Vijesti
7. 6. 2023.

Očuvanje nacionalnog identiteta & poboljšanje položaja Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori - strateški cilj Vlade RH!

Premijer Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima političke predstavnike hrvatskih nacionalnih manjina iz Crne Gore i Republike Srbije. Poželio je puno uspjeha Hrvatskoj građanskoj inicijativi (HGI), predvođenoj Adrijanom Vuksanovićem, na prijevremenim parlamentarnim izborima ove nedjelje u Crnoj Gori. Predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislavu Žigmanovu potvrdio je pak svoj dolazak 23. lipnja, na Dan Hrvatske zajednice u Srbiji, na otvorenje Hrvatske kuće u Subotici. O tom je sastanku govorio i u uvodnom obraćanju na sjednici Vlade RH.

Nastavljamo kvalitetan dijalog i suradnju za daljnje povećanje prava i unaprjeđenje položaja Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a nakon sastanka u Banskim dvorima:

- Kontinuirana potpora hrvatskoj nacionalnoj manjini strateški je cilj naše Vlade RH, kao i očuvanje njihovog nacionalnog identiteta te jačanje zajedništva svih Hrvata u Domovini i u svijetu.

Lideri Hrvata iz BiH, Crne Gore i Srbije čestitali Dan državnosti: Ponosni smo na Hrvatsku i njezina postignuća!

Puna podrška Hrvatskoj građanskoj inicijativi

Andrej Plenković poželio je puno uspjeha Hrvatskoj građanskoj inicijativi (HGI), predvođenoj predsjednikom Adrijanom Vuksanovićem, na prijevremenim parlamentarnim izborima ove nedjelje u Crnoj Gori:

- Vjerujem da će Hrvati ponovno dobiti svog predstavnika u Skupštini Crne Gore. Politička zastupljenost naših sunarodnjaka itekako može koristiti za jačanju njihovoga političkog položaja i identiteta u toj zemlji.

Poruka iz Boke kotorske, iz Zaljeva hrvatskih svetaca: S ponosom podižemo trobojnicu! Prošla su stoljeća, no ostali smo ono što i jesmo - Hrvati!

Na sjednici Vlade o hrvatskim nacionalnim manjinama

Hrvatski se premijer sastao s predsjednikom HGI-ja Adrijanom Vuksanovićem, predsjednikom Hrvatskog narodnog vijeća Crne Gore Zvonimirom Dekovićem i prvim čovjekom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislavom Žigmanovu, koji je i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u srbijanskoj Vladi, u četvrtak, 6. lipnja.

Povod - okrugli stol o međunarodnopravnom položaju hrvatske nacionalne manjine u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Skrb o hrvatskim nacionalnim manjinama - trajni prioritet vanjske politike Republike Hrvatske

Koliko je PVRH Plenković posvećen pitanju Hrvata u susjednim nam državama, svjedoči i činjenica da je o njemu govorio i na sutrašnjoj sjednici Vlade RH (7. lipnja - op. ur.)

I više nego uspješna euroobveznica, porast plaća, poboljšanje položaja mladih & veća prava u socijalnoj skrbi!

„Veselim se dolasku u Suboticu!“

Osim što se ponovno osvrnuo na važnost nedjeljnih izbora za zastupnike u Skupštini Crne Gore, napomenuo je da vrlo sadržajno razgovarao s Žigmanovim o položaju Hrvata u Srbiji:

- 23. lipnja je Dan Hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Tom prigodom otvorit će se Hrvatska kuća u Subotici, koju je financirala upravo Vlada RH. Veselim se dolasku na taj događaj! 

Plenković će posjetiti Suboticu u 2. polovici lipnja kako bi otvorio Hrvatsku kuću & nastavio dijalog o otvorenim pitanjima između dviju država

A A A