Vijesti
22. 4. 2023.

Američki partneri prepoznaju Hrvatsku kao uzora i mentora na euroatlantskom putu BiH

Iz Washingtona. PPVRH Davor Božinović nakon sastanka s posebnim izaslanikom predsjednika SAD-a za zapadni Balkan Gabrielom Escobarom i pomoćnikom državnog tajnika za Europu i Euroaziju Dereckom Hoganom: Hrvati u BiH imaju predvodničku ulogu u intenziviranju približavanja te države Europskoj uniji, što je smjer koji podržava i američka administracija. I SAD i RH žele da se Vlada Federacije BiH sastavi čim prije, pri čemu je naglašena i nužnost izgradnje južne poveznice kojom bi plin preko Hrvatske dolazio na tržište BiH. SAD nas vidi i kao čvorište energetske sigurnosti srednje i jugoistočne Europe.

Bijela kuća, State Department, Ministarstvo domovinske sigurnosti… Tijekom višednevnog boravka u Washingtonu potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović - koji je, ne zaboravimo, i međunarodni tajnik HDZ-a - na nizu je sastanaka s dužnosnicima Sjedinjenih Američkih Država razgovarao i o političkoj situaciji u BiH te, naravno, položaju Hrvata kao konstitutivnog naroda u njoj.

Prva skupina državljana RH primljena u Global Entry! Božinović u Bijeloj kući, State Departmentu, DEA-i, Pentagonu & Ministarstvu domovinske sigurnosti

Čim prije formirati Vladu Federacije

Nakon susreta s posebnim izaslanikom američkog predsjednika za zapadni Balkan Gabrielom Escobarom i pomoćnikom državnog tajnika (ministra vanjskih poslova SAD-a) za Europu i Euroaziju Dereckom Hoganom Božinović je kazao da je na razgovorima u State Departmentu istaknuto zajedničko stajalište da čim prije treba formirati Vladu Federacije BiH:

- Na državnoj pak razini, RH ima velika očekivanja od suradnje s novim sastavom Vijeća ministara BiH, na čijem je čelu Borjana Krišto, predsjedateljica iz redova hrvatskog naroda. I inače Hrvati u BiH imaju predvodničku ulogu u intenziviranju približavanja te države Europskoj uniji.

Što je smjer koji podržava i američka administracija - podcrtao je Božinović.

Formiranje Vlade Federacije i nastavak pregovora o izbornoj reformi ključni su preduvjeti za funkcionalnost i boljitak BiH

Još veći fokus na europske ambicije BiH

Što se tiče podupiranja euroatlantskih ambicija u jugoistočnoj Europi, dodao je da je fokus Amerike na to pitanje sada još veći nego prije: 

- Mogu ponoviti: i SAD i Hrvatska žele da se Vlada Federacije BiH sastavi čim prije. Američki partneri prepoznaju RH kao uzora i mentora na euroatlantskom putu država zapadnog Balkana.

Štitimo interese Hrvata u BiH, ali ne na način da stvaramo neprijatelje, nego da poboljšavamo njihov položaj

SAD vidi Hrvatsku kao energetsko čvorište

Na sastanku je - također je napomenuo - naglašena i nužnost nastavka energetskih projekata koji uključuju BiH, pri čemu RH i SAD podržavaju izgradnju južne poveznice kojom bi plin preko Hrvatske dolazio na tržište BiH:

- SAD vidi Hrvatsku i kao čvorišta energetske sigurnosti srednje i jugoistočne Europe, prvenstveno zbog strateškog projekta LNG terminala na Krku.

Napravit ćemo plinovod kako bi LNG terminal mogao opskrbljivati i BiH. Položaj Hrvata u njoj vanjskopolitički je prioritet Vlade RH

Cijeni se naša pomoć Ukrajini

Američka strana cijeni i sve što je Vlada RH do sada učinila za Ukrajinu kroz vojnu, tehničku i humanitarnu pomoć, uključujući i liječenje ranjenih ukrajinskih branitelja te inicijative o razminiranju, o čemu Ukrajina i Hrvatska zajednički planiraju međunarodnu konferenciju u Zagrebu u listopadu ove godine - zaključio je potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović.

Obljetnica oslobođenja Buče: Zločini moraju biti kažnjeni! Jer bez pravde nema trajnog mira

A A A