Vijesti
3. 6. 2023.

Osječko-baranjska županija ubrzano se razvija & postaje sve atraktivnija ulagačka destinacija!

Dan OBŽ-a. PVRH Andrej Plenković na svečanoj sjednici Županijske skupštine: Reformama Vlade RH udvostručeni su prihodi i Grada Osijeka i županije. Pritom je u OBŽ od 2017. investirano 1.7 milijardi eura EU sredstava! Snažno podupiremo poduzetništvo i kao nitko do sada ulažemo u Slavoniju, u promet, zdravstvo, poljoprivredu, obrazovanje… U zadnjih 7 mjeseci realizirali smo 3 kapitalna projekta - otvorili smo dionicu međunarodnog koridora Vc kroz Baranju, Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, prvi takve vrste u zemlji, te ovaj prelijepi Gospodarski centar OBŽ-a. Rješavamo i pitanje novog KBC-a te namjeravamo HV vratiti u Baranju!

Čestitajući Dan Osječko-baranjske županije, hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a u svom je obraćanju u Osijeku, u nedavno otvorenom Gospodarskom centru OBŽ-a, obećao da će Vlada RH i dalje pomagati ne samo toj županiji, nego i cijeloj Slavoniji:

- Ruka partnerstva je tu, ispružena od prvog dana našeg mandata!

Otvoren Gospodarski centar Osječko-baranjske županije - koji će potaknuti nova ulaganja & stvarati radna mjesta!

Nova radna mjesta, razvoj zdravstva, HV u Baranji

Nakon što je izdvojio sva dosadašnja kapitalna ulaganja u OBŽ (v. podnaslov), Andrej Plenković je najavio golemu investiciju američke kompanije Jabil, koja ovog mjeseca započinje s izgradnjom proizvodnog megapogona u Industrijskoj zoni Nemetin u Osijeku:

- Osim toga, u dogovoru sa županom Ivanom Anušićem i osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem rješavamo pitanje novog KBC-a, za kupnju zemljišta već smo izdvojili 2.5 milijuna eura. Osijek, kao jedan od četiri najveća hrvatska grada, to zaslužuje! Sve ove razvojno-socijalne projekte provodimo s ciljem demografske revitalizacije Slavonije.

Sinergijom Vlade i županija realiziramo razvojno-socijalne projekte & činimo život boljim i ugodnijim u svim dijelovima Lijepe Naše!

Razgovara se i o renovaciji vojarne u Belom Manastiru, pobjedničku Hrvatsku vojsku želimo vratiti i u Baranju! - dodao je.

Hrvatsku vojsku vratili smo hrvatskom narodu, vratili smo je u Vukovar, u Pulu, Sinj, Varaždin i Ploče!

Znatno povećani prihodi lokalnih jedinica

Hrvatski se premijer osvrnuo i na prihode županije koji su, kada se radi o reformi financiranja lokalne i područne samouprave, do danas narasli za 100%:

- Udvostručeni su prihodi i Grada Osijeka i OBŽ-a. To potvrđuje da smo razumjeli poruku župana i lokalnih dužnosnika da kroz suradnju s Vladom žele provoditi fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju. Poreznom smo reformom (grado)načelnicima dali dodatni alat da pridonesu povećanju neto primanja građana u sredinama koje vode.

Svaka dobra vijest za Hrvatsku i Hrvate loša je za zlonamjernu oporbu

Ohrabrujući ekonomski pokazatelji

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a završno je naglasio da Hrvatska danas ima 1.6 milijuna zaposlenih, a prvi put poslije 1982. broj nezaposlenih pao je ispod 100.000 ljudi:

- Ostvarili smo sve velike strateške ciljeve, politika ravnomjernog regionalnog razvoja dovela je Hrvatsku sa 61% prosjeka razvijenosti Europske unije na 73%, a u prvom kvartalu 2023. ostvarili smo gospodarski rast od 2.8%. Ponovit ću: kroz iskrenu suradnju i sinergiju više razina upravljanja i dalje ćemo pomagati OBŽ i čitavu Slavoniju!

JASAN TREND: Hrvatsko gospodarstvo kontinuirano raste, a inflacija pada već 6. mjesec zaredom!

ANUŠIĆ: Još jednom hvala Vladi RH na suradnji i prijateljskom odnosu!

Osječko-baranjski župan (i nacionalni potpredsjednik HDZ-a) Ivan Anušić poručio je da je županija uspjela sačuvati svoju tradiciju i identitet, ali da je istodobno okrenuta budućnosti:

- Provodimo projekte usmjerene na razvoj svih grana gospodarstva i poljoprivrede te na jačanje javne infrastrukture. Vrijedi ponovno naglasiti brojku koju je već iznio premijer Plenković: od 2017. naovamo u OBŽ je investirano 1.7 milijardi eura EU sredstava. I dolazak američke tvrtke Jabil veliki je iskorak.

Još jednom hvala Vladi RH na korektnoj suradnji i prijateljskom odnosu prema Osječko-baranjskoj županiji i Slavoniji! - zaključio je Anušić.

A A A