Vijesti
4. 6. 2023.

Novac od poreza na ekstraprofit iskoristit ćemo do kraja 2023. za nove zaštitne mjere, a povećanje plaća pridonijet će daljnjem gospodarskom rastu Hrvatske!

Marko Primorac: „U 2023. očekujemo znatno veći rast BDP-a od projiciranog. Naš je rast već sada, prije turističke sezone koja će biti povijesna, duplo veći od prosjeka EU-a. Mogu najaviti i da ćemo 2023. imati još jedan rebalans proračuna i paket mjera za zaštitu standarda, s naglaskom na ugrožena kućanstva. Kako smo se i obvezali, za to ćemo iskoristiti prikupljeni novac od poreza na dobit“. Davor Filipović: „Rast iznad svih očekivanja potvrda je učinkovitosti Vladinih mjera. Padu inflacije i neometanom funkcioniranju nacionalne ekonomije najviše je pridonijelo to što smo ograničili cijene goriva, struje i plina. Sve dok traje ruska agresija na Ukrajinu, nastavit ćemo pomagati građane i davati input gospodarstvu“.

PRIMORAC: Gospodarski rast veći od očekivanog

„U 2023. očekujemo znatno veći rast BDP-a od projiciranog. Naš je rast već sada, prije turističke sezone koja će prema svemu biti povijesna, dvostruko veći od prosjeka Europske unije“ - istaknuo je ministar financija izv. prof. dr. sc. Marko Primorac:

- Zaštitne mjere uvelike su pridonijele tom postignuću, no važnu ulogu igra i činjenica da se uspješno povlače rekordna EU sredstva za koja se naša Vlada izborila. Nastavku hrvatskog rasta doprinos će dati i povećanje plaća uslijed porezne reforme.

Hrvatska raste - već 9 kvartala zaredom! I to više nego dvostruko snažnije od EU prosjeka!

Porezna reforma = povećanje plaća

Ponovno je pojasnio da će se plaće podići na 3 načina:

- Prvi: država će preuzeti dio doprinosa za mirovinsko osiguranje. To je jedina mogućnost da pomognemo građanima koji nisu u poreznim škarama. Onima s nižim primanjima isplaćene neto plaće porast će u prosjeku 40-45 €, što je 7-8%. Drugi: osnovni osobni odbitak podiže se s 530 na 560 €. Porast plaća ovdje obuhvaća sve koji su u poreznim škarama. Treći: ukidanje prireza. Prva dva načina jamče veću plaću svima, a 3. ovisi o lokalnoj vlasti.

Podižemo životni standard hrvatskih ljudi, čuvamo gospodarski rast & osnažujemo fiskalnu autonomiju lokalnih jedinica!

Preuzimanje odgovornosti poanta je fiskalne decentralizacije. (Grado)načelnicima smo dali veću autonomiju i dodatni alat da poboljšaju život ljudima u sredinama koje vode - dodao je Primorac.

Nove mjere za zaštitu standarda

Zaključno je najavio da će Vlada 2023. imati još jedan rebalans proračuna i paket zaštitnih mjera, s naglaskom na ugrožena kućanstva:

- Kako smo i obećali, kako smo se i obvezali, za to ćemo iskoristiti prikupljeni novac od poreza na dobit. I za kraj ću ponoviti: porez na nekretnine nije u Programu rada Vlade RH, sigurno neće biti uveden u ovom mandatu.

Svaka dobra vijest za Hrvatsku i Hrvate loša je za zlonamjernu oporbu

FILIPOVIĆ: Kao i do sada, pomagat ćemo hrvatske građane!

Ministar gospodarstva i održivog razvoja izv. prof. dr. sc. Davor Filipović također se osvrnuo na temu gospodarskog rasta (i inflatornih pritisaka), naglasivši da je dobro da Hrvatska ima duplo veći rast od prosjeka EU-a, ali i to što se šest mjeseci zaredom smanjuje stopa inflacije:

- To je potvrda učinkovitosti zaštitnih mjera naše Vlade. Padu inflacije i neometanom funkcioniranju nacionalne ekonomije najviše je pridonijelo to što smo ograničili te i dalje ograničavamo cijene goriva, struje i plina. Sve dok traje ruska agresija na Ukrajinu, nastavit ćemo štititi životni standard i davati input hrvatskom gospodarstvu.

Očekujemo još veći rast BDP-a u 2. i 3. kvartalu ove godine

Odgovornost poslovnih subjekata

Inflacija usporava i što se tiče cijene hrane, no treba jasno reći da su pojedini poslovni subjekti, nažalost, lani i početkom ove godine znatno podizali marže kako bi ostvarili što veću dobit preko leđa hrvatskih građana - upozorio je Filipović:

- Profitirali su u globalnoj krizi. Potrebno je da se svi počnu društveno odgovorno ponašati, a upravo potrošači mogu najviše penalizirati one koji su najviše - i neopravdano - podizali cijene.

REBALANS PRORAČUNA: Pomažemo građanima, čuvamo društvenu koheziju, ubrzavamo gospodarski rast & povećavamo plaće!

A A A