ceste od Pelješkog mosta prema Stonu, nedavno smo koridorom Vc integrirali Baranju s mrežom hrvatskih autocesta i spojili most na Cetini, a do kraja mandata bit će gotove 2. cijev tunela Učka i autocesta do Siska. Ti infrastrukturni projekti mijenjaju Hrvatsku na bolje“ - također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a nakon svečanosti otvorenja Stonske obilaznice, koja je održana u Centru za kontrolu i upravljanje prometom Pelješkog mosta i pristupnih cesta u Zaradežu:

- Usprkos globalnoj krizi, zadržali smo najviši kreditni rejting u povijesti Hrvatske, a ova će turistička godina biti - rekordna! To sad odmah potpisujem.

Kreditni rejting, sjajne turističke brojke, snažni rast BDP-a, proširenje LNG terminala, zahuktala obnova… Imamo razloga za zadovoljstvo!

SDP najavljivao „400 tisuća otkaza“ & „LNG propast“

Što je zemlja stabilnija, to su uspjesi vidljiviji - napomenuo je Andrej Plenković:

- Da nije bilo političke stabilnosti, ne bi bilo ni Pelješkog mosta ni mosta Ston, ni Rafalea ni LNG terminala, ni očuvanja 800.000 radnih mjesta u pandemiji ni subvencioniranih cijena energenata u ovoj globalnoj krizi, ni eurozone ni Schengen... Mogli biste pitati SDP-ovce je li došlo, kako su zloguko najavljivali na početku korone, do „400 tisuća otkaza“? Nije.

Je li došlo, kako su također strašili Hrvate, do „nestašica“ zbog ograničavanja cijena ključnih prehrambenih proizvoda? - nastavio je hrvatski premijer:

- Nije ni do toga došlo. Jesu li „eksplodirale“ cijene struje, plina i goriva? Nisu. Je li terminal na Krku „u gubicima“, je li „propao“ - kako su tvrdili da će biti. Nije. Eee, volio bih da je sve to osigurala oporba, no to je uspjela naša Vlada. Podsjećam i da je 2016. RH bila na 61% prosjeka razvoja EU-a, a danas smo na 73%. Porast od 12 postotnih bodova!

Usprkos svim opstrukcijama, naš smjer je jasan - sigurna Hrvatska, jaka i nikad bolje međunarodno pozicionirana!

Moderni suverenizam

Da, ostvarili smo strateški cilj teritorijalnog spajanja Hrvatske i cestovnog povezivanja juga s ostatkom Lijepe Naše! Ima li suverenističkijeg poteza od toga?! - zaključio je Plenković:

- Koristeći sve prednosti članstva u Europskoj uniji, nastavljamo štititi standard građana i ulagati u razvoj prometne i energetske infrastrukture diljem zemlje!

2 TUNELA & MOST STON

Uoči same svečanosti otvorenja, na mostu Ston održana je kratka prezentacija projekta „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“ - koji je u cijelosti okončan današnjim puštanjem u promet dionice od čvora Prapratno do čvora Zaton Doli, dužine 7.9 km. Vrijednost: 70 milijuna eura.

Na toj posljednjoj izgrađenoj trasi nalaze se tuneli Polakovica (1.265 m) i Supava (1.320 m) i most Ston (485 m), a od 15. svibnja bit će i kamionima i autobusima dopušten prolazak Pelješkim mostom i novom cestom preko Pelješca.

BUTKOVIĆ: A mnogi su tvrdili da se Pelješki most ne treba graditi…

Potpredsjednik Vlade RH za gospodarstvo Oleg Butković istaknuo je da je ovo zaista povijesni trenutak:

- Pelješkim mostom dosad je prošlo 1.5 milijuna vozila, što pokazuje koliko su bili u krivu svi koji su tvrdili da ga ne treba graditi, da su bolja rješenja „koridori“, „pontoni“, „trajekti“, što li. Sve se poklopilo, i Stonska obilaznica i Schengen i euro, bez ikakve zadrške možemo najaviti da će turistička godina biti - rekordna!

I autocesta do Dubrovnika EU novcem

Jako je puno prometnih projekata realizirano u našem mandatu, no tu ne kanimo stati - dodao je:

- Slijedi novi megaprojekt - izgradnja autoceste prema Dubrovniku u okviru Jadransko-jonskog koridora! I za to ćemo iskoristiti europska sredstva.

Kao konstruktivna & vjerodostojna članica europske obitelji Hrvatska uživa povjerenje u svijetu, čime je stekla dodatnu zaštitu!

A A A