Vijesti
6. 6. 2023.

Skrb o hrvatskim nacionalnim manjinama - trajni prioritet vanjske politike Republike Hrvatske

Lideri Hrvata iz Crne Gore i Srbije na okruglom stolu o položaju hrvatske manjine. Vuksanović: Podrška hrvatske države nedvosmislena je, jasna i intenzivna, posebno značajna uoči parlamentarnih izbora ove nedjelje. Neki ne žele da Hrvati budu zastupljeni, ali mi ćemo se boriti za ulazak u Skupštinu Crne Gore i nastaviti svoju misiju. Žigmanov: U Srbiji je došlo do pomaka nabolje iako mojim imenovanjem na mjesto ministra položaj hrvatske zajednice nije riješen. To je, međutim, prvi iskorak. Grlić Radman: Hrvati su u Europi manjina u 12 država, ima ih oko četvrt milijuna. Za Hrvatsku je ostvarivanje njihovih prava postalo neizostavno mjerilo stupnja demokratizacije društva.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske  organizirali su okrugli stol na temu „Međunarodnopravni položaj hrvatske nacionalne manjine u novom europskom kontekstu“.

Hrvatsko zajedništvo u susjedstvu & na globalnoj razini

U uvodnom obraćanju ministar vanjskih i europskih poslova dr. sc. Gordan Grlić Radman naglasio je da ova Vlada RH, predvođena premijerom Andrejem Plenkovićem, drži da je hrvatsko zajedništvo na globalnoj razini ključno za opstanak i koheziju nacionalnog bića:

- Skrb o hrvatskim nacionalnim manjinama jedan je od strateških, trajnih prioriteta naše vanjske politike.

Lideri Hrvata iz BiH, Crne Gore i Srbije čestitali Dan državnosti: Ponosni smo na Hrvatsku i njezina postignuća!

Hrvati su u Europi manjina u 12 država te ih ima oko četvrt milijuna, možda i više - nastavio je Grlić Radman:

- Za Hrvatsku je ostvarivanje prava pripadnika nacionalnih manjina postalo neizostavno mjerilo stupnja demokratizacije društva. RH je pritom stvorila uzoran model zaštite manjina; one se integriraju u društvo, a ne asimiliraju, čime čuvaju svoj identitet.

U 6 godina naša je Vlada učetverostručila proračun Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH!

ŽIGMANOV: Pomak nabolje, Hrvati sudjeluju u donošenju odluka

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) te ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u srbijanskoj vladi Srbije Tomislav Žigmanov na skupu je najavio skorašnje otvorenje Hrvatske kuće u Subotici, u kojoj će biti sjedište najvažnijih institucija hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji.

Plenković će posjetiti Suboticu u 2. polovici lipnja kako bi otvorio Hrvatsku kuću & nastavio dijalog o otvorenim pitanjima između dviju država

Potvrdio je dolazak premijera Plenkovića na otvorenje te izrazio zadovoljstvo jer je u Srbiji došlo do pomaka nabolje što se tiče položaja hrvatske zajednice:

- Gotovo da je nestala projekcija negativnih stereotipova o hrvatskoj manjini. Mojim imenovanjem na ministarski položaj mi Hrvati prepoznati smo kao čimbenik koji je dovoljno respektabilan da sudjeluje u procesima donošenja odluka.

Novo, ohrabrujuće ozračje

Žigmanov je zaključno istaknuo da ta činjenica stvara ozračje koje ohrabruje pripadnike hrvatske zajednice, čime se oni u većem broju odlučuju participirati i biti dionici društvenih procesa:

- Naravno da mojim imenovanjem nije automatski riješena većina problema koji muče Hrvate, ali je to prvi iskorak.

Žigmanov će kao ministar osnažiti položaj Hrvata u Srbiji

VUKSANOVIĆ: Hrvatska je sada jaka zemlja, naša snaga i nadahnuće

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative u Crnoj Gori (HGI) Adrijan Vuksanović napomenuo je pak da položaj Hrvata u toj zemlji oscilira s obzirom na državnu vlast:

- Od zadnjih parlamentarnih izbora naovamo došlo je, nažalost, do eskalacije pojava u društvu koje uznemiravaju kako hrvatsku, tako i ostale nacionalne manjine. Hrvati su u više navrata bili izloženi ozbiljnim prijetnjama, a Crna Gora kao država to nije bila u stanju ili nije htjela procesuirati.

Oštra osuda odluke o preimenovanju kotorskog plivačkog bazena po čuvaru zloglasnog logora Morinj

Neki ne žele da zadržimo svoj politički subjektivitet

Hrvatska, međutim, više nije ranjena kao 90-ih prošlog stoljeća, sada je jaka zemlja, s velikim utjecajem u međunarodnoj politici, i upravo je to naša snaga i nadahnuće - dodao je Vuksanović koji će se na parlamentarnim izborima u nedjelju boriti za ulazak u Skupštinu Crne Gore, u čemu ima punu podršku Vlade RH:

- Ta je potpora nedvosmislena, jasna i intenzivna, posebno značajna uoči ovih izbora. Neki ne žele da Hrvati budu zastupljeni, da zadrže svoj politički subjektivitet, ali mi ćemo se boriti za ulazak u Skupštinu i nastaviti svoju misiju. Ti i takvi rado bi nas sveli na plesanje kola svetog Tripuna, pjevanje klapske glazbe i sviranje tamburicu.

Lideri Hrvata iz BiH, Srbije i Crne Gore na XIX. Općem saboru HDZ-a: Hvala predsjedniku Plenkoviću & Vladi RH na svemu što čine za nas!

A A A