Vijesti
31. 5. 2023.

Jedinstvo Zapada u političkoj, financijskoj, humanitarnoj i vojnoj potpori Ukrajini ostalo je neupitno i konzistentno!

(VIDEO & PHOTO) Bratislava. GLOBSEC Forum 2023. Andrej Plenković: I danas šaljemo snažnu poruku dugoročne podrške Ukrajini. Hrvatska je i sama bila žrtva brutalne agresije, imali smo okupirane teritorije te pretrpjeli goleme ljudske gubitke i ratne štete. Ukrajina je jedna od prvih 5 država koje su priznale RH te od tada razvijamo partnerske i prijateljske odnose. Za razliku od Milanovića, Vlada RH na pravoj je strani povijesti. Uza sve što činimo, planiramo pomoći Ukrajini i u razminiranju. * Politička stabilnost moja je misao vodilja. RH je članica EU-a, Schengena i eurozone, ima stabilne javne financije. Zaštitnim mjerama od 6.8 milijardi € očuvali smo socijalnu koheziju u globalnim krizama, čak povećali broj radnih mjesta, a uz pomoć europskih sredstava realizirali kapitalne projekte. Hrvatima sve više i više postaje jasno koliko su nam pomogli EU fondovi.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je u Bratislavi na Godišnjem forumu GLOBSEC-a, jednog od najutjecajnijih think-tankova u srednjoj i istočnoj Europi - osnovanog s ciljem jačanja sigurnosti, prosperiteta i održivosti na tom području.

I ove su se godine na forumu okupili mnogobrojni premijeri i šefovi država srednje i istočne Europe, ali i lideri EU-a: predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron, glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić...

"Fronte demokracije: Globalne posljedice rata"

Zajedno s predsjednikom Vlade Slovačke Republike L'udovítom Ódorom, hrvatski je premijer izlagao i raspravljao na završnom panelu GLOBSEC Foruma 2023, organiziranom pod nazivom "Fronte demokracije: Globalne posljedice rata".

Ujedinjeni u obrani zajedničkih demokratskih & civilizacijskih vrijednosti, ujedinjeni u solidarnosti & podršci Ukrajini!

Rasprava je započela s pitanjem o raspoloženju građana u Hrvatskoj i Slovačkoj o daljnjoj podršci Ukrajini s obzirom na energetsku i prehrambenu krizu, inflatorne pritiske i troškove života. Panel u cijelosti možete pogledati i poslušati na donjem linku, a u nastavku donosimo ključne naglaske iz Plenkovićevih istupa:

Sve do pobjede!             

Jedinstvo u političkoj, financijskoj, humanitarnoj i vojnoj potpori žrtvi agresije ostalo je i dandanas neupitno i konzistentno. Ne sjećam se takvog zajedništva i takve solidarnosti kao u slučaju Ukrajine, uvjeren sam da ćemo na europskoj i globalnoj razini nastaviti s tom podrškom.

Uz vodstvo predsjednika Zelenskog i ukrajinske vlade te herojsku borbu ukrajinske vojske i naroda, naša je daljnja pomoć ključna kako bi Ukrajinci na kraju pobijedili u nametnutom im ratu.

Na pravoj strani povijesti i pravde

Podsjetit ću da je Ukrajina bila među prvih pet članica Ujedinjenih naroda koje su priznale RH, što je temelj našeg snažnog prijateljstva. Hrvatska je i sama bila žrtva brutalne agresije, imali smo okupirane teritorije te pretrpjeli goleme ljudske gubitke i ratne štete. Ako ijedna zemlja u Europi u potpunosti razumije kroz što prolazi Ukrajina, onda je to Hrvatska.

Ukrajincima i Hrvatima jednako bolno zvone zvona Vukovara i Mariupolja, Buče i Škabrnje!

Za razliku od Milanovića i sličnih mu, HDZ i Vlada RH na pravoj su strani povijesti. Uz vojnu, diplomatsku, ekonomsku i humanitarnu suradnju, planiramo pomoći Ukrajini i u razminiranju.

IZ RUSIJE S LJUBAVLJU: Karijes s Pantovčaka - kremljanski glasnogovornik

Razvijamo se zahvaljujući i EU fondovima

Politička stabilnost moja je misao vodilja u Domovini. Hrvatska je članica EU-a, Schengena i europodručja, ima stabilne javne financije. Zaštitnim mjerama, vrijednim 6.8 milijardi eura, očuvali smo socijalnu koheziju u globalnim krizama, čak povećali broj radnih mjesta, a uz pomoć EU sredstava realizirali kapitalne infrastrukturne i razvojne projekte.

Hrvatskim građanima sve više i više postaje jasno koliko su nam pomogli europski fondovi.

Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku na bolje, a mehanizmi EU-a čine je još zaštićenijom u krizama!

Ogromni uspjesi i postignuća

Istodobno, u zadnjih sedam godina rasle su prosječne plaće, medijalna plaća, minimalna plaća te prosječne mirovine. Hrvatska prema sve tri svjetske agencije ima investicijski kreditni rejting, rapidno se smanjuje udio javnog duga u BDP-u, a rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine bio je 2.8%, veći od očekivanog. Turistička godina bit će bolja nego ikad.

Hrvatska raste - već 9 kvartala zaredom! I to više nego dvostruko snažnije od EU prosjeka!

Imamo i LNG terminal na Krku koji pruža mogućnost za diversifikaciju opskrbe plinom zemljama srednje i istočne Europe, što je posebno važno u ovom vremenu energetske krize.

Udvostručujemo kapaciteta LNG terminala. Hrvatska prerasta u europsko energetsko čvorište!

Pomoć jugoistoku Europe

Što se tiče ubrzanja pristupnog procesa za zapadni Balkan, logično je da zemlje našeg neposrednog susjedstva, jugoistočne Europe, žele ići naprijed prema EU-u. Zadaća je Europske unije da im financijskim sredstvima pomogne u tome, i u reformskom procesu i u boljem infrastrukturnom povezivanju.

BILATERALE: Slovački premijer i potpredsjednica ukrajinske Vlade

Uoči GLOBSEC Foruma, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sastao se u Bratislavi sa slovačkim premijerom L'udovítom Ódorom i potpredsjednicom Vlade Ukrajine za Europsku uniju i euroatlantsku integraciju Olgom Stefanishynom:

- Hrvatska i Slovačka savezničke su i partnerske zemlje u NATO-u i EU-u. Snažno podupiremo prijateljsku Ukrajinu na europskom putu i ostajemo ujedinjeni u osudi ruske agresije. Samo godinu dana nakon održavanja Krimske platforme u Zagrebu, Hrvatska će biti domaćin međunarodne konferencije o razminiranju Ukrajine.

Plenković: Biti na strani Ukrajine moralan je i civilizacijski ispravan čin! Zelenski: Pozivam Vas u posjet Krimu čim ga oslobodimo!

A A A