Vijesti
28. 5. 2023.

Pobjednička Hrvatska vojska, integrirana u NATO, jamstvo je naše sigurnosti! Vratili smo dostojanstvo braniteljima & osnažili prava vojnika!

Dan HV-a i 32. obljetnica ustrojavanja ZNG-a. PVRH Plenković: Mlada, iz rata iznikla vojska omogućila je Hrvatima, koji su se odmah suočili s velikosrpskom agresijom, da obrane svoje demokratsko i suvereno pravo da sami upravljaju svojom sudbinom - kao slobodan narod u vlastitoj državi. U tim smo teškim okolnostima, pod vodstvom dr. Franje Tuđmana, iskazali nepokolebljivu odlučnost i pobijedili u pravednom, obrambenom i legitimnom Domovinskom ratu! Zato je naša dužnost gajiti trajnu zahvalnost za žrtvu koju su položili svi poginuli i nestali branitelji, njihove obitelji i hrvatski ratni vojni invalidi.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a sudjelovao je na svečanoj akademiji u Domu Hrvatske vojske „Zvonimir“.

U svom obraćanju Andrej Plenković je čestitao svim pripadnicama i pripadnicima Hrvatskih oružanih snaga te svim braniteljicama i braniteljima i njihovim obiteljima Dan HV-a, koji se ujedno obilježava i kao Dan Hrvatske kopnene vojske:

- Čast mi je danas biti s vama na proslavi 32. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga RH, čina koji je promijenio tijek hrvatske povijesti i otvorio put samostalnosti i suverenitetu naše domovine! Naša je dužnost gajiti trajnu zahvalnost za žrtvu koju su položili svi poginuli i nestali branitelji, njihove obitelji i hrvatski ratni vojni invalidi.

Ispravljene SDP-ove nepravde

Naglasio je da je naša Vlada uložila velike napore da vrati dostojanstvo hrvatskim braniteljima, da osnaži hrvatske vojnike i policajce te poboljša njihov status, materijalni položaj i uvjete rada:

- Ispravili smo nepravde, vratili im prava koja su prije nas bila ukidana, a vojnicima i policajcima povećali plaće.

Ukidamo zakon prema kojem su za 62.000 hrvatskih branitelja i njihove obitelji smanjene mirovine po posebnim propisima!

Udvostručen obrambeni proračun

Podsjetio je i da je - poslije godina stagnacije i nazadovanja - od 2016. do danas obrambeni proračun udvostručen, s 500 milijuna na više od milijardu eura:

- Ulažemo u opremu, u oružje, u modernizaciju, zamjenjujemo zastarjelu sovjetsku tehnologiju onom suvremenom i zapadnom - kompatibilnom s NATO-om! Pobjednička Hrvatska vojska, integrirana u NATO, jamstvo je naše sigurnosti!

Preletima Rafalea šaljemo poruku sigurnosti našim građanima, ali i poruku solidarnosti & strateškog partnerstva

Dodao je da će u ovo doba sljedeće godine u Hrvatskoj već biti dio eskadrile višenamjenskih borbenih aviona Rafale:

- Taj strateški iskorak potpuno mijenja sigurnosnu situaciju u ovom dijelu Europe. No to nipošto nije sve! Bradley, Patria, Black Hawck, Mistral, konkretna i operativna suradnja sa SAD-om i ostalim partnerima… ulagati u obranu nije tabu. To je obaveza, ono što vlada svake moderne države treba raditi, posebice u ovakvim globalnim okolnostima.

Dok Milanović nanosi međunarodnu štetu Hrvatskoj, mi za manje novca nabavljamo više Bradleyja!

HV spreman na nove izazove

Naveo je da će se Hrvatska vojska i u budućnosti suočavati s mnogobrojnim izazovima, globalnim krizama i promjenama koje će utjecati na sve. Govoreći o sadašnjim izazovima, izdvojio je rusku agresija na Ukrajinu, ali i utjecaj ekstremnih klimatskih promjena koje dovode do velikih vremenskih nepogoda:

- Zadnjih smo godina bili suočeni s poplavama, požarima, sušama u kojima je Hrvatska vojska, kao sastavnica sustava Domovinske sigurnosti, davala ogromni doprinos i pomagala civilnom stanovništvu i jedinicama lokalne samouprave.

Ponosni na vojsku i branitelje

Na svečanoj akademiji uručena su odlikovanja, medalje, promaknuća, pohvale i nagrade najzaslužnijim pripadnicima Hrvatske vojske.

„Ponosan na ovo što radite, od srca čestitam dobitnicima! želim poslati snažnu poruku Vlade da su nam HV, oružane snage i sigurnost itekako važni, što se i vidi u svemu što smo zajednički poduzeli ovih godina. Veselim se suradnji u vremenu koje je pred nama, uvijek s mišlju na hrvatske branitelje i slobodu ostvarenu u Domovinskom ratu“ - poručio je predsjednik Vlade i HDZ-a.

S čvrstim osloncem u Tuđmanovoj i Šuškovoj baštini te narodnjačkim i domoljubnim vrijednostima, istodobno smo okrenuti budućnosti i suvremenim izazovima!

VIJENCI I SVIJEĆE

Obilježavanje Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Zbora narodne garde započelo je polaganjem vijenaca.

Premijer Andrej Plenković - zajedno s ministrima hrvatskih branitelja, unutarnjih poslova i obrane -odao je počast braniteljima i prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na zagrebačkom Mirogoju i Krematoriju te kod spomen-ploče na mjestu prve smotre postrojbi ZNG-a na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici. 

A A A