Vijesti
25. 5. 2023.

Nove izborne jedinice: Ispunjen je zahtjev o jednakoj vrijednosti glasa svakog hrvatskog građanina

(PHOTO & INFOGRAFIKE) PVRH Andrej Plenković: Zadržavamo model od 10 IJ u kojima se bira po 14 zastupnika. Čak 78% birača ostaje u jedinicama u kojima su se nalazili. U odnosu na dosadašnje stanje, znatno smo spustili odstupanje u broju birača: iako je dopušteno +/- 5%, prema ovom prijedlogu najveće iznosi 2.2%. Vlada RH, dakle, ispunila je zahtjev Ustavnog suda - jednaku težinu glasa. 14 županija u cijelosti su u jednoj IJ. Nema nijedne općine ni grada koji je podijeljen u 2 jedinice - osim Zagreba,. Glavni se grad sad dijeli na njih 3, a dosad je bio u 4. Stanovnici Novog Zagreba - zapad, Brezovice ili Jaruna više ne glasuju s biračima na Jadranu.

„Ideja o izbornim jedinicama u kojima se bira različiti broj zastupnika najčešće dolazi od onih koji nemaju veze sa sudjelovanjem u demokratskim procesima. Nije isto biti nositelj liste s koje se bira 4, 9, 14 ili 25 osoba“ - također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a predstavljajući prijedlog novih izbornih jedinica za izbor zastupnika u Hrvatski sabor.

Prijedlogom o 6 izbornih jedinica, umjesto postojećih 10, SDP želi na mala vrata uvesti regije!

Korektno i fer pristupili obvezi

Andrej Plenković je napomenuo da je Vlada RH u svom prijedlogu, primjerice, „mogla cijelu Hrvatsku staviti u jednu izbornu jedinicu, s bonusom od 30 zastupnika za relativnog pobjednika“:

- Takvih rješenja ima u Europi i demokratskom svijetu. Ali, mi smo korektno i fer pristupili obvezi koju je pred nas stavio Ustavni sud Republike Hrvatske.

Sukladno odluci Ustavnog suda izmijenit ćemo Zakon o izbornim jedinicama & osigurati jednakost biračkog prava

Oporbi i više nego dovoljno vremena

Najavio je da nacrt zakonskog prijedloga ide odmah u javno savjetovanje:

- Potom će se raspraviti na svim nadležnim odborima Hrvatskog sabora te u dva čitanja na plenarnim sjednicama na Markovu trgu. Zakon će se donijeti do 1. listopada - oporba će imati i više nego dovoljno vremena da iskaže svoj stav.

MINISTAR MALENICA

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica detaljno je elaborirao izmjene u svakoj pojedinoj izbornoj jedinici. Više na:

Predstavljen novi model izbornih jedinica – čak 78 posto birača ostaje u istim izbornim jedinicama

PREZENTACIJA

Cijelu prezentaciju prijedloga novih izbornih jedinica možete preuzeti ovdje.

A A A