Vijesti
23. 4. 2023.

Komemoracija u Spomen-području Jasenovac: Počast žrtvama & osuda zločina

Kolona sjećanja od zgrade Memorijalnog muzeja do spomenika “Cvijet”, kod kojeg je u povodu 78. obljetnice proboja posljednjih zatočenika iz koncentracijskog logora Jasenovac državni vrh položio ruže. PVRH Andrej Plenković: O povijesti moramo imati jasne stavove. Važno je generirati kulturu sjećanja i jasnih osuda totalitarnih režima pod kojima su se događale ovakve strahote. Hrvatsko predsjedanje IHRA-om daje dodatnu dimenziju podizanju svijesti u borbi protiv antisemitizma. PHS Gordan Jandroković: Biti tu znači iskazati poštovanje prema žrtvi. Važno je da smo ovog puta svi bili zajedno, da je sve proteklo kako treba. Nadam da će ubuduće tako biti svake godine.

U sklopu komemoracije, koja se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, tradicionalno je izvedena zborska arija "Va, pensiero" iz Verdijeve opere "Nabucco" te su čitani ulomci iz svjedočanstava preživjelih zatočenika.

Toga ranog jutra 22. travnja 1945. posljednjih 600 zatvorenika krenulo je u proboj iz logora u koji su ustaške vlasti zatvarale i u njemu ubijale ljude zbog njihove nacionalne, vjerske ili ideološke pripadnosti. Proboj je preživjelo stotinjak logoraša.

Nikada se ne ponovilo!

„Iskazujemo poštovanje žrtvama Holokausta i totalitarnih režima te osuđujemo sve zločine - kako se nikada ne bi ponovili“ - kazao je predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- Došli smo s porukom mira i tolerancije, ali isto tako i s porukom da je u našem obrazovnom sustavu nužno generirati kulturu sjećanja i jasnih osuda totalitarnih režima pod čijim su se vodstvima događale ovakve strahote kao u Jasenovcu. Nužno je podsjećati na zločinački karakter NDH.

O povijesti moramo imati jasne stavove

Andrej Plenković je napomenuo da Hrvatska ove godine prvi put predsjeda Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA) te da je usvojila njegove radne definicije antisemitizma te poricanja i iskrivljavanja istine o Holokaustu:

- To daje dodatnu dimenziju naporima kako bismo podigli svijest u borbi protiv antisemitizma, osobito među mladim generacijama. O povijesti moramo imati jasne stavove.

Izrazio je zadovoljstvo što su danas u Jasenovac došli i predstavnici židovske zajednice:

- Mislim da će ta poruka imati svoju rezonanciju u godinama koje su pred nama.

Provokatori štete reputaciji Hrvatske

Podsjetio je da je Hrvatski sabor usvojio Zakon o prekršajima sa znatno povećanim kaznama za isticanje ustaških simbola te rekao da je to dobar korak i znak da idemo u pravom smjeru:

- S povećanjem kazni znatno ćemo odvratiti sve one koji nastoje koristiti pozdrav ZDS. Oni koji na taj način provociraju najviše štete čine reputaciji Hrvatske, našem međunarodnom ugledu. No to je zadnjih godina ipak svedeno na jedan uski krug.

JANDROKOVIĆ: Važno je da smo svi bili zajedno

Nakon odavanja počasti žrtvama ustaškog logora Jasenovac, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je da „smo i ove godine iskazali pijetet prema žrtvama te osudili zločin i zločinački režim koji je doveo do toga da ubija ljude zbog njihove vjere, nacije ili političke pripadnosti“:

- Biti tu znači iskazati solidarnost i poštovanje prema žrtvi. Važno je da smo ovog puta svi bili zajedno, da je sve proteklo kako treba. Nadam da će ubuduće tako biti svake godine.

POČAST ROMSKIM ŽRTVAMA

Nakon komemoracije u Jasenovcu, predsjednik Andrej Plenković posjetio je Romski memorijalni centar Uštica i položio vijenac ispred Spomen-ploče na Romskom groblju.

- U Jasenovcu i Uštici odajemo počast nevinim žrtvama koje su stradale u vrijeme Drugog svjetskog rata i fašističke NDH - poručio je na službenom Twitter profilu.

U izaslanstvu Vlade RH bile su i supredsjedateljice hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust - državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras te posebna premijerova savjetnica Sara Lustig.

A A A