Vijesti
6. 5. 2023.

Gordan Grlić Radman: Čast mi je bila predstavljati Hrvatsku na svečanosti krunidbe u Westminsterskoj opatiji!

„Neka vladavina Charlesa III. bude ispunjena uspjehom Ujedinjenog Kraljevstva i nastavkom dobrih odnosa s Hrvatskom i hrvatskim narodom“ - poručio je šef naš diplomacije koji je u London stigao komercijalnim letom, poput više državnih poglavara. Bila je to prigoda i za niz bilaterala: predsjednici Francuske Emmanuel Macron, Njemačke Frank-Walter Steinmeier, Austrije Alexander Van der Bellen, Češke Petr Pavel, Estonije Alar Karis i Latvije Egils Levits, britanski državni tajnik za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj James Cleverly, premijerka BiH Borjana Krišto, vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin…

Osobito smo ponosni na činjenicu da je šukundjed britanskog kralja Franz von Teck rođen u Osijeku 1837. godine, zbog čega je zajedno sa suprugom Camillom 2016. i posjetio taj grad - također je iz Westminsterske opatije poručio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman:

- Osijek je ostavio na njih toliko duboki dojam da su upravo fotografiju snimljenu za vrijeme njihovog posjeta odabrali za svoju božićnu čestitku. Uvjeren sam da će kralj Charles III. nastaviti održavati tradiciju britanske krune s dostojanstvom i predanošću.

Milanović je trebao doći

Na pitanje novinara u Londonu, Grlić Radman je odgovorio da je predsjednik RH Zoran Milanović nedvojbeno trebao doći na krunidbu kralja Charlesa III. i kraljice Camille:

- U Ustavu RH piše da predsjednik Republike predstavlja državu u inozemstvu, ali on to ne čini. Milanović bi morao shvatiti koje su obveze predsjednika države, što su prioriteti. Uskočio sam u posljednjem trenutku kao zamjena kako se njegovim otkazivanjem sudjelovanja na krunidbi ne bi nanijela šteta međunarodnoj reputaciji Hrvatske.

Svi europski predsjednici - osim njega

Redovitim komercijalnim letovima stiglo je još nekoliko predsjednika, a na brzoj reakciji Vlade RH zahvalio nam je britanski veleposlanik u Hrvatskoj - dodao je ministar:

- Na krunidbi su bili svi europski predsjednici osim Milanovića.

PLENKOVIĆEVA ČESTITKA

Premijer Andrej Plenković: Čestitke i najbolje želje kralju Charlesu III. i kraljici Camilli na krunidbi! Republika Hrvatska i Ujedinjeno Kraljevstvo nastavljaju stajati zajedno kao saveznici i partneri.

A A A