Vijesti
19. 5. 2023.

REBALANS PRORAČUNA: Pomažemo građanima, čuvamo društvenu koheziju, ubrzavamo gospodarski rast & povećavamo plaće!

(VIDEO) Andrej Plenković na 218. sjednici Vlade RH: Nastavljamo s politikama kojima je cilj ublažiti posljedice globalne krize. Time ispunjavamo obveze koje smo sami definirali kao prioritetne - zaštita ranjivih skupina, indeksacija mirovina, obnova od potresa, subvencioniranje energenata… Usprkos izazovima, udio javnog duga u BDP-u smanjit ćemo 2023. za 5.8 postotnih bodova. Past će na 62.6%. S druge strane, očekujemo rast nacionalne ekonomije od 2.2%, ali i daljnje povećanje zaposlenosti - uz istodobno smanjenje broja nezaposlenih. A novim krugom porezne reforme ponovno ćemo podići plaće. Neistinitu tvrdnju da će to ići „na štetu gradova“ ne mogu drukčije nazvati nego zlonamjernim spinom. Nikome se ništa ne „oduzima“.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme.

Referenduma o hrvatskoj samostalnosti

Na početku uvodnog obraćanja Andrej Plenković je podsjetio na današnju obljetnicu Referenduma o hrvatskoj samostalnosti:

- To je povijesni datum za hrvatski narod. Taj je referendum bio preduvjet neovisnosti, kojoj je hrvatski narod iskazao plebiscitarnu potporu u tim prijelomnim trenucima za našu Domovinu, ali i za Europu.

Poboljšane procjene rasta hrvatskog BDP-a

Osvrnuo se potom na proljetne prognoze Europske komisije, koja je u odnosu na one jesenske povećala procjene gospodarskog rasta Hrvatske u 2023. na 1.6%.

Dodao je da su prognozu revidirale i Europska banka za obnovu i razvoj te Moody's. Ta je svjetska agencija ujedno zadržala kreditni rejting Hrvatske na investicijskoj razini:

- Sve to govori o visokom stupnju povjerenja u Hrvatsku te o našem kredibilitetu na međunarodnim financijskim tržištima. Trokut političke stabilnosti, pravodobnih zaštitnih paketa mjera i ostvarenih strateških ciljeva, prije svega Schengena i europodručja, stvaraju preduvjete za daljnji gospodarski rast, koji je prema svim procjenama daleko viši od prosjeka Europske unije.

Prvi put manje od 100.000 nezaposlenih

„Usprkos svim izazovima, istodobno ćemo udio javnog duga u BDP-u smanjiti 2023. za 5.8 postotnih bodova. Past će na 62.6%“ - također je naglasio premijer Plenković.

Navodeći još neke ekonomske pokazatelje, naglasio je da Hrvatska - prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - prvi put od osamostaljenja bilježi manje od 100.000 nezaposlenih.

Rebalans proračuna

Kazao je i da se na ovoj sjednici predstavlja rebalans proračuna, kojim Vlada nastavlja s politikama kojima je cilj ublažiti posljedice globalne krize:

- Time ispunjavamo obveze koje smo sami definirali kao prioritetne - zaštita ranjivih skupina, indeksacija mirovina, obnova od potresa, subvencioniranje energenata… Dakle, pomažemo građanima, čuvamo društvenu koheziju, ubrzavamo gospodarski rast i povećavamo plaće!

Zahuktala obnova

Kada riječ o procesu obnove, predsjednik Plenković rekao je da smo u potpunosti apsorbirali sredstva iz Fonda solidarnosti EU-a za petrinjski potres, u iznosu od 319 milijuna eura, te najavio da će se isto dogoditi i sa sredstvima za zagrebački potres:

- I to dosta prije roka do 30. lipnja. Obnova se zahuktala, dnevno se realiziraju projekti u vrijednosti 4-5 milijuna eura.

Kazao je da je započela i primopredaja državnih stanova, koji su uređeni i opremljeni za privremeno stambeno zbrinjavanje osoba pogođenih potresom:

- U pet županija bit će dodijeljeno 134 stana, a nastavljaju se sve aktivnosti usmjerene na izgradnju zamjenskih kuća.

Maksimalni napori u obrani od poplava

Osvrnuo se i na situaciju s poplavama, istaknuvši da smo uslijed obilnih oborina suočeni s rekordnim vodenim valom i vodostajima diljem Hrvatske:

- Zbog jakih kiša, brzog podizanja razine vode, povišenog vodostaja rijeka i njihovog izlijevanja izvan korita na snazi su mjere obrane od poplava u nizu županija. Zahvaljujem svim nadležnim službama na maksimalnom angažmanu i brzoj reakciji. Mobilizirane su sve sastavnice sustava domovinske sigurnosti te je pružena pomoć svima onima koji su u ugroženim područjima. Činimo sve kako bi se spriječila dodatna šteta.

Iz Karlovca: Vlada će, kao i uvijek do sada, pomoći županijama u saniranju šteta!

Dodao je da je najvažnije da nema žrtava, napomenuvši da su vodostaji nekih rijeka nezabilježeni u povijesti:

- Potrebno je nastaviti poduzimati sve mjere kako bi se smanjili rizici od poplava, ulagati u vodno gospodarstvo i unaprjeđivati sustav zaštite od poplava. A sve to koristeći europska sredstva koja imamo na raspolaganju, osobito iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Također, nužno je nastaviti proces izgradnje ili rekonstrukcije nasipa.

Najavio je da će Vlada, kao što je to činila i dosad, nakon što se utvrde štete donijeti odluke o potpori županijama kako bi se hrvatskim građanima nadoknadili gubici.

Prilagodba na ubrzane klimatske promjene

Govoreći u širem kontekstu, kazao je da su ovako ekstremne oborine neobične za ovo doba godine:

- To je znak sve bržih i razornijih klimatskih promjena koje pogađaju ne samo Hrvatsku i Europu, nego i cijeli svijet, te nam donose i više suša i više požara i, nažalost, više poplava.

Upozorio je da će takvih nepogoda u budućnosti nedvojbeno biti i više, dodavši da se moramo pripremati za prilagodbu ubrzanim klimatskim promjenama te poduzimati korake koji u prošlosti nisu bili poduzimani, primjerice kada je riječ o prostornom planiranju, izdavanju građevinskih dozvola ili biranju lokacija za gradnju kuća i objekata.

Sporazum o Registru šteta u Ukrajini

Predsjednik Vlade i HDZ-a podsjetio je da je ovog tjedna bio u Reykjaviku na 4. sastanku na vrhu Vijeća Europe, održanom uoči 75. obljetnice osnutka te važne paneuropske organizacije koja brine o demokraciji te zaštiti ljudskih prava, vladavine prava i temeljnih sloboda:

- Pokazali smo jedinstvo u privrženosti vrijednostima organizacije i iskazali solidarnost s Ukrajinom, žrtvom ruske agresije, te potpisali važan dokument - Sporazum o Registru šteta.

Ujedinjeni u obrani zajedničkih demokratskih & civilizacijskih vrijednosti, ujedinjeni u solidarnosti & podršci Ukrajini!

Cestovna povezanost & solarna energija

Podsjetio je i na svečano obilježavanje Dana Dubrovačko-neretvanske županije, nakon čega je u promet puštena stonska obilaznica:

- Time je projekt Cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom priveden kraju.

Nakon Pelješkog mosta, slijedi novi infrastrukturni pothvat - autocesta do Dubrovnika!

Isto tako, podsjetio je da je u Obrovcu puštena u rad najveća solarna elektrana u Hrvatskoj te da su obišli i Sunčanu elektranu Stankovci te Transformatorsku stanicu u Bibinjama.

Na prostoru bivše tvornice glinice kod Obrovca puštena u rad najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj!

Novo povećanje plaća

Osvrnuo se i na najavljenu poreznu reformu te naglasio da Vlada RH od 2017. kontinuirano pomaže lokalnim jedinicama:

- Novim, šestim krugom porezne reforme ponovno ćemo podići plaće. Neistinitu tvrdnju da će to ići „na štetu gradova“ ne mogu drukčije nazvati nego zlonamjernim spinom. Nikome se ništa ne „oduzima“.

Na 3 načina povećavamo plaće, a ništa ne „otimamo“ lokalnim čelnicima! Nudimo im priliku da pridonesu porastu primanja svojih sugrađana!

78. godišnjica Bleiburške tragedije

Izdvojio je i da su izaslanstva Vlade i Hrvatskog sabora sudjelovala na obilježavanju 78. godišnjice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda:

- Za razliku od zapadne Europe, gdje je svibanj 1945. postao simbol poraza nacizma i uspostave demokracije nakon strahota Holokausta, u Hrvatskoj je nažalost u tom mjesecu došlo i do masovnih poratnih komunističkih zločina te velike tragedije za hrvatski narod.

78. obljetnica Bleiburške tragedije i Križnog puta: Poštovati žrtve, osuđivati zločine svih totalitarizama & njegovati kulturu sjećanja

Osuda zločinačkog nasljeđa svih totalitarizama

Dodao je da je tijekom Križnog puta i kolona smrti tisuće razoružanih vojnika pobijeno bez suda i pokapano bez groba, a da veliki broj civila nikada nije nađen:

- To je dandanas jedna od velikih trauma za brojne hrvatske obitelji. O tome moramo voditi računa, vjerujući u načelo da jedno zlo ne može poništiti drugo, nego mu se samo može pribrojiti, tako da osuda komunističkih zločina ni na koji način ne relativizira fašističke zločine. Naprotiv.

„Hrvatska svoju budućnost gradi na kulturi sjećanja i jednako jasnoj osudi zločinačkog nasljeđa svih totalitarizama, kao i na demokratskim vrijednostima obranjenima u pravednom, legitimnom, obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu“ - podcrtao je.

Nacionalni nogometni kamp

Na kraju sjednice, najavio je donošenje dviju važnih odluka:

- Odluke o darovanju nekretnine u vlasništvu države u Velikoj Gorici u svrhu izgradnje sportskog rekreacijskog centra te Odluke o Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za humanitarno razminiranje Ukrajine, koja će se održati u Zagrebu u listopadu ove godine.

A A A