Vijesti
2. 5. 2023.

Prosječna neto plaća u Hrvatskoj prešla je prvi put 1.100 eura, a s novom poreznom reformom slijede i nova povećanja!

(VIDEO) Andrej Plenković o Širem predsjedništvu HDZ-a: Zakonski prijedlog ići će u prvo čitanje u Hrvatski sabor prije ljetne stanke, drugo će biti najesen, tako da bi paket stupio na snagu 1. siječnja 2024. godine. Plaće će se povećati svima, najviše građanima s nižim primanjima. Zbilja su smiješne teze oporbe da se radi o 'predizbornom potezu', ne znaju što bi više sa sobom. * Zadovoljni smo dobrim ekonomskim pokazateljima, od rekordnih turističkih brojki i gospodarskog rasta koji će u 2023. biti iznad najoptimističnijih očekivanja, preko suficita ukupnog državnog proračuna i rapidnog smanjivanja udjela javnog duga u BDP-u, do jasnog trenda pada inflacije, koja usporava već 5 mjeseci zaredom. U ožujku je iznosila 8.8%.

Nakon redovitog sastanka nacionalnog vodstva HDZ-a predsjednik naše stranke i naše Vlade stao je pred novinare.

Donosimo ključne naglaske iz izjave Andreja Plenkovića i njegovih odgovora na pitanja okupljenih novinara:

Ekonomska postignuća

Izrazili smo zadovoljstvo dobrim ekonomskim pokazateljima, od činjenice da je prvi put prosječna neto plaća u Hrvatskoj prešla 1.100 eura i rekordnih turističkih brojki …

… preko gospodarskog rasta koji će u 2023. biti iznad i najoptimističnijih očekivanja te suficita ukupnog državnog proračuna za 2022. od 0.4% …

Ove godine očekujemo gospodarski rast od 2.2%, što je za čak 1.5 postotnih bodova više od prvotno predviđenih 0.7%!

… do rapidnog smanjivanja udjela javnog duga u BDP-u i jasnog trenda pada inflacije - koja usporava već 5 mjeseci zaredom. U ožujku je iznosila 8.8%.

Ova postignuća plod su kontinuiranog i izdašnog subvencioniranja cijena energenata, snažnih zaštitnih mjera Vlade RH u dvjema uzastopnim globalnim krizama, vrijednih 6.8 milijardi eura, te odgovornog upravljanja javnim financijama.

Nova porezna reforma

Dotakli smo se, naravno, i nove porezne reforme, o čemu je govorio ministar financija Marko Primorac. Plaće će se povećati svima, a najviše sugrađanima s nižim primanjima.

Zakonski prijedlog ići će u prvo čitanje u Hrvatski sabor prije ljetne stanke, drugo će biti najesen, tako da bi cijeli paket stupio na snagu 1. siječnja 2024. godine.

(Tragi)komična oporba

Smiješne su teze oporbe da je riječ o „predizbornom potezu“, u nedostatku sadržaja ne znaju što bi više sa sobom. Podsjetit ću da smo u pet krugova poreznih reformi u našem mandatu već rasteretili hrvatske građane i gospodarstvo za više od 11 milijardi kuna.

Na početku lipnja održat ćemo veliki sastanak s hrvatskim županima i predstavnicima gradova i općina te im prezentirati poreznu reformu. Vjerujem da će na kraju svi podržati zakonske promjene koje će omogućiti veće plaće.

Bljesak & tragedija u Borovu Selu

Zahvalili smo PPVRH Tomi Medvedu na organizaciji 28. obljetnice VRO „Bljesak“, a PPVRH Davor Božinović izvijestio nas je o današnjoj godišnjici velike tragedije u Borovu Selu.

„Bljesak“ je najavio skorašnji slom velikosrpske agresije

Oba obilježavanja prošla su dostojanstveno, a na sjednici smo, još jednom, iskazali najdublje poštovanje žrtvama u velikosrpskoj agresiji.

25. godišnjica smrti Gojka Šuška

Također, najavili smo i sutrašnji veliki komemorativni skup u „Lisinskom“ u povodu 25 godina od smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška, najbližeg suradnika 1. HR predsjednika dr. Franje Tuđmana.

3. svibnja komemorativni skup u „Lisinskom“ u povodu 25. godišnjice smrti ratnog ministra obrane i potpredsjednika HDZ-a Gojka Šuška

Mostarski sajam

Na sjednici smo razgovarali i o aktivnostima koje imaju međunarodni karakter. Tako smo u Mostaru  sudjelovali na otvorenju gospodarskog sajma, gdje sam se susreo i s novim premijerom Federacije BiH g. Nerminom Nikšićem. Hrvatska će dogodine biti zemlja partner.

Kao i do sada, Hrvatska će biti najangažiraniji odvjetnik Bosne i Hercegovine na putu u Europsku uniju

Hrvatska kuća u Subotici

Sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić i ministrom Tomislavom Žigmanovim razgovarali smo o rješavanju otvorenih pitanja između dviju država te zaštiti hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i položaju srpske manjine u Hrvatskoj.

Potkraj lipnja putujem u Suboticu kako bih svjedočio otvorenju Hrvatske kuće, projektu koji je u potpunosti financirala naša Vlada RH i koji će omogućiti Hrvatima u Srbiji da imaju svoj središnji dom.

Dijalogom rješavati otvorena pitanja, štititi nacionalne manjine & unaprjeđivati gospodarsku, prometnu i energetsku suradnju

A A A