Vijesti
4. 5. 2023.

Novim, 6. krugom porezne reforme naša će Vlada ponovno povećati plaće u Hrvatskoj!

(VIDEO) Andrej Plenković na 213. sjednici Vlade RH: U 4-godišnjem mandatu SDP-a prosječna je plaća porasla za 2.8%. A u 7 godina naše Vlade za 48%! U veljači je dosegla 1.106 eura. Golema je razlika i kod minimalca: s 331 eura podigli smo ga na 560. Za 70%! Učinili smo velike iskorake u poboljšanju materijalnih uvjeta i prava radnika, no na tome ne kanimo stati. Opet ćemo podići plaće, ali nećemo „smanjivati mirovine“ - kako to neki podmeću. Nakon što finaliziramo sve detalje, zakonske izmjene šaljemo u javnu raspravu i potom, do ljetne stanke, u Hrvatski sabor. Najesen bi trebale biti usvojene. Kao i dosad, vodimo računa o lokalnim jedinicama kojima smo, podsjećam, znatno povećali prihode. Kontinuirano provodimo reforme i porezno rasterećujemo građane i gospodarstvo.

Sjednica je započela minutom šutnje za bivšeg hrvatskog premijera Nikicu Valentić. Uputivši još jednom izraze sućuti njegovoj obitelji, predsjednik Vlade RH i HDZ-a istaknuo je da je Valentić ostavio neizbrisivi trag u hrvatskoj politici:

- Bio je premijer tih sudbonosnih dana Domovinskog rata. Dao je golemi doprinos stvaranju samostalne i slobodne Hrvatske kao političar, pravnik i gospodarstvenik.

Izgubili smo prijatelja i državnika

Andrej Plenković je podsjetio da je u Valentićevu premijerskom mandatu donesen stabilizacijski program i uvedena hrvatska kuna te da je RH u to doba zbrinula golemi broj izbjeglica i prognanika:

- Otvorili smo Knjigu žalosti u Banskim dvorima. U petak ćemo biti na posljednjem ispraćaju g. Valentića na Mirogoju, a u ponedjeljak na komemoraciji u Preporodnoj dvorani Narodnog doma. Izgubili smo prijatelja, suradnika i državnika.

Izrazio je sućut i predsjednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić i obiteljima poginulih u povodu masovne pucnjave u osnovnoj školi u Beogradu:

- Žalosni smo zbog gubitka velikog broja dječjih života u tom slučaju bez presedana. Ranjenima želimo što brži oporavak.

Počast žrtvama u Domovinskom ratu

Od proteklih aktivnosti premijer Plenković izdvojio je 28. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“ u Okučanima:

- Prisjetili smo se 51 hrvatskog branitelja koji je u „Bljesku“ dao svoj život za slobodu Hrvatske.

„Bljesak“ je najavio skorašnji slom velikosrpske agresije

Vlada RH odala je počast i 12-orici pripadnika vinkovačke Specijalne policije koji su ubijeni u Borovu Selu 2. svibnja 1991. godine.

Kontinuirano poboljšanje materijalnih uvjeta i položaja radnika

Osvrnuo se i na Međunarodni praznik rada, istaknuvši da je Vlada u proteklih sedam godina učinila velike iskorake u poboljšanju prava, materijalnih uvjeta i položaja hrvatskih radnika:

- Kontinuirano smo podizali minimalnu neto plaću. S 331 eura, koliko je iznosila na početku našeg mandata 2016. godine, povećali smo je na 560 eura. To je 229 eura više, tj. porast od 70%!

Prosječna neto plaća u Hrvatskoj prešla je prvi put 1.100 eura, a s novom poreznom reformom slijede i nova povećanja!

Dodao je da je prosječna neto plaća u veljači ove godine dosegla 1.106 eura, dok je u 2016. bila 357 eura manja, što je porast za 48%:

- Usporedbe radi, u razdoblju 2011.-2015. plaće su porasle za svega 2.8%. Povećanje plaće u mandatu naše Vlade najbolji je odgovor onima koji nas danas „kritiziraju“ po tom pitanju. Na tom tragu, nastavit ćemo s novim krugom porezne reforme koja ima za cilj dodatno povećati plaće u Hrvatskoj.

Neće se „smanjivati mirovine“

Pozvao je na strpljenje dok se ne finaliziraju svi detalji te najavio da će zakonske izmjene ići u javnu raspravu i potom, do ljetne stanke, u Hrvatski sabor:

- Najesen bi trebale biti usvojene. Opet ćemo podići plaće, ali nećemo „smanjivati mirovine“ ili „ugrožavati mirovinski sustav„, kako to neki podmeću.

Kao i dosad, vodit ćemo računa o lokalnim i područnim jedinicama kojima smo, podsjećam, znatno povećali prihode. Kontinuirano provodimo reforme i porezno rasterećujemo građane i gospodarstvo - podcrtao je premijer Plenković.

Ove godine očekujemo gospodarski rast od 2.2%, što je za čak 1.5 postotnih bodova više od prvotno predviđenih 0.7%!

Ojačano vatrogastvo

U povodu Dana vatrogastva, koji se obilježava na blagdan svetog Florijana, naglasio je da je puno toga učinjeno kroz koncept domovinske sigurnosti i povezivanje svih njenih sastavnica, u kojem vatrogastvo igra značajnu ulogu:

- Vatrogastvo smo ojačali i institucionalno i financijski i tehnički. A usto smo pomagali i drugim državama.

Nastavljamo poboljšavati materijalna prava i uvjete za rad vatrogasaca

U potpunosti ćemo iskoristiti sredstva za obnovu

Dotaknuvši se na kraju uvodnog obraćanja procesa obnove, hrvatski premijer Andrej Plenković izvijestio je o sastanku s povjerenicom za kohezijsku politiku Elisom Ferreirom, koja je zadužena za Fond solidarnosti EU-a:

- Prošlog četvrtka, 27. travnja, bili smo na 780 milijuna eura iskorištenih sredstava za obnovu iz Fonda solidarnosti EU-a. Danas smo već na - 845 milijuna! Do 30. lipnja u potpunosti ćemo iskoristiti europski novac, do posljednjeg centa!

Europska sredstva za obnovu bit će iskorištena u roku. U mandatu naše Vlade prosječna isplaćena plaća porasla je za čak 46%! Za vrijeme SDP-ove za samo - 5%

A A A