Vijesti
25. 4. 2023.

Veliki je broj postignuća iza nas, ali i ispred nas!

(VIDEO) Andrej Plenković o Širem predsjedništvu HDZ-a: Vlada RH objavit će poboljšane prognoze rasta BDP-a, očekujemo da će 2023. biti viši od 2%. Zahvaljujući odgovornom upravljanju javnim financijama zadržali smo investicijski kreditni rejting, a uz subvencionirane cijene struje, plina i goriva te izdašne pakete mjera nastavljamo štititi nacionalnu ekonomiju i građane. Čvrsto stojimo uz njih. Zadovoljni smo i otvorenjem Stonske obilaznice, dovršetkom strateškog projekta spajanja Hrvatske. A što je pred nama? Prema svim podacima, turistička će sezona biti sjajna, bolja nego rekordne 2019. godine. Da, podržavamo inicijativu Matice hrvatske o Zakonu o hrvatskom jeziku!

Nakon redovitog sastanka nacionalnog vodstva HDZ-a predsjednik naše stranke i naše Vlade stao je pred novinare.

Donosimo ključne naglaske iz izjave Andreja Plenkovića i njegovih odgovora na pitanja okupljenih novinara:

Do posljednjeg centa!

Kako nas je izvijestio potpredsjednik Vlade RH za obnovu Branko Bačić, s danom 24. travnja iskoristili smo 766 milijuna eura bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a. Preostaje nam do kraja lipnja iskoristiti još 237 milijuna eura - što ćemo i uspjeti. Do posljednjeg centa!

Poboljšane prognoze rasta BDP-a

Gospodarski su pokazatelji pozitivni. Vlada RH izaći će s poboljšanim prognozama rasta BDP-a u 2023. godini. Sve međunarodne financijske institucije već su podigle procjene našeg rasta, a mi sami očekujemo da će biti nešto viši od 2%.

Povećavamo vlastitu prognozu gospodarskog rasta Hrvatske za 2023. godinu - sa sadašnjih 0.7 na blizu 2%!

Smanjenje udjela javnog duga

Kada to povežemo s podacima da smo smanjili udio javnog duga u BDP-u sa 78% iz 2021. na lanjskih 68.4%, to je potvrda vođenja odgovorne ekonomske i fiskalne politike te kvalitetnog upravljanja javnim financijama - zahvaljujući čemu smo i uspjeli zadržati investicijski kreditni rejting zemlje. Ne zaboravimo, 2020. bili smo na 87%.

Fitch potvrdio najviši kreditni rejting u povijesti Hrvatske & povećao procjene našega gospodarskog rasta u 2023.

Zaštita gospodarstva & standarda građana

Istodobno, uz subvencionirane cijene struje, plina i naftnih derivata i izdašne pakete mjera, ukupno vrijedne 6.8 milijardi eura, nastavljamo štititi nacionalnu ekonomiju i standard hrvatskih građana. Čvrsto stojimo uz njih.

Možemo konstatirati da su Vladine mjere polučile efekt. Evo, na telefonskoj sjednici Vlade još jednom smo snizili cijene benzina, dizela, plavog dizela i ukapljenog naftnog plina.

Niže cijene goriva & ukapljenog plina!

Spojili smo Hrvatsku!

Izrazili smo zadovoljstvo i dovršetkom Stonske obilaznice, strateškog projekta teritorijalnog spajanja Lijepe Naše Pelješkim mostom …

Dovršen je megaprojekt „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“ - najveći infrastrukturni pothvat u Hrvatskoj nakon mreže autocesta!

… kao i otvorenjem Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije.

Otvoren Gospodarski centar Osječko-baranjske županije - koji će potaknuti nova ulaganja & stvarati radna mjesta!

Rekordna turistička sezona

Veliki je broj aktivnosti i postignuća iza nas, ali i ispred nas. Između ostalog, prema svim pokazateljima turistička sezona trebala bi biti rekordna, povijesna, bolja nego pretpandemijske 2019. godine.

Od predstojećih aktivnosti najavljujem i donošenje sistemskog zakona za sektor turizma, kao reformske mjere iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), koji će ministrica Nikolina Brnjac u utorak predstaviti koalicijskim partnerima.

Dvije odlične vijesti - početak izgradnje punog profila Istarskog ipsilona od Učke do čvora Matulji & turistička sezona u punom jeku!

Zakon o hrvatskom jeziku

Da, podržavamo inicijativu Matice hrvatske o donošenju Zakona o hrvatskom jeziku!

Milanović te tuži, Milanović ti sudi

Milanović kontinuirano i neargumentirano pritišće DORH i Uskok, a predvodi i hajke protiv pojedinih članova Vlade RH. Uzima si pravo „davati instrukcije“ neovisnim pravosudnim tijelima. Naša se Vlada, za razliku od njegove, ne miješa u rad pravosuđa, nas se unaprijed ne obavještava - kao nekoć - o izvidima. Milanovićeve „teze“ najviše govore o njemu samom.

Ovo s Milanovićem postalo je opasno: truje društvo, sramoti Hrvatsku, gubi samokontrolu, hapsio bi neistomišljenike. Uživao bi da je šef zatvora!

Pod opijatima u Slovenskoj

Čujem da se Milanović bavio i temom opijata. Ako ih i ne konzumira, onda nerijetko njegove izjave izgledaju kao da je pod utjecajem opijata. Takva mu je komunikacija. Primjećujem i da se gorljivo zanima za svoga dobrog znanca Dragana Kovačevića. Očito je da ga ta tema jako intrigira. Razumljivo, jer u bužu u Slovenskoj nisam išao ja, nego on, i to kršeći protuepidemijski režim.

Milanović i SDP su ogorčeni jer je Hrvatska danas daleko uspješnija, sigurnija i bolja zemlja nego u njihovom mandatu. To mogu reći uzdignutog čela!

Uvijek otvoreni za rješavanje problema

Ne vidim nijedan razlog za štrajk ili uopće govor o štrajku sudaca, kao što ga nisam vidio ni kada je bila riječ o liječnicima. Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u srijedu će imati sastanak radne skupine na temu unaprjeđenja prava sudaca.

DOGOVOR: Kao i dosad, Vlada će ulagati u poboljšanje statusa hrvatskih liječnika

S naše je strane uvijek vidljiva otvorenost za rješavanje problema. Podsjećam da su prije nekoliko godina, kada je ministar bio Dražen Bošnjaković, sucima povećane plaće i riješene neke nepravde koje su im bile nanesene u prijašnjim mandatima.

A A A