Vijesti
31. 5. 2023.

Lideri Hrvata iz BiH, Crne Gore i Srbije čestitali Dan državnosti: Ponosni smo na Hrvatsku i njezina postignuća!

Čović: Svim Hrvaticama i Hrvatima u Hrvatskoj i diljem svijeta sretan Dan državnosti Republike Hrvatske! Prisjećajući se doprinosa hrvatskoga naroda u BiH, a svjesni izazova suvremenog svijeta, ovaj dan nas potiče na čvrsto zajedništvo našega naroda. Vuksanović: Ponosni smo što živimo u vremenu ostvarenja hrvatske samostalnosti i što je danas RH snažna, uspješna i prosperitetna država, ponosno svoja i široka za sve ljude dobre volje. Žigmanov: Uspjesi koje je ostvarila i koje ostvaruje RH za boljitak svojih građana i građanki pozitivno se valoriziraju i cijene te zacijelo mogu biti uzor mnogim drugim državama, a Hrvatima u Republici Srbiji učvršćuju ponos što imaju takvu matičnu državu.

Osim predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragana Čovića, i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini te ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov čestitao je predsjedniku Vlade RH i HDZ-a Andreju Plenkoviću te svim hrvatskim građankama i građanima Dan državnosti.

Čestitku Tomislava Žigmanova prenosimo u cjelosti:

Hrvati u Srbiji ponosni & zahvalni

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, g. Plenkoviću,

dopustite mi da Vama, Vladi na čijem ste čelu, kao i svim građanima i građankama Republike Hrvatske, u svoje i u ime jedine relevantne političke stranke Hrvata u Republici Srbiji - Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini - najiskrenije čestitam Dan državnosti, uz želje da načela pravednosti, dobra, solidarnosti i uključivosti i dalje budu vrijednosne vodilje kojim će se ravnati politike koje se kreiraju i provode u matičnoj nam domovini.

Uspjesi i postignuća koje je ostvarila i koje ostvaruje Republika Hrvatska za boljitak svojih građana i građanki u proteklom razdoblju pozitivno se valoriziraju i cijene te zacijelo mogu biti uzor mnogim drugim državama, a Hrvatima u Republici Srbiji učvršćuju ponos što imaju takvu matičnu državu.

Najbolja suradnja do sada

Istodobno, dopustite mi da i u ovoj prigodi još jednom istaknem da sve ključne hrvatske institucije i organizacije u Republici Srbiji suradnju s Vladom RH na čelu s Vama, g. Plenkoviću, ocjenjuju pozitivnom i izuzetno dobrom.

Štoviše, mogu slobodno reći da je ona najbolja u povijesti naše suradnje, čega su najbolje potvrde mnogobrojni iskoraci koje bilježimo i uspostavljene poželjne suradničke prakse koje njegujemo.

Nastavljamo zajedno raditi na boljem položaju Hrvata u Srbiji & projektima ZA očuvanje njihovoga nacionalnog identiteta!

Hrvatska kuća u Subotici

Vlada na čijem ste čelu više godina unazad izdašno financira naš kapitalni projekt - izgradnju Hrvatske kuće u Subotici, prostora za rad ključnih ustanova hrvatske zajednice, koja se ovih dana privodi kraju; izdvajaju se redovito sredstva za kadrovsko snaženje hrvatskih institucija; višestruko je povećan ukupni obim sredstava koja su namijenjena potrebama hrvatske zajednice u Republici Srbiji; otvoreni su novi programi pomoći preko drugih ministarstava, a osnažena je i podrška na političkom planu te se kao takva ustalila.

Plenković će posjetiti Suboticu u 2. polovici lipnja kako bi otvorio Hrvatsku kuću & nastavio dijalog o otvorenim pitanjima između dviju država

Poboljšanje položaja hrvatske nacionalne manjine

Posebno smo zadovoljni uznapredovanom suradnjom sa županijama okupljenima u Hrvatskoj zajednici županija te s brojnim gradovima i općinama. Riječju, u razgranatim suradničkim odnosima postali smo pouzdani partneri, što u konačnici za posljedicu ima i poboljšanje društvenog položaja Hrvata u Republici Srbiji.

Žigmanov će kao ministar osnažiti položaj Hrvata u Srbiji

Tomu pridonosi i novi val otopljavanja odnosa između Republike Srbije i Republike Hrvatske, intenziviranje susreta visokih državnih dužnosnika i stvaranje povoljnog ambijenta za rješavanje svih otvorenih pitanja. Posljednjespomenutom i DSHV daje, osobito nakon što smo počeli sudjelovati u radu srbijanske Vlade s pozicije ministra, svoje važne prinose te ćemo se kao odgovorni politički subjekt i dalje zalagati da se započeti procesi uspješno nastave radi razvoja sveukupnih dobrosusjedskih odnosa.

VUKSANOVIĆ: Hrvatska je snažna, prosperitetna & uspješna

Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative iz Crne Gore, također je čestitao Dan državnosti svim pripadnicima hrvatskog naroda u Republici Hrvatskoj i diljem svijeta:

- Ovaj praznik svjedoči o jakoj državotvornoj svijesti Hrvata koja se očuvala stoljećima, a svoj institucionalni izraz našla je kroz djelovanje Hrvatskog sabora. Ponosni smo što živimo u vremenu ostvarenja te misli i što je danas Republika Hrvatska snažna, uspješna i prosperitetna država, ponosno svoja i široka za sve ljude dobre volje.

Neka to bude nadahnuće i za nas, Hrvate u Crnoj Gori, da istim entuzijazmom, ustrajnošću i dignitetom odgovorimo na izazove pred nama. Neka je sretan Dan državnosti Republike Hrvatske! - zaključio je Vuksanović.

Poruka iz Boke kotorske, iz Zaljeva hrvatskih svetaca: S ponosom podižemo trobojnicu! Prošla su stoljeća, no ostali smo ono što i jesmo - Hrvati!

A A A