Vijesti
23. 5. 2023.

Zahvaljujući fiskalnoj decentralizaciji, udvostručeni su prihodi LSŽ-a. Vlada će dalje pružati snažnu potporu razvoju svih krajeva Lijepe Naše!

Dan Ličko-senjske županije. PVRH Andrej Plenković na svečanoj sjednici Županijske skupštine u Gospiću: Drago mi je biti ovdje danas, kad obilježavamo i 200. obljetnicu rođenja dr. Ante Starčevića, Oca Domovine i velikana čiji je državotvorni nauk utkan u stvaranje suvremene Hrvatske. Puno je razvojno-socijalnih projekata i investicija realizirano u ove dvije godine mandata župana Ernesta Petryja, puno je truda uloženo. I rezultati su konkretni, napredak je itekako vidljiv. Nastavljamo s iskrenom suradnjom i partnerstvom na dobrobit sva četiri grada i svih osam općina u LSŽ-u. Još jednom čestitke svim žiteljima ključne hrvatske županije, koja spaja kontinent i more!

Čestitajući Dan Ličko-senjske županije, predsjednik Vlade RH i HDZ-a u svom je obraćanju zahvalio hrvatskim braniteljima i dr. Franji Tuđmanu za našu slobodu, samostalnost, neovisnost i teritorijalni integritet te za Tuđmanovu vizionarsku politiku koja je 90-ih godina prošlog stoljeća odredila sve strateške zadaće hrvatskog naroda:

- Danas smo sve te ciljeve realizirali: imamo svoju državu, koja je međunarodno pozicionirana i respektirana, utjecajnija nego ikada, koja je u samom srcu Europske unije i demokratskog Zapada. Prebrodili smo vrlo zahtjevne globalne krize, u kojima je naša nacionalna ekonomija pokazala žilavost i otpornost.

S čvrstim osloncem u Tuđmanovoj i Šuškovoj baštini te narodnjačkim i domoljubnim vrijednostima, istodobno smo okrenuti budućnosti i suvremenim izazovima!

Ekonomska postignuća & ostvarenje strateških ciljeva

Andrej Plenković je podsjetio da Hrvatska - usprkos svim izazovima u sedam godina mandata ove Vlade - bilježi rast BDP-a od 20 milijardi eura, rast prosječnih plaća od 50% i investicijski kreditni rejting, najviši u povijesti, prema sve tri svjetske agencije:

- U prošloj godini ostvarili smo proračunski suficit i smanjili udio javnog duga sa 78 na 68%. Nadalje, ušli smo u Schengenski prostor, europodručje i Europski stabilizacijski mehanizam - veliku sigurnosnu mrežu koja neće dopustiti da kroz ijednu ekonomsku ili financijsku krizu prolazimo sami.

Koristimo članstvo u Europskoj uniji za brži razvoj svih krajeva Lijepe Naše! Naš međunarodni položaj nikada nije bio čvršći, utjecaj veći, a reputacija - bolja!

25 milijardi eura za bolju, jaču i konkurentniju Hrvatsku

Dodao je da će ova turistička sezona biti daleko bolja od lanjske, ali i od rekordne 2019. godine:

- Pritom za desetljeće razvoja pred nama imamo dvije poluge europskih sredstava: 15 milijardi eura iz redovitoga sedmogodišnjeg proračuna Europske unije i 10 milijardi eura iz Instrumenta „EU iduće generacije“. Za taj smo se nezapamćeni novac izborili tijekom prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a 2020. godine.

Iz Zadra: Nadolazeća turistička sezona, pogotovo nakon ulaska u Schengen i eurozonu, bit će još bolja nego rekordne 2019. godine!

Munjevito lovimo korak s razvijenijim zemljama

U tom je kontekstu istaknuo da će četvrto desetljeće hrvatske samostalnosti biti razdoblje razvojnog sustizanja onih država srednje i istočne Europe koje 90-ih nisu bile žrtve velikosrpske agresije, nego su tada povukle golema EU sredstva i privukle strane investicije:

- Hrvatska nije imala tu šansu. Ali, zadnjih nekoliko godina munjevito lovimo korak. Prije sedam godina bili smo na 61% prosjeka razvoja Europske unije, a danas smo na - 73%! Novim krugom porezne reforme ponovno ćemo pak povećati plaće, ne narušavajući pritom prihodovnu stranu jedinica lokalne i područne samouprave.

Oporba i Milanović? Ne mogu nam oprostiti to što opet povećavamo plaće i zaposlenost & ostvarujemo strateške ciljeve!

Rekordni prihodi lokalnih jedinica

Kao primjer dosadašnje potpore naveo je podatak za Ličko-senjsku županiju, koja danas prihoduje 95% više sredstava nego prije 2017. godine, tj. Vladine reforme financiranja lokalnih i područnih jedinica:

- To je najbolji odgovor onima koji politikantski napadaju novu reformu podmećući da središnja državna uprava nešto „uzima“ lokalnoj vlasti.

S novim krugom porezne reforme neto plaće i broj zaposlenih nastavit će rasti, a nezaposlenost - padati!

Vlada je fiskalnom i funkcionalnom decentralizacijom - nastavio je Plenković - omogućila županima, gradonačelnicima i načelnicima da budu istinski politički akteri i da imaju više sredstava za realiziranje svojih prioriteta.

Kazao je i da Vladu u ovih sedam godina vodi važna logika, a to je odgovorno upravljanje javnim financijama:

- To je politika koja ima glavu i rep, koja zna kamo vodi zemlju i kamo vodi svoj narod. I to je politika koja stvara preduvjete za dugoročni i održivi razvoj svih krajeva Lijepe Naše. Maksimalna sinergija središnje i lokalne vlasti ima svoju koherentnu viziju i cilj, a to je kvalitetniji život hrvatskih ljudi.

200. obljetnica rođenja Oca Domovine

U svom govoru predsjednik Vlade i HDZ-a istaknuo je da je dr. Ante Starčević, jedan od hrvatskih velikana, u nasljeđe ostavio državotvornu misao i cijeli svoj nauk koji stoji kao vertikala u političkom djelovanju i promišljanju Hrvatske:

- Izrazito mi je drago što se ovih dana, u povodu 200. obljetnice njegova rođenja, održava niz znanstvenih skupova koji su mu posvećeni.

Kao počasni građanin Ličko-senjske županije, Andrej Plenković završio je obraćanje prisjetivši se bivšeg premijera Nikice Valentića, koji je također bio počasni građanin LSŽ-a, te je svim njenim žiteljima još jednom čestitao njihov dan.

Nikica Valentić ostat će zapamćen kao jedan od velikana suvremene hrvatske političke povijesti

VIJENCI & SVIJEĆE

Uoči svečane sjednice, potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u Gospiću su položili vijence i zapalili svijeće kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu te pred bistom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na Trgu blaženog Alojzija Stepinca.

A A A