Vijesti
14. 4. 2023.

Dvije odlične vijesti - početak izgradnje punog profila Istarskog ipsilona od Učke do čvora Matulji & turistička sezona u punom jeku!

Radovi će započeti najkasnije za tri mjeseca, a trajat će malo više od tri godine. Dakle, Ipsilon će biti spojen s mrežom autocesta do jeseni 2026. - u 3. mandatu naše Vlade! To će pozitivno utjecati ne samo na protočnost prometa, nego i na građevinski sektor, turizam i BDP. Već polovicom 2024. pustit će se pak u promet obje cijevi Tunela Učka. * Hrvatska je od početka 2023. ostvarila 1.3 milijuna dolazaka stranih turista i 3.6 milijuna noćenja. To je u odnosu na rekordnu 2019. porast od 6% u dolascima i 20% u noćenjima! Sjajnim rezultatima svakako je pridonio ulazak u Schengen i eurozonu, čime smo postali još bliža, još dostupnija i još atraktivnija destinacija za strane goste.

BUTKOVIĆ: Na radovima vrijednim 213 milijuna eura zaposlit će se oko 700 ljudi

Istarski ipsilon bit će spojen s mrežom hrvatskih autocesta do jeseni 2026. godine, u 3. mandatu naše Vlade - najavio je potpredsjednik Vlade RH za gospodarstvo Oleg Butković:

- Odluku smo donijeli na jučerašnjoj sjednici Vlade, ugovor će se ovih dana potpisati s Bina-Istrom. Radovi na punom profilu od tunela do Matulja, vrijedni 213 milijuna eura, započet će najkasnije za tri mjeseca, a trajat će malo više od tri godine. Mahom će hrvatske tvrtke biti angažirane, na gradilištima će se zaposliti oko 700 ljudi.

Nijedna Vlada nije kao naša toliko brinula o razvoju Istarske i Primorsko-goranske županije!

Spajamo Istarski ipsilon s mrežom hrvatskih autocesta

Naglasio je da sve ide prema planu, pa je tako u našem mandatu izgrađen puni profil od Pazina do Tunela Učka, čija je 2. cijev najvećim dijelom već probijena, a ovom Vladinom odlukom učinjen je posljednji korak prema dovršetku Istarskog ipsilona na svim dionicama:

- Polovicom 2024. pustit ćemo u promet obje tunelske cijevi, a predviđena je i izgradnja 2 vijadukta - Mirna i Limska draga.

Pelješki most, omiška obilaznica, tunel Učka, Istarski ipsilon & autocesta Zagreb-Sisak!

Spajanje Ipsilona s mrežom hrvatskih autocesta (preko Primorsko-goranske županije) pozitivno će utjecati ne samo na protočnost prometa, nego i na građevinski sektor, turizam i BDP cijele zemlje - zaključio je Butković:

- Važno je napomenuti  i da će po isteku koncesijskog razdoblja čitava infrastruktura ostati u vlasništvu Republike Hrvatske.

BRNJAC: Turistička godina bit će - povijesna!

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izvijestila je, s vidnim zadovoljstvom, da je Hrvatska od početka 2023. ostvarila 1.3 milijuna dolazaka stranih turista i 3.6 milijuna noćenja.

To je u odnosu na pretpandemijsku, rekordnu 2019. porast od 6% u dolascima i 20% u noćenjima! Ako ove rezultate usporedimo s istim razdobljem prošle godine, porast je i veći - 35% u dolascima i 28% u noćenjima.

Najviši stupanj razvijenosti Hrvatske, uvećane procjene gospodarskog rasta, turistički rekordi & vraćanje smanjenih mirovina na staro!

Schengen & europodručje dodatno pridonijeli

Sjajni rezultati u predsezoni - naglasila je - pokazuju da je Hrvatska i izvan ljetnih mjeseci sve više prepoznata kao visokokvalitetna destinacija:

- Ako govorimo samo o dosadašnjem dijelu travnja, u odnosu na taj mjesec rekordne 2019. zabilježili smo porast u noćenjima od 50%, a u dolascima od 26%. Tome je svakako pridonio naš ulazak u Schengen i europodručje, čime je Hrvatska postala još bliža, još dostupnija i još atraktivnija za strane goste.

Nakon Schengena i eura, ove godine očekujemo viši gospodarski rast & veće turističke prihode nego što se predviđalo!

Odlične najave za ljeto!

Najveći priljev stranih turista imali smo tijekom uskrsnih blagdana (produženog vikenda) kada je Hrvatska  ostvarila 180.000 dolazaka i 578.000 noćenja - izdvojila je na kraju ministrica Brnjac:

- Posebno raduje činjenica da bilježimo do sada najbolje rezultate s emitivnih tržišta poput Njemačke, Austrije, Češke i Italije. Može se reći da je turistička sezona već u punom jeku, a najave za ljeto su - odlične! Vrhunske! Ova turistička godina bit će - povijesna.

A A A