Vijesti
15. 5. 2023.

Tomislav Sokol postao izvjestitelj Europske pučke stranke (EPP) za reformu EU zakonodavstva o lijekovima!

Čestitamo našem zastupniku na novom uspjehu! Nakon što je kao koordinator EPP-a u Odboru za zdravstvo Europskog parlamenta (SANT) i izvjestitelj EP-a za EU digitalnu zdravstvenu putovnicu prošlog tjedna uvršten u Top 10 najutjecajnijih europarlamentaraca u području zdravstva, Sokolu je stiglo još jedno priznanje za predani angažman. EPP, najjača politička obitelj Starog kontinenta, opet mu je ukazala veliko povjerenje. „Glavni je cilj reforme da svi pacijenti dobiju pravodobni, povoljni i pravedni pristup učinkovitim i sigurnim lijekovima“ - poručio je Sokol. U članku možete pročitati i njegov današnji intervju za Novi list.

Reforma EU zakonodavstva o lijekovima sastoji se od nove Uredbe i Direktive. Ta dva zakonodavna prijedloga Europske komisije - o kojima će stajalište Europskog parlamenta u ime Kluba EPP-a formirati upravo doc. dr. sc. Tomislav Sokol - čine regulatorni okvir Europske unije za sve lijekove, uključujući i one za rijetke bolesti te za djecu.

Reformom će se utvrditi posebna pravila za lijekove koji se odobravaju na razini EU-a, posebno za one najinovativnije, te će se isto tako propisati pravila o djelovanju Europske agencije za lijekove (EMA), koordiniranom upravljanju kritičnim nestašicama i sigurnosti opskrbe ključnim lijekovima.

Skraćivanje vremena za odobrenje novih lijekova

Europsko zakonodavstvo o lijekovima posljednji se put ozbiljnije mijenjalo prije 20 godina, a glavni je cilj reforme osigurati da svi pacijenti u EU-u dobiju pravodobni i pravedni pristup učinkovitim i sigurnim lijekovima - istaknuo je Sokol, kojeg je nedavno istraživačka platforma EU Matrix proglasila jednim od 10 najutjecajnijih eurozastupnika u području zdravstva:

- Pristup tim lijekovima, posebno kad je riječ o novima, trenutačno varira između država članica. Reformom bi se taj problem riješio tako da stavljanje lijeka na tržište u svim članicama postane uvjet za dobivanje dvogodišnje zaštite podataka. Također se predlaže pojednostavljeni sustav za donošenje odluka koji bi skratio vrijeme potrebno za odobrenje novih lijekova.

EU treba proizvoditi vlastite lijekove

Ključno je donijeti novi pravni okvir - podcrtao je HDZ-ov zastupnik - koji će omogućiti stvaranje jedinstvenog tržišta za lijekove kako bi svi pacijenti u EU-u mogli dobiti sigurne, učinkovite i povoljne lijekove u pravodobnom roku:

- Istodobno, EU mora osigurati poticaje za razvoj inovativnih lijekova na svom teritoriju, ali i poboljšati stratešku autonomiju u području zdravstva. EU treba proizvoditi vlastite lijekove kako bismo se oslobodili ovisnosti o trećim državama.

Tomislav Sokol izabran za ključnu osobu EPP-a u novoosnovanom Odboru za zdravstvo Europskog parlamenta (SANT)

Naš europarlamentarac Tomislav Sokol inače je docent pravnih znanosti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (Universitas Studiorum Catholica Croatica). 

INTERVJU ZA NOVI LIST

Neovisno o imenovanju za izvjestitelja Kluba EPP-a za reformu EU zakonodavstva o lijekovima, Sokol je kao jedan od najutjecajnijih eurozastupnika u području zdravstva dao intervju za današnji Novi list.

U cijelosti ga možete pročitati na donjem linku: 

Tomislav Sokol: ‘Hrvatska ima značajan EU novac za zdravstvo, treba ga uložiti i u opremanje bolnica’

A A A