Vijesti
21. 4. 2023.

Otvoren Gospodarski centar Osječko-baranjske županije - koji će potaknuti nova ulaganja & stvarati radna mjesta!

PVRH Andrej Plenković iz Osijeka: Novoizgrađeno, moderno središte poslovnih aktivnosti, vrijedno 9.5 milijuna eura i površine oko 5.000 četvornih metara, bit će zamašnjak razvoja Slavonije. Ova greenfield investicija potvrda je sjajne suradnje na svim razinama, od lokalne do nacionalne. Nedavno smo otvorili dio Koridora VC kroz Baranju i Regionalni distribucijski centar za voće i povrće OBŽ-a, a vjerujem da će se investicijski val nastaviti i ubuduće na istoku Hrvatske. Naravno, uz snažnu potporu Vlade. Čestitam OBŽ-u, Gradu Osijeku te Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a na ovome hvalevrijednom projektu!

U obraćanju na svečanom otvorenju predsjednik Vlade RH i HDZ-a istaknuo je da je ovo godina realizacije kapitalnih projekata za Osječko-baranjsku županiju:

- Nakon što smo u veljači otvorili Regionalni distribucijski centar (RDC) za voće i povrće, prvi takav u Hrvatskoj, i ovaj je Gospodarski centar, vrijedan 9.5 milijuna eura, vrlo važan projekt. OBŽ-u će osigurati novu poslovnu infrastrukturu i prostore za gospodarske manifestacije, sajmove i kongresne događaje, čime će se znatno unaprijediti poduzetnička klima te povećati gospodarska vidljivost Županije, ali i cijele Slavonije.

Modernizacijom poljoprivredne infrastrukture do veće proizvodnje i kvalitetnije hrane!

A ovo je završetak tek prve faze - dodao je - sada započinje druga faza u kojoj će biti izgrađeni i poslovni toranj i zatvorene hale!

Sinergija svih razina upravljanja

Andrej Plenković je napomenuo da je ova investicija financirana sredstvima OBŽ-a, Europske unije te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, a izgrađena u partnerstvu s Gradom Osijekom:

- Ova prava greenfield investicija potvrda je sjajne suradnje i sinergije na svim razinama, od lokalne do nacionalne, od Grada i Županije do Ministarstva i cijele Vlade. Predstoji nam privući dodatna domaća i strana ulaganja, a koja će osigurati nova radna mjesta za mlade obitelji.

Više zaposlenih nego 1991.

Osvrnuvši se na ekonomske pokazatelje u zemlji, naglasio je da Hrvatska danas ima 1.6 milijuna zaposlenih, što je više nego 1991. - premda je tada bilo 700-800 tisuća stanovnika više.

- Istodobno je stopa nezaposlenosti ispod 7%, a zaposlenost će i dalje rasti. Osigurali smo, naime, golema bespovratna sredstva iz EU-a. Imati na raspolaganju 25 milijardi eura u ovom desetljeću veliki je benefit, pa već sada mogu najaviti da će ulaganja koja slijede u svim sektorima biti - nezapamćena! Neće biti nijednog dijela Hrvatske gdje se to neće opipljivo osjetiti.

Rast snažniji od svih očekivanja

Najavio je da će idući tjedan Vlada naviše revidirati vlastitu prognozu ovogodišnjeg gospodarskog rasta - s 0.7 na blizu 2%:

- Sve međunarodne financijske organizacije također poboljšavaju prognoze rasta za Hrvatsku, a procjene za turizam govore da će ova godina biti bolja ne samo od prošle, nego i od rekordne 2019.  godine.

Povećavamo vlastitu prognozu gospodarskog rasta Hrvatske za 2023. godinu - sa sadašnjih 0.7 na blizu 2%!

Mijenjamo sliku razvoja Lijepe Naše

Hrvatski premijer je izdvojio i recentni podatak Državnog zavoda za statistiku i Hrvatske narodne banke da je prošle godine udio javnog duga u BDP-u smanjen za 10 postotnih bodova - na 68.4% - najavivši kako bi do kraja 2024. taj udio mogao pasti na 60%, čime bi RH ispunila i taj maastrichtski kriterij:

- To sve potvrđuje da se hrvatsko gospodarstvo i društvo dobro drže u ovim zahtjevnim vremenima. Unatoč uzastopnim globalnim kriza, u svim županija realiziramo velike projekte i mijenjamo sliku razvoja Lijepe Naše.

Kreditni rejting, sjajne turističke brojke, snažni rast BDP-a, proširenje LNG terminala, zahuktala obnova… Imamo razloga za zadovoljstvo!

Kroz Projekt SBS više od 2.5 milijarde eura

Iznio je i podatak da je kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem dosad uloženo više od 2.5 milijarde eura, a ugovoreno i puno više, zahvaljujući čemu je napredak vidljiv u svim dijelovima istoka Hrvatske:

- I tu Osječko-baranjska županija, kao najveća slavonska županija, ima svoju predvodničku ulogu. U njoj su tim putem realizirani ili se realiziraju razvojno-socijalni projekti u vrijednosti od milijarde eura!

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem: U 6 godina otkad je pokrenut ugovoreno 20.5 milijardi kuna za 34.000 razvojno-socijalna projekta!

„Vlada će, kao i do sada, maksimalno pomagati razvoj Slavonije, što će mladim ljudima omogućiti da ostanu, da ovdje planiraju život i zasnivaju obitelji te na taj način uživaju u plodovima ove zaista krasne zemlje i njenom velikom potencijalu“ - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

S ANUŠIĆEM, RADIĆEM & GOSPODARSTVENICIMA

Uoči otvorenja predsjednik Vlade i HDZ-a sastao se s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem i gradonačelnikom Osijeka Ivanom Radićem te gospodarstvenicima iz OBŽ-a.

A A A