Vijesti
30. 5. 2023.

Tog je povijesnog 30. svibnja 1990. sve započelo. Poslije 45 godina komunističkog totalitarizma uspostavljena je demokratski izabrana državna vlast

(PHOTO) DAN DRŽAVNOSTI. Dan nakon kojeg više ništa nije bilo isto. Konstituiran je višestranački Hrvatski sabor, a dr. Tuđman postao je prvi hrvatski predsjednik. Znamo tko smo, od kuda smo krenuli, na kojim je temeljima stvorena moderna Hrvatska. A stvorena je, pod Tuđmanovim vodstvom, na zajedništvu i odlučnosti hrvatskog naroda te hrabrosti i žrtvi naših branitelja. Hrvatima su bili oduzeli 30. svibanj, no naša su ga Vlada i HDZ-ova parlamentarna većina s ponosom vratile kao jedini pravi Dan državnosti! Predsjednik Andrej Plenković: 30. svibnja bio je Dan državnosti tijekom 90-ih prošlog stoljeća, on je to opet sada te će to i dalje biti!

„Svim Hrvaticama i Hrvatima te hrvatskim građankama i građanima čestitamo Dan državnosti! S jednakim se ponosom i poslije 33 godine prisjećamo konstituiranja prvog demokratski izabranog Hrvatskog sabora, ključnog datuma za sve kasnije povijesne odluke koje su hrvatski narod i hrvatske donosile institucije donosile u tom sudbonosnom razdoblju“ - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković:

- Toga 30. svibnja 1990. stvoreni su temelji ponovne uspostave hrvatske državnosti. Za čovječanstvo 33 godine nisu puno, ali su golemo, ključno razdoblje u povijesti hrvatskog naroda: sloboda, demokracija, međunarodno priznanje, obrana zemlje te oslobađanje okupiranih područja u Domovinskom ratu i pobjeda protiv velikosrpske Miloševićeve agresije, potom ulazak u NATO i Europsku unije te pristupanje Schengenskom prostoru i europodručju…

Vizionar Tuđman & plebiscitarna volja hrvatskog naroda

Prisjetio se prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i njegovog vizionarskog pogleda, velikana koji je uz plebiscitarnu volju hrvatskog naroda iskazanu na referendumu 1991. te njegovu odlučnost u borbi za slobodu uspio ostvariti neovisnost i samostalnost RH:

- Zahvaljujući Tuđmanovu odlučnom, a istodobno mudrom državničkom vodstvu, nepokolebljivoj volji hrvatskog naroda te hrabrosti i žrtvi naših branitelja, danas živimo u slobodnoj Hrvatskoj. Važno je da svi u Hrvatskoj poštujemo državu, institucije i njene simbole.

Datum 30. svibnja bio je Dan državnosti tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća, on je to opet sada te će to i dalje biti! - zaključio je predsjednik Plenković.

101. obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika, najvećeg državnika u našoj slavnoj i olujnoj nacionalnoj povijesti

DA SE NIKAD NE ZABORAVI!

Svečanost obilježavanja Dana državnosti započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika Domovini.

Čestitka predsjednika Sabora Jandrokovića u povodu obilježavanja 30. svibnja - Dana državnosti

Izaslanstva Vlade RH i Hrvatskog sabora potom su sudjelovala na svetoj misi za Domovinu koju je u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca predvodio zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša.

IZASLANSTVO HDZ-a NA MIROGOJU

Izaslanstvo naše stranke, predvođeno članom nacionalnog Predsjedništva i prvim čovjekom Gradske organizacije HDZ-a Zagreba dr. sc. Mislavom Hermanom, položilo je vijence i zapalilo svijeće na Mirogoju - na grob dr. Franje Tuđmana, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i ispred spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli".

- S najdubljim se pijetetom prisjećamo svih ubijenih, poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te civilnih žrtava velikosrpske agresije. Na ovaj dan, jedini i pravi Dan državnosti, došli smo se pokloniti te još jednom odati počast i utemeljitelju suvremene hrvatske države i HDZ-a dr. Tuđmanu. Neka im je vječna slava i hvala! - poručio je Herman.

NAPOMENA: Svečani koncert & detuđmanizator Milanović

Dan državnosti te ujedno 10. obljetnica članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji obilježeni su, na kraju dana, i svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, uz izravni prijenos na Prvom programu HTV-a.

Obraćanje predsjednika Plenkovića uoči koncerta te odgovore naših dužnosnika na nove Milanoviće uvrede na račun dr. Franje Tuđmana i Dana državnosti donosimo u zasebnim člancima.

Milanović - udbaška pudlica & provokator

A A A