Vijesti
6. 5. 2023.

XIV. sabor HDZ-a BiH: Dragan Čović ponovno izabran za predsjednika u 4-godišnjem mandatu

PLENKOVIĆ: Čestitam kolegi Čoviću i novom vodstvu naše sestrinske stranke! Nastavljamo iskrenu suradnju za boljitak Hrvata u BiH i osnaživanje njihovog položaja kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda te za napredak i ubrzanje europskog puta BiH. ČOVIĆ: Vjerujem da ćemo u roku šest mjeseci s partnerima iz bošnjačkih i srpskih stranaka postići dogovor o izbornoj reformi. Želimo onemogućiti da drugi narodi Hrvatima nameću političke predstavnike (i) u Predsjedništvu BiH. Vidimo se kao lideri ne samo po pitanju EU integracija, nego i unutarnje stabilnosti BiH i povratka međunacionalnog povjerenja.

Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Oko 570 izaslanika predvodničke stranke Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine (HNS).

Na izbornom saboru HDZ-a BiH za zamjenicu predsjednika naše sestrinske stranke - s kojom dijelimo i članstvo u EPP-u - izabrana je Borjana Krišto (predsjedateljica Vijeća ministara BiH), a za dopredsjednike Lidija Bradara (predsjednica Federacije BiH), Anto Domić, Darijana Filipović, Toni Kraljević (zamjenik premijera Federacije BiH) i Davor Pranjić (potpredsjednik Republike Srpske iz redova hrvatskog naroda).

Pozdravljamo formiranje Vlade Federacije BiH. Potrebno je žurno nastaviti razgovore o izbornoj reformi kako bi Hrvati postigli punu ravnopravnost!

Za članove Predsjedništva HDZ-a BiH izabrani su pak (abecednim redom) Božo Antunović, Marinko Čavara, Darko Čondrić, Zdenko Ćosić, Josip Jerković, Ana Rašo, Tea Ružić, Vedran Škobić, Ivo Vincetić i Mato Zovko.

I svima njima čestitke od srca!

ČOVIĆ: Izmjene nepravednog Izbornog zakona preduvjet EU puta BiH

Nakon što je jednoglasno potvrđen, novi/stari predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović napomenuo je da očekuje da će se u roku od šest mjeseci s partnerima iz bošnjačkih i srpskih stranaka postići dogovor o izbornim i ustavnim reformama:

- Želimo da Hrvati budu u potpunosti ravnopravni, da se ubuduće onemogući da im drugi narodi nameću političke predstavnike (i) u Predsjedništvu BiH. Europski put nema alternative, a izmjene nepravednog Izbornog zakona jedan su od preduvjeta njegovog ostvarenja. Planiramo brzo i pragmatično djelovati.

Kao i do sada, Hrvatska će biti najangažiraniji odvjetnik Bosne i Hercegovine na putu u Europsku uniju

„Svoju stranku vidimo kao lidera ne samo po pitanju EU integracija, nego i unutarnje stabilnosti i povratka povjerenja među narodima u BiH“ - također je poručio Čović.

JEDAN JE HRVATSKI NAROD!

Izaslanstvo naše stranke na XIV. saboru HDZ-a BiH u Mostaru predvodio je zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved, a na velikom skupu u „Kosači“ govor je održala i Željana Zovko, HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu.

U izaslanstvu HDZ-a bili su i potpredsjednica Zdravka Bušić te član Nacionalnog odbora Zvonko Milas, inače državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Video poruka predsjednika EPP-a

Sudionicima je video poruku uputio Manfred Weber, predsjednik EPP-a, naše zajedničke narodnjačko-demokršćanske političke obitelji desnog centra.

Borjana Krišto u Bruxellesu: Brza uspostava državne vlasti & podrška međunarodne zajednice daju nam zamah koji BiH mora iskoristiti

A A A